Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Komoly bírságot kaphatunk, ha fedélzeti kamerát használunk

Bár a hazai autókban egyre több fedélzeti kamerát találunk, a felvételek felhasználásának kérdésére nincs egyértelmű szabályozás Magyarországon. Nyugati európai országokban büntetést is kaphatunk a kamerahasználatért.

Fölényben az oroszok

A közösségi médiában könnyen beleszaladhatunk olyan balesetekről készült felvételekbe, amelyek Oroszországban készültek, tőlünk nyugatabbról viszont kevesebb ilyen tartalom kerül elő. Az ok nem csak a vezetési szokásokban keresendő, hanem abban is, hogy minden országban más a fedélzeti kamerák használhatóságának szabályozása. Tőlünk keletre az az elterjedtebb, hogy engedélyezik az ilyen felszereléseket, azaz szabad a kamera felszerelése. Ezekkel általában baleseteket és szabálytalanságokat dokumentálnak, a felvétel pedig bizonyító erejű lehet egy vitás kérdésben vagy kárrendezésnél. Ha a balesetnek voltak szemtanúi, egyszerűbb megállapítani, hogy ki volt a hibás, de ha senki nem látta azt, hasznos egy fedélzeti kamera képe.

Ausztriában a legszigorúbbak

Magyarországtól nyugatra néhány helyen tiltják az ilyen adatrögzítést. Horvátországban, Szerbiában és Olaszországban nincs szabályozva a kamera használata, de ha nyaralni indulunk, érdemes leszerelni az eszközt, mert például Ausztriában komoly büntetést kaphatunk. Baleset esetén ugyanis nem adhat át magánszemély fedélzeti kamerával készített felvételeket a rendőrségnek, mert közúton csak a rendőrség jogosult digitális felvételeket készíteni. Svájcban, Svédországban és Portugáliában szintén nem engedik fedélzeti kamera használatát. Itthon nincs egyértelmű szabályozás, de egyetlen jogszabály sem tartalmaz a kamerák használatára vonatkozóan tiltást. Ha valaki beazonosítható a felvételen, vagy olvasható egy másik autó rendszáma, engedély szükséges tőle a közzétételhez. Ha egy baleset után nem nyilvánvaló, ki volt a hibás, a bíróságon jó eséllyel felhasználható a felvétel, de ez nem jelenti azt, hogy nem büntet meg érte az adatvédelmi hatóság.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.