Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Kell-e karbantartani autónk hűtőventilátorát?

Honda hűtőventilátora

Mi a feladata a hűtőventilátornak? Mikor van rá szükség? Honnan lehet tudni, hogy gond van a hűtőventilátorral? Mi okozhatja a meghibásodását? Kell-e karbantartani az autó hűtőventilátorát? Megválaszoljuk az alkatrésszel kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdéseket.

Hűtőventilátor nélkül nem bírná az autó a városi dugókban való araszolást

A hűtőventilátor nélkülözhetetlen alkatrész az autóban, hiszen nélküle rövid időn belül felforrna a hűtővíz. Általában a hűtő előtt helyezkedik el az alkatrész. Leginkább akkor van rá szükség, mikor az autó nem halad, vagy csak kis sebességgel és nem megfelelő a természetes léghűtés. Szóval hűtőventilátor nélkül nem bírná az autó a városi dugókban való araszolást vagy a hosszabb utakat, hiszen megálláskor felforrna a hűtővíz. Honnan lehet tudni, hogy gond van a hűtőventilátorral? Amennyiben a motor túlmelegszik vagy nem megfelelően működik a ventilátorérzékelő, gond lehet az alkatrésszel. Továbbá akkor is érdemes ellenőrizni, ha a motor veszít az erejéből magasabb fordulatszámon vagy a műszerfalon világítani kezd a „check engine” jelzés. A hűtőventilátor meghibásodását gyakran szennyeződés okozta motorprobléma vagy pedig feszültségingadozás okozza.

A motor túlmelegszik, ha nem működik megfelelően a hűtőventilátor

Ha nem működik megfelelően a hűtőventilátor, akkor a motor túlmelegszik, hiszen egyre forróbb víz kering a rendszerben, mely előtt-utóbb felforr. Szóval érdemes karbantartani az autó hűtőventilátorát. Az ellenőrzéshez gázt kell adni álló helyzetben, meleg motornál, és fel kell pörgetni a motort az üzemi hőmérséklet elérését követően. Ha nem működik jól az alkatrész, akkor elkezd melegedni a víz. Ebben az esetben nem szabad megvárni, hogy felforrjon, sürgősen szakemberhez kell vinni az autót. Nincs meghatározva, hogy milyen időközönként kell cserélni a hűtőventilátort. Amennyiben kellő odafigyeléssel használják az autót, az alkatrész akár a gépjármű teljes élettartama alatt hibátlanul működhet. Ha mégis gond adódna az alkatrésszel, és a vezetékben van hiba, teljesen ki kell cserélni. Amennyiben eltömődött a ventilátortengely vagy ventilátorlapát, szét kell szerelni az alkatrészt és meg kell tisztítani. Ha károsodott a hajtás, a relé vagy a lapát, ki kell cserélni az alkatrészt. Amennyiben mégis új hűtőventilátorra van szükség, gondos körültekintést igényel a választás. Feltétlenül az adott gépkocsitípushoz illő változatot kell beszerezni, hiszen hűtőventilátor és hűtőventilátor között is jelentős lehet a különbség.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata