Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Kell-e karbantartani autónk hűtőventilátorát?

Honda hűtőventilátora

Mi a feladata a hűtőventilátornak? Mikor van rá szükség? Honnan lehet tudni, hogy gond van a hűtőventilátorral? Mi okozhatja a meghibásodását? Kell-e karbantartani az autó hűtőventilátorát? Megválaszoljuk az alkatrésszel kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdéseket.

Hűtőventilátor nélkül nem bírná az autó a városi dugókban való araszolást

A hűtőventilátor nélkülözhetetlen alkatrész az autóban, hiszen nélküle rövid időn belül felforrna a hűtővíz. Általában a hűtő előtt helyezkedik el az alkatrész. Leginkább akkor van rá szükség, mikor az autó nem halad, vagy csak kis sebességgel és nem megfelelő a természetes léghűtés. Szóval hűtőventilátor nélkül nem bírná az autó a városi dugókban való araszolást vagy a hosszabb utakat, hiszen megálláskor felforrna a hűtővíz. Honnan lehet tudni, hogy gond van a hűtőventilátorral? Amennyiben a motor túlmelegszik vagy nem megfelelően működik a ventilátorérzékelő, gond lehet az alkatrésszel. Továbbá akkor is érdemes ellenőrizni, ha a motor veszít az erejéből magasabb fordulatszámon vagy a műszerfalon világítani kezd a „check engine” jelzés. A hűtőventilátor meghibásodását gyakran szennyeződés okozta motorprobléma vagy pedig feszültségingadozás okozza.

A motor túlmelegszik, ha nem működik megfelelően a hűtőventilátor

Ha nem működik megfelelően a hűtőventilátor, akkor a motor túlmelegszik, hiszen egyre forróbb víz kering a rendszerben, mely előtt-utóbb felforr. Szóval érdemes karbantartani az autó hűtőventilátorát. Az ellenőrzéshez gázt kell adni álló helyzetben, meleg motornál, és fel kell pörgetni a motort az üzemi hőmérséklet elérését követően. Ha nem működik jól az alkatrész, akkor elkezd melegedni a víz. Ebben az esetben nem szabad megvárni, hogy felforrjon, sürgősen szakemberhez kell vinni az autót. Nincs meghatározva, hogy milyen időközönként kell cserélni a hűtőventilátort. Amennyiben kellő odafigyeléssel használják az autót, az alkatrész akár a gépjármű teljes élettartama alatt hibátlanul működhet. Ha mégis gond adódna az alkatrésszel, és a vezetékben van hiba, teljesen ki kell cserélni. Amennyiben eltömődött a ventilátortengely vagy ventilátorlapát, szét kell szerelni az alkatrészt és meg kell tisztítani. Ha károsodott a hajtás, a relé vagy a lapát, ki kell cserélni az alkatrészt. Amennyiben mégis új hűtőventilátorra van szükség, gondos körültekintést igényel a választás. Feltétlenül az adott gépkocsitípushoz illő változatot kell beszerezni, hiszen hűtőventilátor és hűtőventilátor között is jelentős lehet a különbség.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.