Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi állhat a háttérben, ha a hidrotőke cseréje sem likvidálja a csattogó hangot?

hidrotőke az asztalon

Az egyik leggyakoribb hiba az autótulajdonosok körében, hogy figyelmen kívül hagyják a kocsi jelzéseit. Pedig nem véletlen, hogy a korábban megszokottól eltérően kezd el viselkedni a gépjármű. Húz az egyik vagy a másik irányba, csökken a teljesítmény, nő a fogyasztás vagy valamilyen addig a percig nem hallható hanghatással örvendeztet meg minket.

Figyeljünk az autó jelzéseire

Bármit is tapasztalunk az autón, ami eltér a megszokottól próbáljuk meg megkeresni a hiba forrását. Bizonyos esetekben mi is meg tudjuk oldani a problémát, gondoljunk, csak a guminyomás beállítására, vagy az olajszint ellenőrzésére, de a legtöbbször szakember segítségét kell igénybe vennünk, hogy megszüntessük a kialakult helyzetet. Fokozottan igaz ez akkor, ha valamilyen hanghatást tapasztalunk a kocsiból. Csörög, csattog, kerreg, berreg, kopog, kerepel, zörög, hörög. Számtalan jelzővel lehet illetni az autó által kibocsátott zajokat, ember legyen a talpán, aki egyből felismeri, hogy pontosan mit is hall, azt meg főleg nem egyszerű hang alapján megtalálni, hogy honnan jön a lárma. Ha felkeressük az autószerelőt a kialakult problémával, igyekezzünk leszűkíteni a lehetséges helyeket, ahonnan a hibát, vagy a hanghatást észleljük. Ez persze nem jelenti azt, hogy ebből a szakember azonnal megmondja a probléma okát, hiszen egy-egy hasonló zaj érkezhet több alkatrész meghibásodása miatt is. A motortérben különösen nehéz a számtalan kisebb-nagyobb alkotóelem miatt azonnal megtalálni a helytelenül működő részt. Ezért sorra kell venni a lehetséges jelölteket. Ha csattogó hangot hallunk az autóból a motor felől, akkor a leggyakrabban a hidrotőke meghibásodására kell gondolnunk. Ha valóban gyanús az alkatrész, akkor cserével megoldható a baj, és már csendesen suhanhatunk is tovább az utunkra. Mi a helyzet azonban akkor, ha ezzel a művelettel még nem szűnik meg a csattogó hang?

Milyen hibák okozhatnak csattogó hangot a motortérben?

A hidrotőke elhasználódásán kívül számos alkatrész hibás működése előidézheti a csattogásra emlékeztető hangot a kocsiban. Ezért, abban az esetben, ha nem ez az elem okozza a kellemetlen zajokat, akkor a következő lehetőségeket fogja sorra venni az autószerelő, egészen addig, amíg meg nem lesz a rakoncátlankodó alkatrész. Elképzelhető, hogy a kettős tömegű lendkerék érett a cserére. Nem zárható ki az sem, hogy egy elkopott csapágy miatt találkozunk ezzel a hanghatással. Előfordulhat az is, hogy egy megnyúlt lánc, vagy a láncfeszítők öregedéséből adódóan lógó lánc okozza a csattogásra emlékeztető zajokat. Lehetséges az is, hogy a vezérműtengely kopott el az évek során, de azzal is találkozhatunk, hogy egy dugattyú nem működik már megfelelően, emiatt érzékelhetjük a kellemetlen hangokat. A hibát megtalálni tehát nem egyszerű, de amint megvan, azonnal neki kell látni a megszüntetésének. Az esetek egy részében elegendő lehet egy felújítás, ha szerencsénk van, akkor az alkatrész letakarítása is. Ha ugyanis az egyes elemeket megszabadítjuk a használat során rárakódott szennyeződésektől, sokszor megoldódik a probléma. Más esetben viszont kénytelenek vagyunk kicserélni a hibás alkatrészeket. Bármelyik megoldás is válik be, a lényeg, hogy ne halogassuk ezek alkalmazását. Nem véletlenül kezd fura hangokat adni az autó, gyakorlatilag így jelzi felénk, hogy valami baj van. Az okok feltárásával, és a hanghatás gyors megszüntetésével minimalizálhatjuk azt a lehetőséget, hogy a kopott vagy elhasználódott elemek hibájából más alkatrészek is extrém módon kezdjenek el kopni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata