Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mi történik, ha Adblue kerül a gázolajba?

adblue nyílás

A környezetvédelem egyre hangsúlyosabb szerepet kap világszerte, ez alól az Európai Unió sem kivétel. A levegőbe kerülő szennyezőanyagok egy részéért az autók felelnek, emiatt az unió vezetői is próbálnak korlátozásokat bevezetni, hogy csökkenthető legyen a kocsik károsanyag-kibocsátása. Az egyre szigorodó szabályoknak kénytelenek az autógyártók is megfelelni, ezért folyamatosan újabb fejlesztéseket kell a gyártósorról legördülő gépjárműveikbe építeniük. Ennek az oka, hogy megjelent a piacon az Adblue.

Mire jó az Adblue?

Az autók teljesítményének növekedésével a káros anyagok levegőbe jutása is növekszik. Az Európai Unió a kilencvenes évek közepe óta, egy folyamatosan szigorodó szabályrendszert épített ki, amely során kötelezően csökkenteni kell az autók által kibocsátott szennyezőanyagok mennyiségét. Ezt az autógyártók már nem, vagy csak nehezen tudták teljesíteni, ezért kellett találniuk valamit, amely segít nekik áthidalni ezt a problémát. Az egyik ilyen megoldás egy folyadék formájában érkezett meg, ami nem más, mint az Adblue. Ez egy olyan adalékanyag, mely a kipufogógázba permetezve bizonyos kémiai reakciók által a káros nitrogén-oxidokat, ártalmatlan vízgőzzé és nitrogénné alakítja. Ahhoz, hogy használni lehessen, egy külön üzemanyagtartályt, és töltőnyílást kellett létrehozni az autón. Ez sokkal környezettudatosabb megoldás, ráadásul további áldásos különbség, hogy megszűnik az az egyedi dieseles szag, amelyet sokan nem szeretnek. Nekünk mindössze annyi dolgunk van vele, hogy figyeljük a mennyiségét, a rendszer szép csendben teszi a dolgát, adagolja az adalékanyagot. Ha kritikus szint alá kerül a folyadék szintje, akkor az autó azt jelzi a műszerfalon. Kénytelenek vagyunk ekkor a benzinkút felé venni az irányt. Ne halogassuk a tartály feltöltését, ha teljesen kifogy az adalékanyag, akkor a rendszer letilt, és nem tudjuk újraindítani. A feltöltéskor azonban figyeljünk oda, mert komoly problémát okozhatunk, ha rossz helyre adagoljuk a folyadékot.

Miért baj, ha a gázolajba keveredik az Adblue?

Az Adblue tartály feltöltése egyszerű feladat, de az sem túl bonyolult, hogy az autó üzemének megfelelő üzemanyagot töltsünk a tankba, mégis előfordul, hogy összekeverjük őket. Ennek egyetlen oka a figyelmetlenség, és valószínűleg az, hogy sietve próbáljuk letudni a tankolást. Szerencsére az Adblue-nak saját beöntő nyílása van, így még kisebb rá az esély, hogy bajt csináljunk. Az ördög azonban nem alszik, mit tegyünk, hát, ha véletlenül a gázolajba kerül valamennyi Adblue folyadék? Ha valamiért mégis az üzemanyagtartályba jut az adalékanyag, az súlyos károkat tud okozni a rendszerben. Ennek az az oka, hogy a folyadék nagyjából kétharmada ioncserélt víz, amely a dízel üzemű kocsiban nagyobb problémát tud okozni, mint az, ha gondatlanságból benzinnel töltjük fel a tankot. Pedig az üzemanyagtartályban is előfordulhat valamennyi pára, de ez a normál használat során elpárolog a rendszerből. Nagy mennyiségben viszont számtalan baj okozója lehet, nem szabad használni az autót, ha megtörténik a hiba. Nem kell azonban egyből kétségbe esnünk, ha azonnal észleljük a problémát, akkor hívjuk a szervizt, vagy szállíttassuk el a kocsit az autószerelő műhelybe. Ott meg tudják oldani a helyzetet, átmossák a tartályt. Ellenben ha használni kezdjük a járművet, az rövid időn belül várhatóan több százezres javítási munkálatokat eredményezhet. A legjobb megoldás ugyanakkor a megelőzés: figyeljünk oda, a megfelelő folyadékok a megfelelő helyre kerüljenek a kocsiban, nem véletlenül van külön tartálya mindegyiknek.