Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Megéri külön, csak ablaktörlő gumit vásárolni?

esőcseppes szélvédő

Az ablaktörlő apró, mégis jelentős alkatrész. A megfelelően működő ablaktörlő garantálja, hogy esős időben is biztonságosan közlekedhessünk. Összeállításunkból kiderül, hogy mit érdemes tudni erről az alkatrészről, és azt is eláruljuk, hogy megéri-e külön, csak ablaktörlő gumit vásárolni.

Minden egyes út előtt érdemes alaposan megtisztítani az ablaktörlőlapátokat

Az ablaktörlőt Mary Anderson találta fel, az első változatot 1903-ban készítették el. Ekkor még ablaktisztító eszköznek nevezték az ablaktörlőt. Ez a kis alkatrész jelentősen megkönnyítette a sofőrök mindennapjait, hiszen mielőtt felkerült volna az autókra, a vezetőknek ki kellett szállniuk a gépjárműből, hogy megtöröljék a szélvédőt. Az ablaktörlő feladata a szélvédő tisztítása a szennyeződésektől és a nedvességtől. Ezzel garantálja a megfelelő látásviszonyokat a sofőr számára. Az esetek többségében két ablaktörlő található az autó szélvédőjénél, azonban egyes típusoknál hátulra is helyeztek el a gyártók. Az ablaktörlő elektromos motorral működik, és bizonyos esetekben pneumatikus hajtóművek hajtják meg. Az ablaktörlő fő elemei közé tartozik az ablaktörlő motor, az ablaktörlő mechanika, a törlőkar és a törlőlapát. A motor hajtja meg a mechanika rúdjait, mely mozgatja az ablaktörlő lapátot. A mechanika egyrészt a helyén tartja a törlőkart és a pengét, másrészt kapcsolatot tart fenn a szélvédő, valamint a penge között. Mindemellett pedig a motorból érkező forgómozgás átalakításáért is felel. A törlőkar lényegében a lapát és a mechanika közötti kapcsolat. A törlőlapát pengéje gumiból készül, csak ez a rész kerül érintkezésbe a szélvédő üvegével. Az ablaktörlő ápolására kiemelt figyelmet kell fordítani. Amennyiben hosszú ideig nem kerül sor a gépjármű használatára, érdemes felemelni az ablaktörlő kart. Ezáltal megszűnik a szélvédő, valamint az ablaktörlő lapát érintkezése, ezzel csökkenthető a gumi keményedése, hiszen nem fagy a szélvédőre, és nem is égeti oda napsütés. Továbbá minden egyes út előtt érdemes alaposan megtisztítani az ablaktörlőlapátokat.

Érdemes inkább ablaktörlőlapáttal együtt cserélni a gumikat

Amennyiben nem működik jól az ablaktörlőlapát, nem tisztítja megfelelően a szélvédőt és csíkos marad az üveg, ennek következtében pedig nem látható rendesen az út, amely akár balesetveszélyes is lehet. Ha nem kerül sor a rendszeres ellenőrzésre, akkor könnyen lehet, hogy az úton, esőben jön rá a problémára az autó sofőrje, és akkor nem is lehet azonnal orvosolni a problémát. Ezt nyilván senki sem szeretné kipróbálni. Ha az ablaktörlőlapát csíkosan törli a szélvédőt, érdemes cserélni azt. A legjobb minőségű változat is tönkremehet egy durvább szezon alatt. Ősszel és tavasszal a rengeteg eső, télen a havazás, nyáron pedig a tűző nap és az UV-sugárzás teszi tönkre az ablaktörlőt. Ellenőrizni minden szezon előtt érdemes az alkatrészt. Sok helyen hangoztatják, hogy többnyire elegendő csupán a gumit cserélni az ablaktörlőlapáton. Nos, ez csak akkor igaz, ha a lapát teljesen jó állapotban van. Nincs rajta rozsda és nem hajlott meg. Számos helyen, még barkácsáruházakban is kapható vágható ablaktörlő gumi, amely a legtöbb ablaktörlőlapátba illeszkedik. Azonban azzal érdemes tisztában lenni, hogy a gumicsere körülményes dolog. Komoly odafigyelést igényel a feladat, és még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhat, hogy meghajlik a lapát. Ekkor pedig már a teljes alkatrészt cserélni kell. Ha mégis sikerül végrehajtani a feladatot, a gyengébb minőséget képviselő utángyártott gumik nem fogják annyi ideig bírni a strapát, mint az eredeti változatok. Szóval érdemes inkább ablaktörlőlapáttal együtt cserélni a gumikat. Amennyiben van az autón hátsó ablaktörlő, a csere során azokról sem szabad megfeledkezni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata