Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Miből áll a kipufogógáz, és hogyan kell mérni?

Kipufogó csőrendszer a kocsi alján

Jó lenne a címben feltett kérdésre azt válaszolni, hogy semmiből. Vagy legalább azt, hogy tiszta, friss levegőből, de ehhez villanyautó kell. Az értékek változhatnak a vezetési stílustól és a motor korától is, ám a lényeg mindig ugyanaz: törekedni kell a minél kisebb károsanyag-kibocsátásra.

A kipufogógáz „alkatrészei”

Ha megnézzük a különböző tankönyveket, szinte mindegyik az ideális állapottal kezdi, majd a szomorú magyar valóságot is elmondják. Dízelmotornál vízgőz, szén-dioxid és nitrogén – ezeknek kellene távoznia akkor, ha tökéletes az égés. Az égés jellemzően tökéletes, azaz valóban ezek távoznak, de „néha” bizony tökéletlen, a nitrogénen ottragad az oxigén, és nitrogén-monoxidként jut ki a rendszerből. Ez bizony megtörténhet a szénnel is, ha nem „akar” két oxigénnel kapcsolódni a szénatom, és szén-monoxidként távozik. Benzinüzemű kocsiknál vízgőz és szén-dioxid a végtermék. Itt, ha tökéletlen az égés, akkor jellemzően szintén szén-monoxid, illetve szénhidrogének távoznak a kipufogócsövön keresztül. Ezek mennyisége és minősége attól is függ, hogyan vezetünk, gyorsítunk, lassítunk, vagy éppen sokat jár-e üresen a motor a pirosnál. De az sem mindegy, hány éves a motor, sőt ez az egyik legfontosabb.

Misszió a minél jobb emisszió

Arról talán senkit nem kell meggyőzni, hogy ha már ki is pöfögünk káros anyagokat, azok minél kisebb százalékban legyenek benne a kipufogógázban. Túl azon, hogy ezzel kicsit el tudjuk odázni a már régen zajló klímaváltozást, kevesebb üzemanyagot fogyasztunk, amit a pénztárcánk is megérez, és az autónk teljesítménye is tovább marad a megfelelő szinten. A változásról, vagy éppenséggel a stagnálásról, időről időre értesülhetünk. Régen a zöldkártya kicsivel fontosabb volt, mint manapság, ez persze nem azt jelenti, hogy most már bármilyen állapotú autóval elindulhatunk. Ugyanúgy mérnek, ugyanúgy fontosak a határértékek, csak a „felhajtás” lett kisebb, másabb a kipufogó ellenőrzés körül. Egyébként hogy ne legyen egyszerű: benzines autóknál szennyezőanyag-tartalmat, dízelnél füstkibocsátást mérnek.

Ahogy a vonatkozó jogszabály írja, a fedélzeti diagnosztikai rendszerrel felszerelt kocsiknál a károsanyag-kibocsátó rendszer működése az üresjáraton való mérés helyett a rendszer által mutatott érték leolvasásával, valamint működésének ellenőrzésével is vizsgálható. A lényeg azonban ennél a kacifántos mondatnál jóval egyszerűbb: legyünk mindig a határérték alatt! Vezessünk ésszel, ezt a motor is meghálálja majd: könnyebben, jobban működik, és kevesebb káros anyagot bocsát ki.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel t