Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi okozhatja, ha túl gyorsan fogy a motorolaj, és gyakran kell utántölteni?

motorolaj utántöltése

Az átlag autótulajdonos nem ért igazán az autójához, kevés javítási, felújítási munkát végez el egyedül. Pár aprósággal azonban felesleges a szervizbe szaladni. Egy izzócsere, a hűtőfolyadék vagy a motorolaj szintjének ellenőrzése otthon is elvégezhető feladat. Évente néhány alkalommal ezt bárki megteheti, és meg is kell tennie az autó megfelelő műszaki állapotának fenntartásáért. De mi a helyzet akkor, ha a motorolaj extrém módon kezd fogyni az autóból? Mi lehet ennek az oka?

A motorolaj

A kocsiban lévő folyadékok megfelelő mennyisége és minősége elengedhetetlen feltétele az autó optimális működésének megőrzéséhez és az alkatrészek élettartamának meghosszabbításához. Ezek közül is kiemelkedik a motorolaj, amely elsősorban a motor kenésére szolgáló anyag. Feladata, hogy megvédje az erőforrás fémes alkatrészeit a súrlódástól, az egymáson mozgó-forgó elemek ezáltal nem koptatják egymást extrém mértékben. Fontos továbbá, hogy a motor hűtésében is elévülhetetlen szerepet vállal, nagyban hozzájárul az optimális hőmérséklet fenntartásához, amelynek segítségével az autó a legjobb fogyasztás mellett is ideális teljesítményre képes. A motorolaj a hozzáadott adalékanyagainak köszönhetően védi a fém alkatrészeket a korróziótól, tisztítja a motort a szennyeződésektől, megvédi a lerakódásoktól. Láthatjuk tehát, hogy mennyire fontos szerepet játszik a kocsi és a motor életében. Emiatt időnként ellenőriznünk kell, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben van-e jelen az autóban. Ezt könnyen megtehetjük a motortérben található nívópálca segítségével. Ha úgy tapasztaljuk, hogy kevés a szintje, akkor nyugodtan utántölthetjük. Ügyeljünk rá, hogy a pálcán látható minimum és maximum érték között legyen mindig a folyadék szintje. Modern autók már jelzik a műszerfalon megjelenő olajlámpa ikon felvillantásával, ha lecsökken a folyadék szintje. Ne várjunk azonban addig, míg észrevesszük a figyelmeztetést: egyrészt minőségi probléma is előfordulhat, amit az autó elektronikája nem vesz észre, másrészt a beépített szenzor is elromolhat.

Mi okozhatja a problémát?

A minőségi hibát olajcserével tudjuk megoldani, ezt most bővebben nem fejtjük ki. A gyakori mennyiségi probléma viszont valamilyen alkatrész fals működését vagy valamelyik elem sérülését jelzi. Ha sokszor kell utántölteni a motorolaj szintjét, akkor az alábbi okokra kell gyanakodnunk. Gyakran mondják: eszi a motor az olajat. Ebben az esetben arra kell gondolnunk, hogy a dugattyúknál vagy a dugattyúgyűrűknél van valamilyen baj. Az elhasználódott alkatrészek, vagy a megviselt tömítések miatt a motorolaj nemes egyszerűséggel átszivárog az égéstérbe. Ez több szempontból is problémás. Egyrészt gyakran kell pótolni az eltűnő folyadékot, másrészt a tökéletlen égés miatt csökken a kocsi teljesítménye. Ráadásul, ha nem foglalkozunk vele, akkor egyéb alkatrészek meghibásodása is várható rövid időn belül. Minden autónak van egyébként valamennyi olajfogyasztása, de ez általában minimális. Sok esetben ezt az optimális tíz-tizenötezer kilométerenkénti olajcserék miatt észre sem vesszük. Ha azonban gyakran kell utántölteni, akkor elképzelhető, hogy az olajteknő sérült meg. Lehet rajta hajszálrepedés, ahol szivárog az olaj, vagy nem zár rendesen az olajbeöntő sapka. Mindig az autónk típusának legmegfelelőbb motorolajat válasszuk, ha mi töltjük fel folyadékkal a motort. Ha az előírthoz képest túl vékony vagy túl vastag az olaj, akkor nem fogja tudni tökéletesen ellátni a feladatát. Ezzel azt kockáztatjuk, hogy csökken a teljesítmény, nő a fogyasztás, vagy ami még rosszabb, gyorsabban elhasználódhatnak a nem túl olcsó alkatrészek a motorban.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata