Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mikor kell sebességet váltani a legjobb gyorsulás érdekében?

Mindenkinek megvan a saját véleménye arról, hogy mikor kell sebességet váltani. Sokan azt mondják, hogy a nyomaték maximumánál, valamint a motor nagy fordulatszámánál érdemes váltania ahhoz, hogy elérjük a legjobb gyorsulást. Először is, nézzünk át néhány definíciót. A nyomaték egy forgó erő, ami teljesen független a sebességtől. A következő a munka, amikor erővel látunk el egy tárgyat, ami egy másik tárgyat mozgat meg ez által. Az, hogy milyen gyorsan mozog az adott tárgy csak az erőtől függ. Az idő viszont nem játszik szerepet sem a munkában sem a forgatónyomatékban.

Az emberek képesek ugyanazt a munkát elvégezni, mint motorjaik

Gondolta ön, hogy az emberek ugyanazt a munkát képesek elvégezni, mint saját motorjaik? Képzelje el, ahogy autóját tolja lefelé az úton 200 méteren keresztül. Ezt a motor is megtehetné, ráadásul sokkal gyorsabban is tenné, ezért mondjuk azt, hogy a motor erősebb, mint az ember. Mégis ugyanazt a munkát végeznénk el, amit a motor, hiszen a munka meghatározásában nem számít az elvégzett idő. Tehát, ha az ön motorja a 300 Nm nyomatékot is el tudja érni, akkor ezt bizonyára ön is el tudja. Az Nm betűcsoportot többször is láthatjuk az autó műszaki adataiban, de pontosan mi is ez? Először a tömeg, aztán a súly. A tömeg az, hogy mennyi anyagot tartalmaz az adott dolog, a súly pedig a tömegen levő erő, ami általában a gravitációs erő.

A forgatónyomaték

Egy Newton-méter az a forgatónyomaték, amit akkor alkalmaznak, amikor egy Newtonnyi erő egy hosszú méter hosszú karon van. Reális értelemben képzeljen el egy méteres hosszúságú csavarkulcsot egy csavaranyán, egy kilogramm súlyú csavarkulcs végén. Ez durván tíz Newton-méternyi nyomatékot jelent. A sebességváltás kérdése igen egyszerű. Az autó abban a rövid pillanatban fog a leghatékonyabban felgyorsulni, amikor eléri a legnagyobb forgatónyomatékot, vagy éppen amikor elérte a legnagyobb lehetséges erőt. Akkor tehát az a válasz, hogy akkor kell sebességet váltani, amikor a motor a maximális nyomatékot adja? Nos nem egészen, hiszen mi most a kerekekre levő nyomatékról beszélünk, és ilyenkor jól meg kell gondolni a sebességváltást. Itt a válasz: az a pont, hogy legnagyobb gyorsaságot érje el váltáskor, akkor jön el, amikor a legnagyobb gyorsulást érné el a magasabb fokozatban. Más szóval az a pont, amikor nagyobb forgatónyomatékot hoz létre a kerekekben, magasabb fokozatban.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!