Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért fontos a helyes guminyomás beállítása?

Egy autó gumiabroncsa

A rossz guminyomással járó autók eszik az abroncsot, egyben az üzemanyagot is, ráadásul balesetveszélyt okozhatnak a rossz irányíthatóságuk miatt. Ezért éri meg utánanézni, hogy az adott kocsihoz mi a megfelelő nyomásérték, majd rendszeresen ellenőrizni a kerekeket.

Szemmel látható problémák

Egy autó esetében az abroncsok minőségének legalább olyan jelentős hatása van működésre, mint a guminyomásnak. Ezzel azt akartuk bemutatni, hogy hiába tökéletes és jó minőségű az abroncs, túl kevés, vagy éppen túl sok levegővel nem biztos, hogy jól „viselkedik” majd az úttesten. A helyes guminyomás beállításáról az alapokat mindenképpen érdemes elsajátítani, és ezt az adatot illik rendszeresen ellenőriznie a tulajdonosoknak. Itt nem kell ördöngösségre gondolni: sokszor már szemmel jól látható, ha valamelyik gumi lapos, de a benzinkutakon mérni is tudjuk ezt az adatot.

Pazaroljuk az üzemanyagot

Alapértéknek valószínűleg sokan hallották már a 2,2 bart, ami helyes, hiszen legtöbbször valóban ez az elvárt guminyomás, ám nem mindig. Ezt például leginkább a nyári időszakra szokták megállapítani, télen 0,2 barral magasabb érték az optimális. A megfelelő nyomást megadják az autógyártók, rá lehet kérdezni a gumisnál, gumicsere alkalmával, de az interneten több táblázat is található, amely alapján megnézhetjük, a mi autónkhoz melyik a megfelelő adat. Ez egyébként azért is fontos, mert a nem megfelelő guminyomás elképesztő mennyiségű benzin és dízel elpazarolásával jár, azt pedig a pénztárcánk bánja. Csak hogy érzékeljük ezt az adatot: Európában évente legalább kétmilliárd liter üzemanyagról beszélünk. Ráadásul a túl lapos, esetleg túl kemény gumi a kopására is rossz hatással lesz, hamarabb kell cserélnünk, ami szintén pluszkiadást jelent. Pedig csupán rá kellett volna szánni egy kis időt, meghatározni a helyes értéket, majd azt olykor ellenőrizni autónk abroncsain.

Nő a durrdefekt esélye

A legtöbb sofőrre az alacsony abroncsnyomás jellemző. „Kicsit lapos, de jó az még, majd a jövő héten fújok bele…” – mondják sokan. Minden így megtett kilométerrel ártunk a gumifelületnek, és pazaroljuk az üzemanyagot. Ráadásul romlik az autó úttartása, nehezebb lesz irányítani a járművet, ami kellemetlenségekkel járhat, emellett nő a durrdefektek esélye. A túl magas nyomás sem megfelelő: ilyenkor a kerék kisebb felülete érintkezik az úttesttel, ez pedig szintén csökkent a tapadáson, emiatt nő a fékút. A lényeg: mindig ellenőrizzük a kerekeket, és törekedjünk a megfelelő guminyomásra. Nem csak kocsinknak, magunknak is jót teszünk ezzel.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.