fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

A légkondicionáló berendezések helyes használata az autókban

Egyesek képesek élénk vitákat folytatni arról, hogy van-e értelme a légkondicionáló berendezések használatának az autóban, vagy pedig jól meg lehet lenni nélküle, és többet árt, mint használ. Mint minden ilyen vitás kérdésben, itt is valahol középen van az igazság, hiszen nem mindegy, hogy a vitatkozó felek hogyan, mikor és hol utaznak autóval.

Milyen esetekben?

Ha valaki nagy melegben sokat autózik, ráadásul egy zsúfolt nagyváros forgalmi dugókkal tarkított utcáin, akkor számára létfontosságú számára az autóba beépített légkondicionáló berendezés használata. Ennek a használatnak azonban megvannak a szabályai, amelyek betartásával megelőzhetjük azt, hogy a klímaberendezés negatív következményekkel járjon. Nem bonyolult szabályok ezek, könnyen betarthatóak. A légkondi ellenzőinek egyik fő érve az, hogy használata során könnyen megbetegedhetünk, hisz a rendszer olyan gombákat és baktériumokat juttathat a szervezetünkbe, amelyek enyhébb esetben megfázásos tüneteket, súlyosabb esetekben arc- és homloküreg gyulladást, vagy akár allergiás eredetű tüdőgyulladást vagy asztmát is okozhatnak. Ez akkor igaz, ha nem vagyunk körültekintőek, és klímaberendezésünket nem tisztíttatjuk rendszeresen. Ha számolunk ezzel a következménnyel, és legalább évenként kitisztíttatjuk a rendszert fertőtlenítő folyadék befecskendezésével, amely elpusztítja a kórokozókat, akkor nem lehet okunk aggodalomra.

További fontos szabályok

Fontos szabály ezen kívül az is, hogy a légkondicionálót ne irányítsuk közvetlenül az arcunkra, hanem inkább a lábunkra és az ablakra, hogy ne kapjuk direktbe a hideg levegőt. Az sem árt, ha mielőtt elindítanánk a klímaberendezést, azelőtt kiszellőztetjük az autót, hisz a napon álló autóban levő levegő hőmérséklete melegebb, mint a kinti levegő. Jó, ha csak azután kapcsoljuk be a klímát, miután a kinti és a benti levegő közötti hőmérsékletkülönbséget megszüntettük. Ugyanennyire fontos az is, hogy 2-3 perccel a motor kikapcsolása előtt kapcsoljuk ki a légkondicionálót, és állítsuk a ventillátort 2-es fokozatra azért, hogy a szárítsa ki a levegőt. Így a száraz levegőben kevesebb esélye van a gombák megtelepedésének. Nem ajánlatos, ha túl hidegre hűtjük az autót, mert ilyenkor túlságosan nagy lesz a kinti és a benti hőmérséklet különbsége, és könnyebben meghűlhetünk. Szakemberek szerint az Ideális az 5-6 fokos különbség. Az sem árt, ha párpercre olyankor is bekapcsoljuk a légkondicionáló berendezést, amikor nincs szükségünk rá, pusztán azért, hogy frissüljön benne a levegő.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata