Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi jelzi a kuplungbowden kopását? Mikor kell cseréltetni?

kuplungbowden

A kuplungbowden fontos része a jármű tengelykapcsoló rendszerének. A tengelykapcsoló egy olyan eszköz, amely be- és kikapcsolja az erőátvitelt, és lehetővé teszi a sebességváltást vezetés közben. Ugye a kézi sebességváltós kocsiknak van egy kuplungpedálja, amely a tengelykapcsoló-kábelhez, vagyis a kuplungbowdenhez csatlakozik. Miután lenyomod a pedált, a kábel felszabadítja a tengelykapcsoló-lemezeket, ami lehetővé teszi a sebességváltást. Idővel sajnos a kuplungbowden is amortizálódik, és ez a tengelykapcsoló megfelelő működésének gátját okozhatja. Vajon milyen jelei vannak a kuplungbowden kopásának? És mikor kell cserélni?

A kuplungbowden egy acélkábel, amelyet hosszú élettartamra terveztek. Hajlamos lehet azonban megnyúlni és elszakadni. Ha ez megtörténik, nem lesz kapcsolat a tengelykapcsoló-pedál és a sebességváltó között. Ez azt eredményezi, hogy az autót nem lehet használni a probléma megoldásáig. Hogy elkerülhesd ezt a kellemetlenséget, nézzük át, hogy mik azok a jelek, amik egyértelműen arra utalnak, hogy a kuplungbowdened kezd bekrepálni.

A tengelykapcsoló-kábel meghibásodásának tünetei

Azt tudnod kell, hogy a meghibásodott kuplungbowden általában azt jelenti, hogy túl nagy nyomás alatt van a kábel, és amennyiben ezt figyelmen kívül hagyod, akkor végül el fog szakadni. Amikor a bowden kezd tönkremenni, a következő tüneteket fogod tapasztalni.

  • Sebességváltási nehézségek – Ha a tengelykapcsoló kábel túlságosan megfeszül, az bizony nagyon megnehezítheti a sebességváltást. Az is nehézségekbe ütközhet, hogy a járművet első vagy hátrameneti fokozatba tudd kapcsolni.
  • Kemény tengelykapcsoló pedál – Előfordulhat, hogy a tengelykapcsoló pedál beszorul vagy nehezen mozgatható. Ez szintén megnehezíti a sebességváltást. Ha ilyen szituációban továbbra is nyomást gyakorolsz a kuplungpedálra, akkor a bowden teljesen elpattanhat.

Figyelni kell a furcsa zajokra mind a pedál, mind a sebességváltó irányából, illetve a kuplungpedál lüktetése, remegése sem túl jó ómen.

A tengelykapcsoló bowden elszakadásának szimptómái

  • A tengelykapcsoló-pedál lesüllyed a padlóra – Amikor a tengelykapcsoló-kábel elpattan, a pedál lenyomásakor nem lesz ellenállás. Ez azt eredményezi, hogy a tengelykapcsoló-pedál megnyomásakor egyenesen a padlóra süllyed.
  • Az autó nem vált sebességet – Amikor a tengelykapcsoló kábel elpattan, nincs kapcsolat a tengelykapcsoló-pedál és a sebességváltó között. Ez megakadályozza, hogy vezethesd a kocsit.

Ne feledd, hogy egy sérült tengelykapcsoló-kábellel veszélyessé válhat a vezetés élménye. Ezért a lehető leghamarabb meg kell javítani. Segítünk minden kuplunggal kapcsolatos kérdésben, legyen az tengelykapcsoló-kábel, kuplungtárcsa vagy az egység bármelyik alkatrésze. Amennyiben autód kuplungbowdenje javításra vagy cserére szorul, tudunk segíteni! Szakképzett szerelőink könnyen diagnosztizálják és gyorsan beépítik az új tengelykapcsoló kábelt kézi sebességváltós járművedbe. Ez visszaállítja a tengelykapcsoló optimális funkcióját az autódban, lehetővé téve ezzel újra a zökkenőmentes sebességváltást, illetve az örömteli és gondtalan autózást.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata