Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi jelzi a kuplungbowden kopását? Mikor kell cseréltetni?

kuplungbowden

A kuplungbowden fontos része a jármű tengelykapcsoló rendszerének. A tengelykapcsoló egy olyan eszköz, amely be- és kikapcsolja az erőátvitelt, és lehetővé teszi a sebességváltást vezetés közben. Ugye a kézi sebességváltós kocsiknak van egy kuplungpedálja, amely a tengelykapcsoló-kábelhez, vagyis a kuplungbowdenhez csatlakozik. Miután lenyomod a pedált, a kábel felszabadítja a tengelykapcsoló-lemezeket, ami lehetővé teszi a sebességváltást. Idővel sajnos a kuplungbowden is amortizálódik, és ez a tengelykapcsoló megfelelő működésének gátját okozhatja. Vajon milyen jelei vannak a kuplungbowden kopásának? És mikor kell cserélni?

A kuplungbowden egy acélkábel, amelyet hosszú élettartamra terveztek. Hajlamos lehet azonban megnyúlni és elszakadni. Ha ez megtörténik, nem lesz kapcsolat a tengelykapcsoló-pedál és a sebességváltó között. Ez azt eredményezi, hogy az autót nem lehet használni a probléma megoldásáig. Hogy elkerülhesd ezt a kellemetlenséget, nézzük át, hogy mik azok a jelek, amik egyértelműen arra utalnak, hogy a kuplungbowdened kezd bekrepálni.

A tengelykapcsoló-kábel meghibásodásának tünetei

Azt tudnod kell, hogy a meghibásodott kuplungbowden általában azt jelenti, hogy túl nagy nyomás alatt van a kábel, és amennyiben ezt figyelmen kívül hagyod, akkor végül el fog szakadni. Amikor a bowden kezd tönkremenni, a következő tüneteket fogod tapasztalni.

  • Sebességváltási nehézségek – Ha a tengelykapcsoló kábel túlságosan megfeszül, az bizony nagyon megnehezítheti a sebességváltást. Az is nehézségekbe ütközhet, hogy a járművet első vagy hátrameneti fokozatba tudd kapcsolni.
  • Kemény tengelykapcsoló pedál – Előfordulhat, hogy a tengelykapcsoló pedál beszorul vagy nehezen mozgatható. Ez szintén megnehezíti a sebességváltást. Ha ilyen szituációban továbbra is nyomást gyakorolsz a kuplungpedálra, akkor a bowden teljesen elpattanhat.

Figyelni kell a furcsa zajokra mind a pedál, mind a sebességváltó irányából, illetve a kuplungpedál lüktetése, remegése sem túl jó ómen.

A tengelykapcsoló bowden elszakadásának szimptómái

  • A tengelykapcsoló-pedál lesüllyed a padlóra – Amikor a tengelykapcsoló-kábel elpattan, a pedál lenyomásakor nem lesz ellenállás. Ez azt eredményezi, hogy a tengelykapcsoló-pedál megnyomásakor egyenesen a padlóra süllyed.
  • Az autó nem vált sebességet – Amikor a tengelykapcsoló kábel elpattan, nincs kapcsolat a tengelykapcsoló-pedál és a sebességváltó között. Ez megakadályozza, hogy vezethesd a kocsit.

Ne feledd, hogy egy sérült tengelykapcsoló-kábellel veszélyessé válhat a vezetés élménye. Ezért a lehető leghamarabb meg kell javítani. Segítünk minden kuplunggal kapcsolatos kérdésben, legyen az tengelykapcsoló-kábel, kuplungtárcsa vagy az egység bármelyik alkatrésze. Amennyiben autód kuplungbowdenje javításra vagy cserére szorul, tudunk segíteni! Szakképzett szerelőink könnyen diagnosztizálják és gyorsan beépítik az új tengelykapcsoló kábelt kézi sebességváltós járművedbe. Ez visszaállítja a tengelykapcsoló optimális funkcióját az autódban, lehetővé téve ezzel újra a zökkenőmentes sebességváltást, illetve az örömteli és gondtalan autózást.

Jelentkezzen be szervizünkbe!