Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi az az ívkisülés, és hogy kapcsolódik a gyújtógyertyákhoz?

Gyújtógyertya közelről

Az ívkisülés egy olyan folyamat, amelyben hirtelen elektromos energia szabadul fel. Hogy mi köze ennek a gyújtógyertyákhoz? Egészen pontosan az, hogy az Ottó-motorok égés indítását egy külső energiaforrás felhasználásával, általánosan a gyújtógyertyában végbemenő ívkisülés, vagyis szikra gyújtja meg. Tehát a gyújtógyertya a benzinüzemű gépjárművekben használatos arra, hogy a hajtómű által beszívott levegő-üzemanyag keveréket meggyújtsa. Ez úgy valósul meg, hogy amikor a motor a sűrítési ütem végéhez ér, akkor a gyújtógyertya elektródái között egy ívkisüléssel szikrát gerjesztünk, ami begyújtja a már ekkorra kellően felhevült, sűrített elegyet. Ez az elektromos átütés igen nagy energiát igényel, így jelentősebb feszültség szükséges az ívkisülés előidézéséhez. Pontosítsuk hát a gyújtógyertyák szerepét! Tarts velünk!

Mi a gyújtógyertyák feladata?

A megfelelő minőségű gyújtószikra, vagyis ívkisülés biztosítása, ami beindítja az égés metódusát, illetve a hő elvezetése az égéstérből. Ugye azt nem is kell említenünk, hogy a motor optimális működéséhez kardinális kérdéskör a gyújtógyertya ideális mérete és hőértéke. A nem helyesen megválasztott gyertya ugyanis a hajtóműben komoly működési zavarokat eredményezhet, amely következményként magában hordozza természetesen autónk megbízhatatlan működését is. Ilyen esetekben megnő az üzemanyag fogyasztás, gyújtáskimaradás esetén pedig rángathat a verda, de súlyosabb kaliber esetén sajnos benne van a pakliban a motor károsodása is, úgyhogy ne vegyük félvállról a gyertyakérdést. A gyertya menethossza sem elhanyagolható topik, mert egy helytelen választással sajnos ezen a fronton is jelentős mechanikai károkat okozhatunk a hajtómű rendszerében. A legfontosabb velük kapcsolatban mégis az, hogy a gyertya a lehető leggyorsabban elérje az üzemi hőmérsékletet.

A gyújtás fő eleme tehát a gyertya, és a benne keletkező ívkisülés

Fentiek alapján láthatjuk, hogy az Otto-motorok gyújtásának nagy fejezetében a gyújtógyertya csak egy kis darab, ennek ellenére a legfontosabb, kulcsponti figura. Felépítése rendkívül egyszerű, ugyanis egy házrészből, illetve az ennek közepén végigfutó elektródából és az akörüli kerámiaszigetelésből áll. Az ívkisülés képződése az elektróda és a ház alsó testelési pontja közötti területre tehető. Ne gondoljuk, hogy az egyszerű felépítés egyszerű működési mechanizmust rejt magában, mert erről szó sincs. A saját autónk motorjának megfelelő gyújtógyertya típusát minden esteben a gyártó határozza meg, hiszen csak ő tudja, hogy az általa gyártott hajtómű milyen hőelvezetéssel rendelkezik, és ennek következtében milyen hőértékkel bíró gyertyára lesz szükség. Vannak hideg és meleg gyújtógyertyák, és bármilyen fura, a hideg gyertyáknak nagyobb a hőelvezetése, míg a melegeknek kisebb. A gyártók ezt általában számokkal jelölik, eltérő módon, így nem árt figyelmet szentelni a specifikációknak. A középelektróda anyaga szerint is megkülönböztetjük a gyertyákat, lehetnek réz, nikkel, irídium és platina összetételűek.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata