Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Magyar fejlesztésű bioüzemanyag forradalmasíthatja a közlekedést

Minden valószínűség szerint a küszöbön van egy újabb magyar világsiker, a Magyar Tudományos Akadémia kutatói ugyanis olyan üzemanyagot tesztelnek, aminek emberi fogyasztásra nem alkalmas cellulóz az alapja. A belga szakemberekkel közös projekt ráadásul égető aktualitással bír, és még hátra van a megfelelő oktánszám elérése is.

Uniós irányelv, közelgő magyar siker

Az Európai Unió legújabb irányelve szerint 2020-ra el kell érnünk, hogy a tagállamokban az üzemanyagok minimum tíz százaléka biológiai eredettel kell, hogy rendelkezzen. A most ismert és egyre népszerűbb bioetanol és biodízel gyártásához leginkább biomasszát használnak fel. Ez a szervesanyagtömeg jellemzően kukoricából és növényi olajokból áll, azaz ehető anyagokból. A szakértők szerint ahhoz, hogy 2020-ra megvalósítható legyen ez a cél, rengeteg munkára van szükség, ugyanis át kell térni a fogyasztásra alkalmatlan forrásokra, például a cellulózra. Csak így lehetséges megfelelő mennyiségű bioüzamanyag előállítása. Éppen ezért rendkívül fontos az a hír, amiről a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) számolt be nemrég a honlapján. Közlésük szerint a szervezeten belül működő Energiatudományi Kutatóközpont munkatársai és belga kutatók közösen olyan módszert fejlesztettek ki a bioüzemanyag előállítására, mely alapja olyan cellulóz, amit sem az élelmezésben, sem a takarmányozásban nem lehetne használni. Egy teljesen új technológiának köszönhetően a cellulózból lehetővé válik a biobenzin előállítása, ez pedig beépíthető az ipari folyamatokba.

A módszerek felcserélhetőek

Hogy ez 2020-ra valójában milyen eredményre vezethet, egyelőre talán senki sem tudja megmondani. Ráadásul az új üzemanyag oktánszáma még nem megfelelő. Hátra van még egy izomerizácós lépcső, amikor 80-ra kell megemelni ezt az értéket. E nélkül a rendkívül fontos lépés nélkül ez a bioüzemanyag nem válhat teljes értékű benzinné. Az MTA tudósai szerint, ha minden stimmel majd, akkor a módszer könnyedén beilleszthető az olajfinomítókban zajló folyamatokba, azaz felcserélhető az alapanyag, csak más lesz a végtermék. Meggyőződésük, hogy ezt mindenféle probléma nélkül be lehet illeszteni a jelenlegi infrastruktúrába. Ez az új módszer leginkább úgynevezett lignin-technológiával valósítható meg. Ez egy igen speciális alapanyagra, a lignocellulózra épül, ezt használják fel nyers formában. Ezzel a módszerrel a szintén nem fogyasztható hemicellulózt és a lignint is át tudják alakítani teljes értékű üzemanyaggá. A Magyar Tudományos Akadémia munkatársai éppen ezért ennek kutatásába is mélyen beleásták már magukat, a szakma pedig kíváncsian várja 2020-as esztendőt.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.