Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Megépítik a világ első teljesen autómentes városát

Szaúd-arábiai város

Egy város autók, sőt utak nélkül? Eddig lehetetlen ötletnek tűnt, ám egy friss bejelentés szerint éppen ilyen várost építenek Szaúd-Arábiában a következő években. A beruházás első része a tervek szerint 2025-re lezárul. A szén-dioxid gyakorlatilag nem létezik majd a futurisztikus településen.

Sem autók, sem utak, sem utcák

Meghökkentő bejelentést tett januárban Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös, amely elsősorban építőipari különlegességnek számít majd, de a közlekedést tekintve is tartogat kuriózumokat – ez nem más, mint a világ első autómentes városának létrehozása. Egy futurisztikus vállalkozás, amely akár egymillió embert is képes lehet majd befogadni, az infrastruktúrát pedig ezzel együtt megoldják utak, utcák és autók nélkül. Az autómentes város a The Line nevet kapja, és csupán egy része a Neom néven emlegetett óriásmetropolisznak, amit a Vörös-tenger partján terveznek felhúzni a szaúdiak, és ami a tervek szerint méretét tekintve meghaladja majd a 26 ezer négyzetkilométert. A The Line elnevezés magyarul vonalat jelent, ami találó, hiszen a tervek szerint a település hossza 170 kilométeres lesz. Azzal pedig, hogy nem lesznek benne autók, gyakorlatilag biztosított a szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkentése is.

500 milliárd dollár

A motivációt természetesen az adta, hogy valami olyat alkossanak, ami jelenleg nem létezik a Földön. Ekkora város márpedig nincs úthálózat nélkül, ahogyan az autókat is csupán néhány város központjából tiltották eddig ki – egy egymilliós metropolisz egészében sehol nem kockáztattak meg egy ilyen döntést. Ez az ötlet természetesen turisztikai szempontból is kiváló, nem csoda, ha a tervek alapján évente ötmillió látogatóra számítanak. Bár a környezetvédelem fontos, emiatt például a város energiaellátását csakis megújuló forrásokból biztosítják, nem nehéz kitalálni, hogy a beruházással komoly gazdasági céljai is vannak az olajnagyhatalom Szaúd-Arábiának, amely szeretné a kőolajtól függetlenebbé tenni magát. A teljes óriásmetropolisz – még belegondolni is sok – a tervek szerint 500 milliárd dollárból jöhet létre. Ami ennek kiemelt részét, a The Line-projektet illeti, azt úgy alakítják majd, hogy minden fontos létesítmény, így az iskolák, az egészségügyi központok vagy a zöldterületek egyaránt elérhetőek lesznek egy ötperces gyaloglással, azaz a kocsik használatára nincs is szükség. Természetesen akadnak majd nagyobb távolságok, amelyeket meg kell tenni, erre viszont tökéletesen alkalmas lesz a teljesen automatizált közlekedési rendszerrel.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson