Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Jobbkormányos autó a magyar utakon? Nem kell félni tőle!

Sokan kitiltanák a magyar utakról a jobbkormányos autókat, ám ezek a kocsik is részt tudnak venni szabályosan a hazai közlekedésben. A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a vezető a sáv közepén tartsa a járművet, illetve hogy ne jöjjön zavarba a többsávos körforgalomban. Mindkét esetben megoldást jelent a tapasztalat.

Nem tiltja semmilyen szabály

Egyáltalán nem számít ritkaságnak, ha valaki olyan kocsit lát a magyar utakon, ahol a jobb oldalon van a kormány. Felesleges ecsetelni, hogy hazánkban a balkormányos megoldás a megszokott, de ha mondjuk egy külföldről behozott kocsiról beszélünk, minden további nélkül lehet a jobb oldalon a sofőr helye, ezt nem tiltja semmilyen szabály. A leggyakoribb származási hely az ilyen autóknál természetesen Anglia, de Máltán, Japánban, Indiában, Pakisztánban, Ausztráliában, Új-Zélandon és néhány afrikai országban is ez a megszokott. A magyarországi használatról megoszlanak a vélemények, volt már kezdeményezés arra, hogy betiltsák az ilyen kocsikat, de jelenleg lehetőségük van részt venni a forgalomban. Ráadásul egy vezetéstechnikai szakértő, Albert Péter szerint nem is balesetveszélyesek, persze csak akkor, ha a sofőr megtanulta kezelni a kocsit.

Üdülésnél legyünk óvatosak

Erről a szakember az M1-en beszélt, annak apropóján, hogy Budapesten egy 25 éves brit sofőr balesetet okozott bérelt autójával, ráadásul gyalog el is menekült a helyszínről, annak ellenére, hogy ketten megsérültek. Az ütközésnél azonban elsősorban nem a bal- és a jobboldali közlekedés különbségei okozták a gondot, sokkal inkább kell más befolyásoltságra gondolni – kábítószergyanús növényi anyagot is találtak a sofőrnél és két utasánál. Na de vissza a jobbkormányosokhoz: a legnagyobb nehézséget az okozza egy tapasztalatlan vezető számára, hogy a sáv közepén tartsa a kocsit, illetve hogy a többsávos körforgalomban ne jöjjön zavarba. Ettől függetlenül ne essünk pánikba, ha jobbkormányos autót látunk, ám ha külföldi üdüléskor mi vezetünk ilyet, legyünk körültekintőek.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata