Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi miatt lehet fojtószelep-tisztítás után magas az alapjárat?

Fojtószelep helye

Mi a szerepe a fojtószelepnek? Miért szükséges egyáltalán a tisztítása? Milyen lépésekből áll a folyamat? Milyen speciális eszközök szükségesek hozzá mindenképpen? Mire kell figyelni a fojtószelep-tisztítás közben? Az alábbiakban eláruljuk a válaszokat a legfontosabb kérdésekre, továbbá arra is kitérünk, hogy mi a teendő, ha a fojtószelep tisztítása után magas az alapjárat. Tarts velünk!

10-15 ezer kilométer megtételét követően általában esedékes a tisztítás

A fojtószelep feladata a porlasztóba áramló levegő mennyiségének szabályozása. A legfontosabb alkatrészek közé tartozik és akkor mozdul, ha a gázpedált lenyomják vagy felengedik, mivel a gázpedálhoz van csatlakoztatva. Ha a gázpedál akadozik, feltétlenül érdemes megtisztítani, hiszen az akadozás oka, hogy lerakódások vannak a fojtószelepnél. A fojtószelep tisztítása rövid folyamat. Az esetek többségében 10-15 ezer kilométer megtételét követően általában esedékes a tisztítás. Ahogy már említettük, rövid folyamat, mindössze 30-40 percet vesz igénybe. Ráadásul nem a szerelés, inkább a tisztítás igényel több időt. Mire lesz szükség a fojtószelep megtisztításához? Torx csavarhúzóra, szivacsra, lapos csavarhúzóra és vízre. A szükséges eszközök bekészítését követően, jöhet a fojtószelep-tisztítás első lépése.

Egyes motortípusok nem tudnak maguktól beállni a fojtószelep-tisztítást követően

Első lépésként a lapos csavarhúzóval meg kell lazítani a bilincset a fojtószelepen, hogy lehúzható legyen a szívócső. Ezt követően lehúzható a szenzor kábele és kiemelhető a légszűrőház. A szívócső eltávolítását követően ki kell húzni a tartóból a bowden végén elhelyezkedő csonkot. Ezt követően ki kell hajtani a fojtószelep körül lévő torx csavarokat és le kell húzni a csatlakozót. A kiszerelés utolsó lépéseként, ki kell emelni a fojtószelepet és le kell róla szerelni a bowden tartót. A kiszerelés ezzel megtörtént. Most pedig következhet az alapos tisztítás és szárítás. A pucolás során végig nyitva kell tartani a szelepet. A tisztítás és szárítás után vissza lehet szerelni és a csatlakozót vissza kell dugni a helyére. Nem kell megijedni, ha a tisztítást követően magas az alapjárat, hiszen jó néhány esetben ez normális, és 40-50 kilométert követően megszűnik a jelenség. Bizonyos esetekben, egyes motortípusok nem tudnak maguktól beállni a fojtószelep-tisztítást követően. Ebben az esetben mihamarabb fel kell keresni egy szakszervizt, ahol a megfelelő tapasztalattal rendelkező szakemberek gyorsan megoldják a problémát.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata