Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért szerelnek egy autóba gyárilag két katalizátort?

BMW katalizátorai

A katalizátorok eltávolítják a káros elemeket az autók kipufogógázaiból azáltal, hogy a füstöt bizonyos fémes közegen, például platinán, ródiumon és palládiumon keresztüli áthaladásra késztetik, amely semlegesíti a méreganyagokat és viszonylag biztonságos összetevőkre bontja azokat. A konverter teljes háza rozsdamentes acélból készül, úgyhogy ezek a drága fémek meglehetősen költséges berendezéssé teszik a katalizátort. Míg a legtöbb autó csak egy katalizátorral rendelkezik, tudnod kell, hogy néhányhoz kettő is tartozik. A kettős kipufogórendszerrel szerelt járgányok gyakran két katalizátorral integráltak – egy-egy minden csőkészlethez. De vajon ez miért van így?

Miért van egyes autókban több katalizátor?

A katalizátorok a belső égésű motorok károsanyag-kibocsátásának csökkentésére használt eszközök. Sok autó alapfelszereltsége egy katalizátor. Egyes autók több katalizátorral is rendelkezhetnek, hogy megfeleljenek a károsanyag-kibocsátási előírásoknak. A katalizátorok olyan katalizátorként funkcionáló anyagokat használnak, jellemzően platinát, palládiumot vagy ródiumot, amelyek kémiai reakciót váltanak ki a motor által kibocsátott mérgező anyagokkal. Ez az interakció semlegesíti a méreganyagokat, lehetővé téve számukra, hogy biztonságosan kijuthassanak a légkörbe. Ugye a szabványos autók egy kipufogórendszerrel rendelkeznek, amelyek elvezetik a motor égéséből keletkező kipufogógázokat. A legtöbb kipufogórendszer egy katalizátorral együtt működik. A kettős kipufogórendszerrel rendelkező autók viszont két katalizátorral rendelkeznek, egy-egy a két csőkészletből származó károsanyag-kibocsátások semlegesítésére. Ennek az oka a szigorúbb emissziós szabványoknak történő megfelelés, amelyek megkövetelik a toxikus kibocsátás további semlegesítését. Az ilyen rendszerekben az egyik katalizátor a szabványos konverter funkciókat látja el, a másik pedig egy kémiai keveréket bocsát ki, amely semlegesíti a visszamaradt káros méreganyagokat, mielőtt azok kiürülnének.

Miért van erre szükség?

Az autóvezetés során keletkező kipufogógázok halmaza az egyik legnagyobb szennyezési forrás, amelyet az emberiség okoz mindennapi életében. Az autók kipufogógázainak számos mérgező összetevője több szinten is negatívan hat a környezetre, helyi és globális szinten egyaránt. A koromrészecskéket, szénhidrogéneket, kén-oxidokat, nitrogén-oxidokat, szén-monoxidot és szén-dioxidot tartalmazó vegyület veszélyes hatással van a növényekre, az állatokra és az emberekre is. A legfőbb veszélyes szénhidrogének egyike a benzol, amely rákot okozhat, a másik pedig a policiklusos aromás szénhidrogén (PAH), amely különféle mérgező formában jelenhet meg. Hasonlóképpen, a koromrészecskék gátolhatják a légzést, károsíthatják a tüdőszöveteket és rákot okozhatnak, miközben lehetetlenné teszik a növények fotoszintetizálását, a fény energiává alakítását. A szén-dioxid pedig hozzájárul a globális klímaváltozáshoz: megköti a hőt a légkörben, és üvegházhatást kelt, ami hozzájárul a Föld légkörének felmelegedéséhez, széleskörű klímaváltozást okozva. Az autók kipufogógázának negatív hatásainak csökkentésére tett erőfeszítések közé tartozik a járművezetők számának csökkentése alternatív közlekedés biztosításával, valamint a járművek hatékonyságának javítása. Ennek egyik opciója a két katalizátorral integrált kipufogórendszer is. Ez emelt hatékonysággal csökkenti a szénhidrogén alapú fosszilis tüzelőanyagok autókban történő elégetése során keletkező káros szennyeződések mennyiségét: körülbelül 87 százalékkal csökkenti a szénhidrogén-kibocsátást, 85 százalékkal a szén-monoxid-kibocsátást, és 62 százalékkal a dinitrogén-oxid kibocsátást a jármű várható élettartama során.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata