Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi számít rejtett hibának autóvásárlás után, mire lehet „reklamálni” utána?

Jogász

Használtautó vásárlás előtt állsz? Hát akkor nem árt, ha tudod, hogy igenis vannak jogaid akkor is, ha magánszemélytől vásárolsz. Vésd be jól az agyadba, hogy rejtett hiba esetén kereskedőtől történő vásárlásnál 2 év, privát beszerzés esetén pedig 1 év szavatosság él a járgányra. Ilyen rendellenesség esetében jogosultsági hatásköröd kiterjed a javítási költségek extulajra történő átruházására, de akár árcsökkentést is kérhetsz, vagy el is állhatsz az adásvételtől. Egyetlen ügy zárja ki ezt a felhatalmazást, ha az adásvételi szerződésben valamelyik fél másként rendelkezett, így figyeljünk oda az apróbetűs részletekre! De vajon, mi számít rejtett hibának, mik azok az ügyek, amik egyértelműen jogalapot szolgáltatnak a reklamálásra? Nézzünk utána, tarts velünk!

Mi számít rejtett hibának használtautó vásárlásakor?

Használt járgányok vétele kapcsán sajnos gyakori slamasztika, hogy a tranzakció létrejötte után olyan rejtett hibák merülnek fel a verda vonatkozásában, amelyekről a kedves eladó nem adott tájékoztatást, vagy éppen szabad szemmel egész egyszerűen nem voltak észlelhetők. Mik lehetnek ezek? Ha józan paraszti ésszel végig pörgetjük magunkban az eshetőségeket, valószínűleg akkor is könnyen rájövünk, de a könnyebbség kedvéért vegyük át együtt a listát:

  • Visszapörgetett kilométer-óraállás.
  • Nem elmondottaknak megfelelő műszaki állapot.
  • A hirdetésben felvázolt tulajdonságoktól eltérő paraméterek.
  • Lopott autó vásárlása.

Tudnunk kell, hogy egyértelműen nem minősülhet rejtett hibának az, amit a vevő egy kellően gondos megtekintés és átvizsgálás során felismerhetett, és a gyakorlatban az adásvételi procedúrának kötelező része az előzetes vevői kontroll. Vitathatatlanul ezen alapszik az adásvételi szerződés megkötése, így egy észlelhető probléma semmiképpen nem ad a kezünkbe reális reklamálási jogosítványt.

Mit tehetek, hogy elkerülhessek egy ilyen malőrt?

A legtöbb, amit tehetünk egy ilyen kellemetlen ügy elkerülése érdekében, hogy használt gépjármű vásárlása esetén, a lehető legnagyobb körültekintéssel és óvatossággal járunk el. Gondoskodjunk eredetiségvizsgálatról, a négykerekű szakértő általi állapotfelméréséről. A tulajdoni jogviszonyok tisztánlátása érdekében pedig tanácsos lecsekkolni a tulajdonos személyét a gépjárművek nyilvántartására szolgáló közhiteles nyilvántartásban is. Az alvázszám és a szervizkönyv ellenőrzésére is ajánlott kiemelt figyelmet fordítani, és a mindent eldöntő próbaút során az összes bevethető érzékszerveddel légy nagyon résen!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata