Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Meddig számít kezdőnek egy jogosítvány? Milyen tévhitek keringenek ezzel kapcsolatban?

Kezdő sofőr jogosítvánnyal a kezében

A magyar szabályozások szerint a vezetői engedély megszerzésének napjától számított két éven át a jogosítvány kezdő vezetői engedélynek minősül. Ezzel kapcsolatban számos tévhit terjeng. Megvizsgáltuk, hogy pontosan mit is jelent a kezdő vezetői engedély.

A jogosítvány megszerzése mérföldkő a fiatalok körében

Olyan tévhitek keringenek a kezdő vezetői engedéllyel kapcsolatban, hogy a kezdő vezető nem szállíthat utast. Olyat is hallottunk már, hogy egyedül nem vezethet, ülnie kell mellette egy olyan személynek, akinek már van nem kezdő jogosítványa. Ezek természetesen tévhitek, lássuk, mi a valóság! A magyar szabályozások szerint a vezetői engedély megszerzésének napjától számított két éven át a jogosítvány kezdő vezetői engedélynek minősül. Ebben a két teljes évben nem lehet utast szállítani motoron és robogón (AM, A, A-korlátozott kategóriák), valamint B1 kategóriába eső négykerekű motorkerékpáron vagy segédmotorkerékpáron. Továbbá személygépkocsival (B kategória), tehergépjárművel (C kategória) és autóbusszal (D kategória) nem vontathat pótkocsit a kezdő vezető.

Az első utak alkalmával érdemes keresni egy vezetésben gyakorlott utast

Azt is számításba kell venni, hogy az említett két év újra indul, ha a kezdő vezető közlekedési szabálysértést követ el. Amennyiben ez idő alatt bevonják a jogosítványát, a visszaadás időpontjától kell újra számolni a két évet. A kezdő vezetői engedély bevezetésének az a célja, hogy a kezdő vezetőket kötelezze a felelősségteljes és biztonságos vezetésre. Ezzel a közlekedésbiztonság egyértelműen javítható. A Magyarországon érvényben lévő, kezdő vezetőkre vonatkozó szabályok, csak hazánkban érvényesek. Az Európai Unió többi tagállamában is alkalmazzák a kezdő vezetői engedélyt, azonban nincs két olyan ország, ahol megegyeznének a kezdő vezetőkre vonatkozó szabályok és szankciók. Most pedig következzen két jó tanács a kezdő vezetők számára. Az első utak alkalmával érdemes keresni egy vezetésben gyakorlott utast, aki a bonyolult helyzetekben tanácsot ad. Ez nagyon jó lehetőség a gyakorlásra, az esetleges hiányosságok pótlására, javítására, valamint a megfelelő rutin megszerzésére. A másik jó tanács, hogy nem a pár hónapos kezdő jogosítvánnyal kell levezetni Horvátországba. Az autópályán egyszerre levezetett többszáz kilométer még a gyakorlott vezetőket is próbára teszi, hiszen monoton és folyamatos koncentrációt igényel. Már az első önálló utak előtt tudatosulnia kell a kezdő vezetőben, hogy egy esetleges baleset nemcsak büntetőjogi és anyagi következményekkel jár, hanem a közlekedésben részt vevők életét is veszélyezteti.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.