Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A klímaberendezéssel és az üzemanyag-hatékonysággal kapcsolatos mítoszok

Rengeteg klímaberendezéssel kapcsolatos mítosz jelenik meg amikor eljön a jó idő és a forróság. Nyáron az utazások is egyre gyakoribbak, ilyenkor pedig rémálom vezetni hiszen odakint meleg van, az autóban pedig képtelenség nyugodtan vezetni a forróságban, tehát a klímaberendezést egyre gyakrabban használjuk. Az ezzel kapcsolatos mítoszokat a továbbiakban olvashatja el.

A mítoszok

Az első mítosz szerint a jármű légkondicionálója keményebben dolgoztatja meg a motort, ezért ha nem használja a klímaberendezést és az ablakokat leengedve vezet, akkor nagyban növekedni fog az üzemanyag fogyasztás. A lehúzott ablakokkal való vezetés jelentősen csökkenti az üzemanyag fogyasztást, mivel megnövekedik az aerodinamikus húzás amikor le van engedve az ablak. Ezek közül az egyik mítoszban van valami igazság, a másik viszont teljesen téves. Egy tanulmány alatt megállapították, hogy a klímaberendezéssel való vezetés 3%-ban csökkentette az üzemanyag-fogyasztást, erre pedig úgy jöttek rá, hogy egy Honda Accord-ot vezettek 65 km/h-s sebességnél. Ugyanezt megtették nyitott ablakokkal is, és ez nem gyakorolt semmilyen hatást az üzemanyag fogyasztásra. Egy hasonló teszt során egy Toyota Tundra-t vezették, és itt azt figyelték meg, hogy a légkondicionálóval történő vezetés során 10%-ban csökkent az üzemanyag fogyasztás, mint akkor, amikor lehúzott ablakokkal vezettek.

Az igazság a klímaberendezésről

A jármű légkondicionálójának használata valóban elérhet némi csökkenést az üzemanyag-fogyasztásban. A gépkocsivezetőnek választania kell, hogy mit tesz ennek tudatában. Talán ez a csökkenés elhanyagolható, hiszen nagyon kellemetlen a forróságban vezetni, és inkább elbírja a plusz költségeket a meleg ellenében. A gépkocsi ablakainak lehúzása nem okoz semmi mérhető hatást az üzemanyag-fogyasztásra az aerodinamikai húzás következtében, de a kutyák mindenképpen imádják, ha nyitott ablakkal utazhatnak. Ha mindenképpen javítani szeretne az üzemanyag fogyasztáson, akkor kipróbálhat néhány üzemanyag-takarékos megoldást, például: lassítson le és ne vezessen agresszívan, kerülje a hirtelen gyorsulást és a hirtelen fékezést is. Ha normál értékek között vezet, akkor 33%-kal növelheti az üzemanyag-hatékonyságát. Távolítsa el a felesleges súlyt a járműből és kerülje el a terjedelmes tárgyakat az autó tetején, hiszen azok visszahúzzák az autót.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata