fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Miben jobbak az aluminizált kipufogók a többi fémből készültekkel szemben? Milyen előnyeik vannak?

aluminizált kipufogó

Mit kell tudni a kipufogórendszerről? Miért jobbak az aluminizált kipufogók, milyen előnyökkel rendelkeznek? Mi történik hosszú távon a festékkel bevont kipufogókkal? Mi kell a kipufogórendszer tökéletes működéséhez? Milyen részekből áll a rendszer? Mekkora lehet a kipufogó hőfoka? Megválaszoljuk a témával kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdéseket!

A kipufogórendszer tökéletes működéséhez megfelelő kialakítás és nyomásviszony kell

A kipufogórendszer az egyik legfontosabb szerepet betöltő része a gépjárműnek. A rendszer fő részei közé tartozik a leömlő, a katalizátor, a hangtompító dob és a kipufogó végcső. Ezeket az elemeket pedig különféle csövek kötik össze. A kipufogórendszer feladatai közé tartozik a közlekedési eredetű légszennyezés csökkentése, a kipufogógáz szabadba vezetése, a hangenergia elnyelése, és a turbulens áramlás csillapítása. Hogy néz ki a folyamat? Az égés során létrejövő füstgáz távozik a motorból, és bekerül a kipufogórendszerbe. A leömlő ezeket a füstgázokat egybegyűjti, majd a katalizátor semlegesíti a mérgező gázokat. A hangtompító dob biztosítja, hogy a kipufogórendszer működése ne legyen hangos. Végül pedig a kipufogó végcsövön keresztül a környezetbe távozik a füstgáz. A kipufogórendszer tökéletes működéséhez megfelelő kialakítás és nyomásviszony kell.

Jobban ellenállnak a korróziónak az aluminizált kipufogók

Az aluminizált kipufogók alumíniummal bevont, rétegelt acél alapanyagból készülnek. Ennek a bevonatnak köszönhetően ezek a kipufogók jobban ellenállnak a korróziónak, illetve a jelentős hőkülönbségnek. A kipufogó hőfoka akár mínusz 20 és plusz 600 Celsius-fok között is változhat a rendszerben, szóval rendkívül fontos, hogy a bevonat ellenálljon. Az alumínium bevonat nélküli, fémből készült kipufogókról néhány hónap alatt lepereg a festék, és megindul a felületi rozsdásodás. A belső rozsdásodás legfőbb oka, hogy a hidegindítás után a kipufogórendszer elemei hidegebbek, mint a kipufogógáz, emiatt a rendszer belső felületén lecsapódik a nedvességtartalom, illetve lerakódnak a különféle szennyeződések. A külső rozsdásodást a latyak és az eső okozza. Azonban az aluminizált kipufogók, vagyis az alumíniummal bevont rétegelt acélból készült kipufogók esetében ettől nem kell tartani, hiszen a rajtuk lévő bevonat maximálisan ellenáll a nedvesség káros hatásainak. Ezekben az alkatrészekben a rétegelt acél biztosítja a merevséget és a szilárdságot. A bevonat, vagyis az alumínium is oxidálódik, de az alatta lévő réteg nem károsodik, mivel az alumínium esetében az oxidréteg jótékony hatással bír. Tehát a minőségi kipufogók erősek a belső anyagnak köszönhetően, és ellenállóak a külső anyagnak hála. Szóval a megfelelő anyaghasználat elengedhetetlen annak érdekében, hogy védve legyen a kipufogórendszer a korrózióval szemben. A minőségi kipufogócsövek mindkét oldala rozsdamentes anyaggal, vagyis alumíniummal van ellátva. Sok esetben előfordul, hogy hamarabb lyukad ki belülről a kipufogó, minthogy a bevonat lekopna. Mindez együttesen eredményezi azt, hogy már egyre ritkábban lehet találkozni alumínium bevonat nélküli kipufogókkal. Azok az alkatrészek, melyek nem rendelkeznek alumíniumos bevonattal, olcsóbbak, azonban hosszú távon az aluminizált kipufogók bizonyulnak jobb választásnak, mivel az esetükben nem kell idő előtt a cserére költeni. Érdemes azonnal a jobb minőséget képviselő alkatrész mellett dönteni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata