Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért nem jön rendesen az autó ablakmosó fúvókájából folyadék?

esőcseppes szélvédő

A biztonságos közlekedés egyik elengedhetetlen feltétele a szélvédő tisztán tartása. Ha nem tudjuk rendesen letörölni, akkor azt kockáztatjuk, hogy későn vesszük észre, ha az utunkat valamilyen akadály keresztezi, vagy ami még rosszabb, valami vagy valaki kiszalad elénk az úttestre. Ahhoz, hogy tökéletesen átlátható legyen a szélvédő, az ablaktörlő lapátok és a szélvédőmosó segítségét tudjuk igénybe venni. Mit tegyünk, ha nem jön rendesen a folyadék az ablakmosó tartályából?

Az ablakmosó folyadék szerepe

A szélvédőre számtalan különböző szennyeződés kerülhet. A forgalmas helyeken parkoló autók könnyen koszolódhatnak, porolódhatnak, a fák alatt hagyott járművekre rácsepeghet a növények nedve, és még nem is beszéltünk a városi madarak által elpotyogtatott salakanyagokról. Ha ezeket a szélvédőre száradt szennyeződéseket kizárólag az ablaktörlő lapát segítségével próbálnánk eltávolítani, akkor gyorsan elkoptatnánk a lapát gumiélét, és nem is valószínű, hogy bízhatunk a művelet teljes sikerében. Ezért van szükség olyan ablakmosó folyadékra, amely olyan adalékanyagokat tartalmaz, amivel könnyebben eltávolíthatóak ezek az anyagok. A lapát feladata pedig nem más, mint az, hogy a szélvédőn maradt vizet, folyadékot letörölje. Eső után, az autók által felvert sáros víz szétmaszatolása is veszélyes, akkor is használjuk a tartályba töltött ablakmosót. Ne felejtsünk el az évszaknak, a várható hőmérsékletnek megfelelő folyadékot választani. A nyári szélvédőmosó rovaroldó adalékot is tartalmaz, amellyel könnyebben eltávolíthatóak az út közben összeszedett ízeltlábúak maradványai. A téli szélvédőmosó pedig többek között a fagyálló tulajdonságai miatt nélkülözhetetlen a zord időjárási viszonyok között. A mi legfontosabb feladatunk csak annyi, hogy mindig figyeljünk arra, hogy ne fogyjon ki az autóból az ablakmosó folyadék. Persze nem kell naponta ellenőriznünk, viszont érdemes mindig egy bontatlan flakonnal tartanunk a csomagtartóban, hogy folyamatosan biztosítva legyen az utánpótlás. Ha kiürült, könnyen beszerezhetünk egy másikat bármelyik benzinkúton.

Miért nem tudjuk az ablakra fújni a folyadékot?

Hiába vagyunk figyelmesek, előfordulhat, hogy mégsem tudjuk a szélvédőre spriccelni az ablakmosó folyadékot, annak ellenére, hogy biztosak vagyunk benne, hogy tele a tartály. Ezekben az esetekben az alábbi problémákra gyanakodhatunk. Először is előfordulhat, hogy eltömődött az ablakmosó fúvókája. Ez gyakran megtörténik, az apró porszemcsék könnyedén bejuthatnak a réseken. Megpróbálhatjuk egy vékony tűvel kitisztítani a nyílást. Természetesen legyünk óvatosak, nehogy felsértsük, vagy kilyukasszuk a kivezető csövet. Ha nem értünk el eredményt, akkor nyissuk fel a motorháztetőt és ellenőrizzük, hogy a csövek nem csúsztak-e le a helyükről, mindkét végén megfelelően záródnak-e? Ha a válasz igen, ráadásul sérülést sem látunk rajta, akkor le kell vennünk, mert lehet, hogy a csőben halmozódott fel valamilyen apró szennyeződés. Próbáljuk a csövet kifújni, átjárhatóvá tenni majd ügyelve, hogy meg ne sérüljön, igyekezzünk pontosan visszailleszteni a helyére. Ha a probléma nem szűnt meg, akkor nagyobb lehet a baj. Nincs más hátra, mint arra gyanakodni, hogy az ablakmosóhoz tartozó szivattyú motorja romlott el. Lehet, hogy csak nem kap elég áramot valamilyen érintkezési hiba miatt, de legtöbbször a motor adja fel a szolgálatot. Ekkor viszont nincs más lehetőségünk, mint minél hamarabb felkeresni az autószerelő műhelyt és kérni a cserét.