Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi okozhatja, hogy egyenletes sebességnél rángat az autó?

üzemanyag előszűrő

Gyakran előforduló probléma, hogy menet közben, egyenletes sebesség mellett rángat az autó. Ennek sokféle oka lehet, szóval látatlanban nehéz biztosat mondani. Összegyűjtöttük, hogy milyen tényezők okozhatják azt, hogy egyenletes sebességnél rángat az autó, továbbá arra is kitérünk, hogy mi a teendő ilyen esetben.

Menet közben, egyenletes sebességnél rángat az autó – mi állhat a háttérben?

Ha menet közben rángat az autó, azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen gyakran azt jelzi, hogy más, komolyabb baja van a gépjárműnek. Jó néhány tényező okozhatja a problémát. Például a szennyezett üzemanyag-befecskendező szelepek is állhatnak a rángatás hátterében, mivel a motor égéskimaradását eredményezhetik. Ekkor veszít az autó a lendületéből az egyenletes sebességgel való haladás során. Üzemanyagellátási-problémák is állhatnak a hiba hátterében: ennek során az autó nem kapja meg a gyorsulásához szükséges üzemanyag-mennyiséget. Ilyen esetben mindenképpen ellenőrizni kell az üzemanyagszűrőt, mivel az eltömődése üzemanyag-ellátási problémákat eredményezhet. Az elhasználódott gyertyák is okozhatják, hogy egyenletes sebesség mellett rángatni kezd az autó, ugyanis a meghibásodott gyújtógyertyák nem tudják az üzemanyagot elég gyorsan meggyújtani. A levegőszűrőt szintén érdemes rendszeresen ellenőrizni, mivel a beszennyeződése esetén felhalmozódnak a szennyező anyagok rajta, amelyektől nem tudja már távol tartani a motort. Továbbá a meghibásodott légtömegmérő is okozhatja a problémát, mivel már nem tudja megfelelően ellátni a feladatát. Ez azt jelenti, hogy téves jeleket küld, vagy pedig egyáltalán nem küld jeleket a motor felé. Ennek következtében is jelentkezhet rángatás. Amennyiben kiderül, hogy a légtömegmérővel van gond, mindenképpen cserére szorul, hiszen ez az alkatrész nem javítható. Ha a motor hengereivel, illetve a szelepekkel van gond, kompresszióméréssel állapítható meg a hiba pontos oka. Mindemellett problémát okozhat az eltömődött katalizátor és a sérült üzemanyag-vezeték. Utóbbi nyomásveszteséget eredményez az üzemanyag-rendszerben, amely a rángatást generálja.

Mindenképpen érdemes szakszervizbe vinni az autót, ha rángat

Számos esetet felsoroltunk eddig, amelyek mind okozhatják az autó rángatását. Azonban a sor még nem ért véget. A régebbi autótípusok esetében a sérült gázbowden is eredményezheti a problémát, továbbá a porlasztó megsérülése is okozhatja az autó rángatását, mivel helytelen üzemanyag-levegő keveréket eredményez. Ráadásul sajnos ez a probléma még gyenge menetteljesítménnyel is párosul. Mindemellett a gyújtáselosztó felületén havas, esős időben felhalmozódó nedvesség is okozhatja a problémát, illetve a meghibásodott gyújtótrafó is állhat a rángatás hátterében, ugyanis meghibásodás esetén ezek az alkatrészek nem képesek megfelelően ellátni a feladatukat. Végül pedig az egyik leggyakoribb okot említjük meg, mégpedig a rossz akkumulátort. Ha nincs biztosítva a szükséges feszültség a gépjárműben, rángatózás jelentkezhet egyenletes sebesség mellett. Az eddigiekből jól látszik, hogy számos oka lehet annak, ha egyenletes sebességnél rángat az autó. Ezt egy laikus nehezen állapítja meg, szóval mindenképpen érdemes szakszervizbe vinni a kocsit. A sokféle problémát megoldott, kellő tapasztalattal rendelkező szakemberek könnyedén megállapítják és megszüntetik a probléma okát. Szóval ajánlott szakemberre bízni a probléma megoldását.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!