Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Kevesebbet fogyaszt a dízeles autó, de drágább a javítás és az üzemanyag

Szmogriadó idején nem jó dízelesnek lenni, mert rakhatjuk le az autót – de egyébként megvannak ennek a típusnak is az előnyei. Igaz, egyre kevesebb – az üzemanyag például már jóval drágább, mint a benzin.

Sokkal drágább javíttatni

Dízel vagy benzin? Ez a kérdés is felmerül, amikor valaki autót készül venni – főleg ha használtat. A dízel már a használt autók piacán is kisebbségben van, és Magyarországon soha nem fenyegette a benzines autók uralmát – de sokáig megvolt az az előnye, hogy olcsóbban tankolhattunk bele, mint a benzinesbe. A traktorok, munkagépek üzemanyaga is hagyományosan a dízel, tehát ha volt gyerekünk, vagy mi magunk vonzódtunk jobban ezekhez a masinákhoz az átlagnál, kellemes élmények érhettek a benzinkúton. Teherautókban, hajókban, mozdonyokban – sőt, tengeralattjárókban is – azért használták, mert jobb hatásfokkal égette el az üzemanyagot, mint a benzines motorok. Amikor az 1990-es években személyautókban is kezdett elterjedni a dízelmotor, nem számított, hogy nem gyorsul olyan jól, büdösebb és hangosabb, mint benzines társai. Szerették az autósok, mert keveset fogyasztott olcsóbb üzemanyagból – amíg nem szembesültek az első nagyobb alkatrészcserével. Nem csoda, hogy Németországban már tömegével adnak túl rajtuk. Pedig az újabb a modellek már nem füstölnek annyira és nem olyan hangosak, majdnem olyan jól gyorsulnak, mint a benzinesek, de az üzemanyag ára is felzárkózott. 2018-as becslés szerint Magyarországon egymillió a dízeles a körülbelül 3 és fél milliós személyautó állományból.

Tartósan felment a gázolaj ára

Ez az arány valószínűleg nem lesz jobb a dízel javára, mert már a külföldről behozott használt autók piacán sem érik el a többséget. A kétezres évek elején még kétharmados többségben voltak a dízelesek. Ráadásul nem hogy eltűnt az egyik fő érv a dízel mellett – az üzemanyag olcsósága –, de át is billent a mérleg. Több mint 50 forintos árkülönbség alakult ki mára a dízel és a benzin között előbbi javára, és erre eddig nem volt példa – az elemzők szerint a különbség tartósan fenn is maradhat. Arról írnak: a benzinfogyasztás inkább a személyautókhoz kötődik, míg a gázolaj a munkagépek hajtóanyaga is, ezért az aktuális gazdasági tevékenységek, a gazdaság állapota is alakíthatja az árat. A legtöbb országra egyébként változatlanul az a jellemző, hogy valamivel többe kerül a benzin, mint a dízel. Nálunk viszont most nem nagyon éri meg a dízel mellé letenni a voksot. Korábban is beszéltek arról szakemberek: a rövid távú haszon a gázolajat tankoló autóknál hosszú távon sokba kerülhet. Nehezebben javíthatók, nehezebb beszerezni hozzájuk az alkatrészeket is.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata