Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mennyi a megfelelő gumiabroncs nyomás?

Gondoskodjunk a megfelelő nyomásról a gumiabroncsokban, így akár 45 %-kal is hosszabb lehet az autógumi élettartama, a kocsink fogyasztása pedig 4 %-kal csökkenhet és sokkal biztonságosabb a közlekedés. Milyen veszélyt jelent a túl kevés a nyomás a kerekekben? Ha túl kevés a nyomás, a kerék képtelen tapadni rendesen, a kocsi könnyebben megcsúszik például a vizes úton. A gumi könnyebben meg is sérül, főleg oldalt, így aztán leereszthet vagy akár ki is durranhat. Ha az autó túlterhelt és éles kanyarba érkezik, akár az is előfordulhat, hogy kisodródik – mindenesetre könnyebben, mint a rendesen karbantartott kerekekkel. Egyes autótípusoknál, amelyeknek viszonylag magasan van a súlypontja, mint például a SUV-oknál, azaz a szabadidő autóknál (vagy „utcai terepjáróknál”) akár az is elfordulhat, hogy ilyen esetben felborul a kocsi. Ha így jártunk, utólag már hiába bánjuk, hogy elmulasztottuk az ellenőrzést, vagy eszünkbe sem jutott felkeresni a gumiszervizünket.

Gumiabroncs nyomás táblázat nyomásvesztés esetén

Veszélyességi fokozatAz előírt guminyomástól eltérő nyomásvesztés
Elfogadható0.3 bár -nál kevesebb nyomás különbség
Közepesen veszélyes0.3 – 0.5 bár
Veszélyes eltérés0.5 – 1 bár
Nagyon veszélyes1 bár -nál nagyobb nyomás veszteség

Hány bár kell a gumiba?

Akkor sem tapad rendesen a gumi az úthoz, ha túl nagy a nyomás, hiszen a gumi szélei megemelkednek és csökken az útra simuló felület nagysága. Ennek pedig logikus következménye, hogy romlik az úttartás és megnő a fékút. Ezt persze lehetetlen számszerűsíteni, hiszen nagyban függ az autó súlyától, annak eloszlásától, a fékrendszertől, egyáltalán, a kocsi típusától. Továbbá függ az utasok és a szállított csomagok súlyától is. A gumin található súly indexből megtudhatjuk annak terhelhetőségét. Szóval érdemes rendszeresen ellenőrizni a nyomást akár otthon, akár egy benzinkútnál és ha szükséges, jöhet az autószervizünkbe is! Gyári gumiabroncs nyomásértéke autónkban több helyen is fellelhető. Különböző matricák vannak az autó utasterében (ajtón, oszlopon, kesztyűtartóban például) vagy ott a gyártó által adott kézikönyv.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.