Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Meddig számít kezdőnek egy jogosítvány? Milyen tévhitek keringenek ezzel kapcsolatban?

Kezdő sofőr jogosítvánnyal a kezében

A magyar szabályozások szerint a vezetői engedély megszerzésének napjától számított két éven át a jogosítvány kezdő vezetői engedélynek minősül. Ezzel kapcsolatban számos tévhit terjeng. Megvizsgáltuk, hogy pontosan mit is jelent a kezdő vezetői engedély.

A jogosítvány megszerzése mérföldkő a fiatalok körében

Olyan tévhitek keringenek a kezdő vezetői engedéllyel kapcsolatban, hogy a kezdő vezető nem szállíthat utast. Olyat is hallottunk már, hogy egyedül nem vezethet, ülnie kell mellette egy olyan személynek, akinek már van nem kezdő jogosítványa. Ezek természetesen tévhitek, lássuk, mi a valóság! A magyar szabályozások szerint a vezetői engedély megszerzésének napjától számított két éven át a jogosítvány kezdő vezetői engedélynek minősül. Ebben a két teljes évben nem lehet utast szállítani motoron és robogón (AM, A, A-korlátozott kategóriák), valamint B1 kategóriába eső négykerekű motorkerékpáron vagy segédmotorkerékpáron. Továbbá személygépkocsival (B kategória), tehergépjárművel (C kategória) és autóbusszal (D kategória) nem vontathat pótkocsit a kezdő vezető.

Az első utak alkalmával érdemes keresni egy vezetésben gyakorlott utast

Azt is számításba kell venni, hogy az említett két év újra indul, ha a kezdő vezető közlekedési szabálysértést követ el. Amennyiben ez idő alatt bevonják a jogosítványát, a visszaadás időpontjától kell újra számolni a két évet. A kezdő vezetői engedély bevezetésének az a célja, hogy a kezdő vezetőket kötelezze a felelősségteljes és biztonságos vezetésre. Ezzel a közlekedésbiztonság egyértelműen javítható. A Magyarországon érvényben lévő, kezdő vezetőkre vonatkozó szabályok, csak hazánkban érvényesek. Az Európai Unió többi tagállamában is alkalmazzák a kezdő vezetői engedélyt, azonban nincs két olyan ország, ahol megegyeznének a kezdő vezetőkre vonatkozó szabályok és szankciók. Most pedig következzen két jó tanács a kezdő vezetők számára. Az első utak alkalmával érdemes keresni egy vezetésben gyakorlott utast, aki a bonyolult helyzetekben tanácsot ad. Ez nagyon jó lehetőség a gyakorlásra, az esetleges hiányosságok pótlására, javítására, valamint a megfelelő rutin megszerzésére. A másik jó tanács, hogy nem a pár hónapos kezdő jogosítvánnyal kell levezetni Horvátországba. Az autópályán egyszerre levezetett többszáz kilométer még a gyakorlott vezetőket is próbára teszi, hiszen monoton és folyamatos koncentrációt igényel. Már az első önálló utak előtt tudatosulnia kell a kezdő vezetőben, hogy egy esetleges baleset nemcsak büntetőjogi és anyagi következményekkel jár, hanem a közlekedésben részt vevők életét is veszélyezteti.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata