Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Megéri külön, csak ablaktörlő gumit vásárolni?

esőcseppes szélvédő

Az ablaktörlő apró, mégis jelentős alkatrész. A megfelelően működő ablaktörlő garantálja, hogy esős időben is biztonságosan közlekedhessünk. Összeállításunkból kiderül, hogy mit érdemes tudni erről az alkatrészről, és azt is eláruljuk, hogy megéri-e külön, csak ablaktörlő gumit vásárolni.

Minden egyes út előtt érdemes alaposan megtisztítani az ablaktörlőlapátokat

Az ablaktörlőt Mary Anderson találta fel, az első változatot 1903-ban készítették el. Ekkor még ablaktisztító eszköznek nevezték az ablaktörlőt. Ez a kis alkatrész jelentősen megkönnyítette a sofőrök mindennapjait, hiszen mielőtt felkerült volna az autókra, a vezetőknek ki kellett szállniuk a gépjárműből, hogy megtöröljék a szélvédőt. Az ablaktörlő feladata a szélvédő tisztítása a szennyeződésektől és a nedvességtől. Ezzel garantálja a megfelelő látásviszonyokat a sofőr számára. Az esetek többségében két ablaktörlő található az autó szélvédőjénél, azonban egyes típusoknál hátulra is helyeztek el a gyártók. Az ablaktörlő elektromos motorral működik, és bizonyos esetekben pneumatikus hajtóművek hajtják meg. Az ablaktörlő fő elemei közé tartozik az ablaktörlő motor, az ablaktörlő mechanika, a törlőkar és a törlőlapát. A motor hajtja meg a mechanika rúdjait, mely mozgatja az ablaktörlő lapátot. A mechanika egyrészt a helyén tartja a törlőkart és a pengét, másrészt kapcsolatot tart fenn a szélvédő, valamint a penge között. Mindemellett pedig a motorból érkező forgómozgás átalakításáért is felel. A törlőkar lényegében a lapát és a mechanika közötti kapcsolat. A törlőlapát pengéje gumiból készül, csak ez a rész kerül érintkezésbe a szélvédő üvegével. Az ablaktörlő ápolására kiemelt figyelmet kell fordítani. Amennyiben hosszú ideig nem kerül sor a gépjármű használatára, érdemes felemelni az ablaktörlő kart. Ezáltal megszűnik a szélvédő, valamint az ablaktörlő lapát érintkezése, ezzel csökkenthető a gumi keményedése, hiszen nem fagy a szélvédőre, és nem is égeti oda napsütés. Továbbá minden egyes út előtt érdemes alaposan megtisztítani az ablaktörlőlapátokat.

Érdemes inkább ablaktörlőlapáttal együtt cserélni a gumikat

Amennyiben nem működik jól az ablaktörlőlapát, nem tisztítja megfelelően a szélvédőt és csíkos marad az üveg, ennek következtében pedig nem látható rendesen az út, amely akár balesetveszélyes is lehet. Ha nem kerül sor a rendszeres ellenőrzésre, akkor könnyen lehet, hogy az úton, esőben jön rá a problémára az autó sofőrje, és akkor nem is lehet azonnal orvosolni a problémát. Ezt nyilván senki sem szeretné kipróbálni. Ha az ablaktörlőlapát csíkosan törli a szélvédőt, érdemes cserélni azt. A legjobb minőségű változat is tönkremehet egy durvább szezon alatt. Ősszel és tavasszal a rengeteg eső, télen a havazás, nyáron pedig a tűző nap és az UV-sugárzás teszi tönkre az ablaktörlőt. Ellenőrizni minden szezon előtt érdemes az alkatrészt. Sok helyen hangoztatják, hogy többnyire elegendő csupán a gumit cserélni az ablaktörlőlapáton. Nos, ez csak akkor igaz, ha a lapát teljesen jó állapotban van. Nincs rajta rozsda és nem hajlott meg. Számos helyen, még barkácsáruházakban is kapható vágható ablaktörlő gumi, amely a legtöbb ablaktörlőlapátba illeszkedik. Azonban azzal érdemes tisztában lenni, hogy a gumicsere körülményes dolog. Komoly odafigyelést igényel a feladat, és még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhat, hogy meghajlik a lapát. Ekkor pedig már a teljes alkatrészt cserélni kell. Ha mégis sikerül végrehajtani a feladatot, a gyengébb minőséget képviselő utángyártott gumik nem fogják annyi ideig bírni a strapát, mint az eredeti változatok. Szóval érdemes inkább ablaktörlőlapáttal együtt cserélni a gumikat. Amennyiben van az autón hátsó ablaktörlő, a csere során azokról sem szabad megfeledkezni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakk