Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért fontos a helyes guminyomás beállítása?

Egy autó gumiabroncsa

A rossz guminyomással járó autók eszik az abroncsot, egyben az üzemanyagot is, ráadásul balesetveszélyt okozhatnak a rossz irányíthatóságuk miatt. Ezért éri meg utánanézni, hogy az adott kocsihoz mi a megfelelő nyomásérték, majd rendszeresen ellenőrizni a kerekeket.

Szemmel látható problémák

Egy autó esetében az abroncsok minőségének legalább olyan jelentős hatása van működésre, mint a guminyomásnak. Ezzel azt akartuk bemutatni, hogy hiába tökéletes és jó minőségű az abroncs, túl kevés, vagy éppen túl sok levegővel nem biztos, hogy jól „viselkedik” majd az úttesten. A helyes guminyomás beállításáról az alapokat mindenképpen érdemes elsajátítani, és ezt az adatot illik rendszeresen ellenőriznie a tulajdonosoknak. Itt nem kell ördöngösségre gondolni: sokszor már szemmel jól látható, ha valamelyik gumi lapos, de a benzinkutakon mérni is tudjuk ezt az adatot.

Pazaroljuk az üzemanyagot

Alapértéknek valószínűleg sokan hallották már a 2,2 bart, ami helyes, hiszen legtöbbször valóban ez az elvárt guminyomás, ám nem mindig. Ezt például leginkább a nyári időszakra szokták megállapítani, télen 0,2 barral magasabb érték az optimális. A megfelelő nyomást megadják az autógyártók, rá lehet kérdezni a gumisnál, gumicsere alkalmával, de az interneten több táblázat is található, amely alapján megnézhetjük, a mi autónkhoz melyik a megfelelő adat. Ez egyébként azért is fontos, mert a nem megfelelő guminyomás elképesztő mennyiségű benzin és dízel elpazarolásával jár, azt pedig a pénztárcánk bánja. Csak hogy érzékeljük ezt az adatot: Európában évente legalább kétmilliárd liter üzemanyagról beszélünk. Ráadásul a túl lapos, esetleg túl kemény gumi a kopására is rossz hatással lesz, hamarabb kell cserélnünk, ami szintén pluszkiadást jelent. Pedig csupán rá kellett volna szánni egy kis időt, meghatározni a helyes értéket, majd azt olykor ellenőrizni autónk abroncsain.

Nő a durrdefekt esélye

A legtöbb sofőrre az alacsony abroncsnyomás jellemző. „Kicsit lapos, de jó az még, majd a jövő héten fújok bele…” – mondják sokan. Minden így megtett kilométerrel ártunk a gumifelületnek, és pazaroljuk az üzemanyagot. Ráadásul romlik az autó úttartása, nehezebb lesz irányítani a járművet, ami kellemetlenségekkel járhat, emellett nő a durrdefektek esélye. A túl magas nyomás sem megfelelő: ilyenkor a kerék kisebb felülete érintkezik az úttesttel, ez pedig szintén csökkent a tapadáson, emiatt nő a fékút. A lényeg: mindig ellenőrizzük a kerekeket, és törekedjünk a megfelelő guminyomásra. Nem csak kocsinknak, magunknak is jót teszünk ezzel.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata