Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Komoly bírságot kaphatunk, ha fedélzeti kamerát használunk

Bár a hazai autókban egyre több fedélzeti kamerát találunk, a felvételek felhasználásának kérdésére nincs egyértelmű szabályozás Magyarországon. Nyugati európai országokban büntetést is kaphatunk a kamerahasználatért.

Fölényben az oroszok

A közösségi médiában könnyen beleszaladhatunk olyan balesetekről készült felvételekbe, amelyek Oroszországban készültek, tőlünk nyugatabbról viszont kevesebb ilyen tartalom kerül elő. Az ok nem csak a vezetési szokásokban keresendő, hanem abban is, hogy minden országban más a fedélzeti kamerák használhatóságának szabályozása. Tőlünk keletre az az elterjedtebb, hogy engedélyezik az ilyen felszereléseket, azaz szabad a kamera felszerelése. Ezekkel általában baleseteket és szabálytalanságokat dokumentálnak, a felvétel pedig bizonyító erejű lehet egy vitás kérdésben vagy kárrendezésnél. Ha a balesetnek voltak szemtanúi, egyszerűbb megállapítani, hogy ki volt a hibás, de ha senki nem látta azt, hasznos egy fedélzeti kamera képe.

Ausztriában a legszigorúbbak

Magyarországtól nyugatra néhány helyen tiltják az ilyen adatrögzítést. Horvátországban, Szerbiában és Olaszországban nincs szabályozva a kamera használata, de ha nyaralni indulunk, érdemes leszerelni az eszközt, mert például Ausztriában komoly büntetést kaphatunk. Baleset esetén ugyanis nem adhat át magánszemély fedélzeti kamerával készített felvételeket a rendőrségnek, mert közúton csak a rendőrség jogosult digitális felvételeket készíteni. Svájcban, Svédországban és Portugáliában szintén nem engedik fedélzeti kamera használatát. Itthon nincs egyértelmű szabályozás, de egyetlen jogszabály sem tartalmaz a kamerák használatára vonatkozóan tiltást. Ha valaki beazonosítható a felvételen, vagy olvasható egy másik autó rendszáma, engedély szükséges tőle a közzétételhez. Ha egy baleset után nem nyilvánvaló, ki volt a hibás, a bíróságon jó eséllyel felhasználható a felvétel, de ez nem jelenti azt, hogy nem büntet meg érte az adatvédelmi hatóság.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata