Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Kevesebbet fogyaszt a dízeles autó, de drágább a javítás és az üzemanyag

Szmogriadó idején nem jó dízelesnek lenni, mert rakhatjuk le az autót – de egyébként megvannak ennek a típusnak is az előnyei. Igaz, egyre kevesebb – az üzemanyag például már jóval drágább, mint a benzin.

Sokkal drágább javíttatni

Dízel vagy benzin? Ez a kérdés is felmerül, amikor valaki autót készül venni – főleg ha használtat. A dízel már a használt autók piacán is kisebbségben van, és Magyarországon soha nem fenyegette a benzines autók uralmát – de sokáig megvolt az az előnye, hogy olcsóbban tankolhattunk bele, mint a benzinesbe. A traktorok, munkagépek üzemanyaga is hagyományosan a dízel, tehát ha volt gyerekünk, vagy mi magunk vonzódtunk jobban ezekhez a masinákhoz az átlagnál, kellemes élmények érhettek a benzinkúton. Teherautókban, hajókban, mozdonyokban – sőt, tengeralattjárókban is – azért használták, mert jobb hatásfokkal égette el az üzemanyagot, mint a benzines motorok. Amikor az 1990-es években személyautókban is kezdett elterjedni a dízelmotor, nem számított, hogy nem gyorsul olyan jól, büdösebb és hangosabb, mint benzines társai. Szerették az autósok, mert keveset fogyasztott olcsóbb üzemanyagból – amíg nem szembesültek az első nagyobb alkatrészcserével. Nem csoda, hogy Németországban már tömegével adnak túl rajtuk. Pedig az újabb a modellek már nem füstölnek annyira és nem olyan hangosak, majdnem olyan jól gyorsulnak, mint a benzinesek, de az üzemanyag ára is felzárkózott. 2018-as becslés szerint Magyarországon egymillió a dízeles a körülbelül 3 és fél milliós személyautó állományból.

Tartósan felment a gázolaj ára

Ez az arány valószínűleg nem lesz jobb a dízel javára, mert már a külföldről behozott használt autók piacán sem érik el a többséget. A kétezres évek elején még kétharmados többségben voltak a dízelesek. Ráadásul nem hogy eltűnt az egyik fő érv a dízel mellett – az üzemanyag olcsósága –, de át is billent a mérleg. Több mint 50 forintos árkülönbség alakult ki mára a dízel és a benzin között előbbi javára, és erre eddig nem volt példa – az elemzők szerint a különbség tartósan fenn is maradhat. Arról írnak: a benzinfogyasztás inkább a személyautókhoz kötődik, míg a gázolaj a munkagépek hajtóanyaga is, ezért az aktuális gazdasági tevékenységek, a gazdaság állapota is alakíthatja az árat. A legtöbb országra egyébként változatlanul az a jellemző, hogy valamivel többe kerül a benzin, mint a dízel. Nálunk viszont most nem nagyon éri meg a dízel mellé letenni a voksot. Korábban is beszéltek arról szakemberek: a rövid távú haszon a gázolajat tankoló autóknál hosszú távon sokba kerülhet. Nehezebben javíthatók, nehezebb beszerezni hozzájuk az alkatrészeket is.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.