Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miből áll a kipufogógáz, és hogyan kell mérni?

Kipufogó csőrendszer a kocsi alján

Jó lenne a címben feltett kérdésre azt válaszolni, hogy semmiből. Vagy legalább azt, hogy tiszta, friss levegőből, de ehhez villanyautó kell. Az értékek változhatnak a vezetési stílustól és a motor korától is, ám a lényeg mindig ugyanaz: törekedni kell a minél kisebb károsanyag-kibocsátásra.

A kipufogógáz „alkatrészei”

Ha megnézzük a különböző tankönyveket, szinte mindegyik az ideális állapottal kezdi, majd a szomorú magyar valóságot is elmondják. Dízelmotornál vízgőz, szén-dioxid és nitrogén – ezeknek kellene távoznia akkor, ha tökéletes az égés. Az égés jellemzően tökéletes, azaz valóban ezek távoznak, de „néha” bizony tökéletlen, a nitrogénen ottragad az oxigén, és nitrogén-monoxidként jut ki a rendszerből. Ez bizony megtörténhet a szénnel is, ha nem „akar” két oxigénnel kapcsolódni a szénatom, és szén-monoxidként távozik. Benzinüzemű kocsiknál vízgőz és szén-dioxid a végtermék. Itt, ha tökéletlen az égés, akkor jellemzően szintén szén-monoxid, illetve szénhidrogének távoznak a kipufogócsövön keresztül. Ezek mennyisége és minősége attól is függ, hogyan vezetünk, gyorsítunk, lassítunk, vagy éppen sokat jár-e üresen a motor a pirosnál. De az sem mindegy, hány éves a motor, sőt ez az egyik legfontosabb.

Misszió a minél jobb emisszió

Arról talán senkit nem kell meggyőzni, hogy ha már ki is pöfögünk káros anyagokat, azok minél kisebb százalékban legyenek benne a kipufogógázban. Túl azon, hogy ezzel kicsit el tudjuk odázni a már régen zajló klímaváltozást, kevesebb üzemanyagot fogyasztunk, amit a pénztárcánk is megérez, és az autónk teljesítménye is tovább marad a megfelelő szinten. A változásról, vagy éppenséggel a stagnálásról, időről időre értesülhetünk. Régen a zöldkártya kicsivel fontosabb volt, mint manapság, ez persze nem azt jelenti, hogy most már bármilyen állapotú autóval elindulhatunk. Ugyanúgy mérnek, ugyanúgy fontosak a határértékek, csak a „felhajtás” lett kisebb, másabb a kipufogó ellenőrzés körül. Egyébként hogy ne legyen egyszerű: benzines autóknál szennyezőanyag-tartalmat, dízelnél füstkibocsátást mérnek.

Ahogy a vonatkozó jogszabály írja, a fedélzeti diagnosztikai rendszerrel felszerelt kocsiknál a károsanyag-kibocsátó rendszer működése az üresjáraton való mérés helyett a rendszer által mutatott érték leolvasásával, valamint működésének ellenőrzésével is vizsgálható. A lényeg azonban ennél a kacifántos mondatnál jóval egyszerűbb: legyünk mindig a határérték alatt! Vezessünk ésszel, ezt a motor is meghálálja majd: könnyebben, jobban működik, és kevesebb káros anyagot bocsát ki.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata