Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mikor kell sebességet váltani a legjobb gyorsulás érdekében?

Mindenkinek megvan a saját véleménye arról, hogy mikor kell sebességet váltani. Sokan azt mondják, hogy a nyomaték maximumánál, valamint a motor nagy fordulatszámánál érdemes váltania ahhoz, hogy elérjük a legjobb gyorsulást. Először is, nézzünk át néhány definíciót. A nyomaték egy forgó erő, ami teljesen független a sebességtől. A következő a munka, amikor erővel látunk el egy tárgyat, ami egy másik tárgyat mozgat meg ez által. Az, hogy milyen gyorsan mozog az adott tárgy csak az erőtől függ. Az idő viszont nem játszik szerepet sem a munkában sem a forgatónyomatékban.

Az emberek képesek ugyanazt a munkát elvégezni, mint motorjaik

Gondolta ön, hogy az emberek ugyanazt a munkát képesek elvégezni, mint saját motorjaik? Képzelje el, ahogy autóját tolja lefelé az úton 200 méteren keresztül. Ezt a motor is megtehetné, ráadásul sokkal gyorsabban is tenné, ezért mondjuk azt, hogy a motor erősebb, mint az ember. Mégis ugyanazt a munkát végeznénk el, amit a motor, hiszen a munka meghatározásában nem számít az elvégzett idő. Tehát, ha az ön motorja a 300 Nm nyomatékot is el tudja érni, akkor ezt bizonyára ön is el tudja. Az Nm betűcsoportot többször is láthatjuk az autó műszaki adataiban, de pontosan mi is ez? Először a tömeg, aztán a súly. A tömeg az, hogy mennyi anyagot tartalmaz az adott dolog, a súly pedig a tömegen levő erő, ami általában a gravitációs erő.

A forgatónyomaték

Egy Newton-méter az a forgatónyomaték, amit akkor alkalmaznak, amikor egy Newtonnyi erő egy hosszú méter hosszú karon van. Reális értelemben képzeljen el egy méteres hosszúságú csavarkulcsot egy csavaranyán, egy kilogramm súlyú csavarkulcs végén. Ez durván tíz Newton-méternyi nyomatékot jelent. A sebességváltás kérdése igen egyszerű. Az autó abban a rövid pillanatban fog a leghatékonyabban felgyorsulni, amikor eléri a legnagyobb forgatónyomatékot, vagy éppen amikor elérte a legnagyobb lehetséges erőt. Akkor tehát az a válasz, hogy akkor kell sebességet váltani, amikor a motor a maximális nyomatékot adja? Nos nem egészen, hiszen mi most a kerekekre levő nyomatékról beszélünk, és ilyenkor jól meg kell gondolni a sebességváltást. Itt a válasz: az a pont, hogy legnagyobb gyorsaságot érje el váltáskor, akkor jön el, amikor a legnagyobb gyorsulást érné el a magasabb fokozatban. Más szóval az a pont, amikor nagyobb forgatónyomatékot hoz létre a kerekekben, magasabb fokozatban.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata