Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Miért fontos a helyes guminyomás beállítása?

Egy autó gumiabroncsa

A rossz guminyomással járó autók eszik az abroncsot, egyben az üzemanyagot is, ráadásul balesetveszélyt okozhatnak a rossz irányíthatóságuk miatt. Ezért éri meg utánanézni, hogy az adott kocsihoz mi a megfelelő nyomásérték, majd rendszeresen ellenőrizni a kerekeket.

Szemmel látható problémák

Egy autó esetében az abroncsok minőségének legalább olyan jelentős hatása van működésre, mint a guminyomásnak. Ezzel azt akartuk bemutatni, hogy hiába tökéletes és jó minőségű az abroncs, túl kevés, vagy éppen túl sok levegővel nem biztos, hogy jól „viselkedik” majd az úttesten. A helyes guminyomás beállításáról az alapokat mindenképpen érdemes elsajátítani, és ezt az adatot illik rendszeresen ellenőriznie a tulajdonosoknak. Itt nem kell ördöngösségre gondolni: sokszor már szemmel jól látható, ha valamelyik gumi lapos, de a benzinkutakon mérni is tudjuk ezt az adatot.

Pazaroljuk az üzemanyagot

Alapértéknek valószínűleg sokan hallották már a 2,2 bart, ami helyes, hiszen legtöbbször valóban ez az elvárt guminyomás, ám nem mindig. Ezt például leginkább a nyári időszakra szokták megállapítani, télen 0,2 barral magasabb érték az optimális. A megfelelő nyomást megadják az autógyártók, rá lehet kérdezni a gumisnál, gumicsere alkalmával, de az interneten több táblázat is található, amely alapján megnézhetjük, a mi autónkhoz melyik a megfelelő adat. Ez egyébként azért is fontos, mert a nem megfelelő guminyomás elképesztő mennyiségű benzin és dízel elpazarolásával jár, azt pedig a pénztárcánk bánja. Csak hogy érzékeljük ezt az adatot: Európában évente legalább kétmilliárd liter üzemanyagról beszélünk. Ráadásul a túl lapos, esetleg túl kemény gumi a kopására is rossz hatással lesz, hamarabb kell cserélnünk, ami szintén pluszkiadást jelent. Pedig csupán rá kellett volna szánni egy kis időt, meghatározni a helyes értéket, majd azt olykor ellenőrizni autónk abroncsain.

Nő a durrdefekt esélye

A legtöbb sofőrre az alacsony abroncsnyomás jellemző. „Kicsit lapos, de jó az még, majd a jövő héten fújok bele…” – mondják sokan. Minden így megtett kilométerrel ártunk a gumifelületnek, és pazaroljuk az üzemanyagot. Ráadásul romlik az autó úttartása, nehezebb lesz irányítani a járművet, ami kellemetlenségekkel járhat, emellett nő a durrdefektek esélye. A túl magas nyomás sem megfelelő: ilyenkor a kerék kisebb felülete érintkezik az úttesttel, ez pedig szintén csökkent a tapadáson, emiatt nő a fékút. A lényeg: mindig ellenőrizzük a kerekeket, és törekedjünk a megfelelő guminyomásra. Nem csak kocsinknak, magunknak is jót teszünk ezzel.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson