Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A légkondicionáló berendezések helyes használata az autókban

Egyesek képesek élénk vitákat folytatni arról, hogy van-e értelme a légkondicionáló berendezések használatának az autóban, vagy pedig jól meg lehet lenni nélküle, és többet árt, mint használ. Mint minden ilyen vitás kérdésben, itt is valahol középen van az igazság, hiszen nem mindegy, hogy a vitatkozó felek hogyan, mikor és hol utaznak autóval.

Milyen esetekben?

Ha valaki nagy melegben sokat autózik, ráadásul egy zsúfolt nagyváros forgalmi dugókkal tarkított utcáin, akkor számára létfontosságú számára az autóba beépített légkondicionáló berendezés használata. Ennek a használatnak azonban megvannak a szabályai, amelyek betartásával megelőzhetjük azt, hogy a klímaberendezés negatív következményekkel járjon. Nem bonyolult szabályok ezek, könnyen betarthatóak. A légkondi ellenzőinek egyik fő érve az, hogy használata során könnyen megbetegedhetünk, hisz a rendszer olyan gombákat és baktériumokat juttathat a szervezetünkbe, amelyek enyhébb esetben megfázásos tüneteket, súlyosabb esetekben arc- és homloküreg gyulladást, vagy akár allergiás eredetű tüdőgyulladást vagy asztmát is okozhatnak. Ez akkor igaz, ha nem vagyunk körültekintőek, és klímaberendezésünket nem tisztíttatjuk rendszeresen. Ha számolunk ezzel a következménnyel, és legalább évenként kitisztíttatjuk a rendszert fertőtlenítő folyadék befecskendezésével, amely elpusztítja a kórokozókat, akkor nem lehet okunk aggodalomra.

További fontos szabályok

Fontos szabály ezen kívül az is, hogy a légkondicionálót ne irányítsuk közvetlenül az arcunkra, hanem inkább a lábunkra és az ablakra, hogy ne kapjuk direktbe a hideg levegőt. Az sem árt, ha mielőtt elindítanánk a klímaberendezést, azelőtt kiszellőztetjük az autót, hisz a napon álló autóban levő levegő hőmérséklete melegebb, mint a kinti levegő. Jó, ha csak azután kapcsoljuk be a klímát, miután a kinti és a benti levegő közötti hőmérsékletkülönbséget megszüntettük. Ugyanennyire fontos az is, hogy 2-3 perccel a motor kikapcsolása előtt kapcsoljuk ki a légkondicionálót, és állítsuk a ventillátort 2-es fokozatra azért, hogy a szárítsa ki a levegőt. Így a száraz levegőben kevesebb esélye van a gombák megtelepedésének. Nem ajánlatos, ha túl hidegre hűtjük az autót, mert ilyenkor túlságosan nagy lesz a kinti és a benti hőmérséklet különbsége, és könnyebben meghűlhetünk. Szakemberek szerint az Ideális az 5-6 fokos különbség. Az sem árt, ha párpercre olyankor is bekapcsoljuk a légkondicionáló berendezést, amikor nincs szükségünk rá, pusztán azért, hogy frissüljön benne a levegő.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata