Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mely alkatrészek meghibásodása okozhat teljesítménycsökkenést és többletfogyasztást?

lambdaszonda a kézben

A legtöbben jellemzően olyan autót keresünk, amelynek a fenntartási költsége pénztárcabarát. Az üzemanyagárak változása, emelkedése miatt nem mindegy ugyanis, hogy mekkora a jármű fogyasztása. Előfordul azonban, hogy változás áll be a kocsiban az addig megszokotthoz képest, és hirtelen többet kell bele tankolni valamilyen alkatrész meghibásodása miatt. Felmerül a kérdés: mit tehetünk ez ellen?

Mitől változhat a teljesítmény és a fogyasztás?

Egy új autó vásárlásakor el kell döntenünk, hogy mekkora teljesítményű négykerekű fér bele a családi költségvetésbe, ugyanis a nagyobb erő nagyobb fogyasztást is feltételez. Persze mi is tehetünk azért, hogy ne legyen az egekben a felhasznált üzemanyag mennyisége. Ha törekszünk arra, hogy az autót az optimális fordulatszám környékén használjuk, akkor egyrészt a benzin vagy a gázolaj elégetése sem ugrik meg, másrészt a gépjármű alkatrészeinek is az a legmegfelelőbb állapot, ha az üzemi hőmérséklet fenntartását célozzuk meg. A túl alacsony vagy a túl magas fordulatszámon történő, hosszú távú autókázások az alkatrészek extrém kopásához vezethetnek rövid időn belül. A kocsi és a motor alkotórészeinek megóvása márpedig rendkívül fontos a jármű élettartamának meghosszabbítása szempontjából, ráadásul a költségeket is így minimalizálhatjuk a leghatékonyabban. Az alacsony fogyasztás eleve kevesebb üzemanyag vásárlással jár, a megfelelően szervizelt autók pedig hosszútávon sokkal barátságosabb javítási kiadásokat eredményeznek, mint azok, amelyek csak akkor kerülnek az autószerelő szeme elé, amikor már előjött valamilyen probléma. Az egyik gondból pedig könnyen jöhet egy második vagy egy harmadik, ha nem foglalkozunk vele. Éppen ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk az autó által adott jelekre.

Milyen alkatrészek hibája lehet a probléma forrása?

Ha olyat tapasztalunk, amit korábban soha, akkor forduljunk azonnal szakemberhez, mielőtt nagyobb gond lenne. Az, hogy teljesítménycsökkenést tapasztalunk vagy az, ha többletfogyasztást, az egyértelműen valamilyen hibára utaló jel, valamelyik alkatrész fals működésére utal. A legtöbbször ez a két probléma ráadásul együtt jelentkezik: nem elég, hogy a megszokottól eltérően lomhábbnak tűnik az autó, még „zabálja” is az üzemanyagot. Ha ezekkel a tünetekkel keressük fel az autószerelőt, abból még ő sem fogja tudni, hogy mi a konkrét probléma, ugyanis több alkatrész meghibásodása is okozhatja a bajt. Előfordulhat, hogy egy gyújtógyertya adta be a kulcsot, de az is lehet, hogy a dugattyú működése nem megfelelő. Az sem zárható ki, hogy a levegőszűrő használódott el, de az is gyakori probléma, hogy a motorolaj hatásfoka nem optimális. Elképzelhető, hogy az üzemanyag-levegő keverék aránya nem tökéletes, emiatt emelkedik a fogyasztás és csökken a teljesítmény. Sokszor ezt a hibát a lambdaszonda helytelen működése váltja ki. A vezérműlánc kopása vagy egy beszűkült kipufogócső szintén járhat ilyen tünetekkel. Érdemes a katalizátornál is keresni a hibát, de az EGR szelep is okozhat galibát. Bármi is legyen a kiváltó ok, érdemes haladéktalanul felkeresnünk az autószerelő műhelyünket. Ott pontról pontra átnézik az autót, megkeresik, majd kijavítják az összes problémát. Hosszú távon sokkal gazdaságosabb megoldás viszont, ha nem várjuk meg, amíg előjön a hiba. Ne hanyagoljuk el a kötelező szervizeket, ekkor ugyanis könnyen fény derülhet olyan alkatrészek meghibásodására, kopására, amelyek ekkor ugyan még nem okoznak bajt, de később sokkal több bosszúsággal járhat a javításuk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata