Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Jelek, amiből észlelheted, hogy elérkezett a motortartó bak cseréje

motortartó bak

Az autó legnehezebb része a motor, ráadásul működés közben erősen rezeg, remeg, ezért az autógyártóknak alkalmaznia kellett egy alkatrészt, amely elbírja és stabilan a helyén tartja az erőforrást. Ezért használnak motortartó bakot, amely az alvázhoz rögzíti azt. A baknak hatalmas erőhatásokat kell elviselnie, ezért nem csoda, hogy idővel problémák lehetnek a megbízhatóságával. Honnan tudhatjuk, hogy csereérett a motortartó bak?

A motortartó bak felépítése

Az alkatrész nagyon egyszerűen van kialakítva, alapesetben két fém rész közé ágyazott gumirétegből áll. Az egyik rész az alvázhoz van erősítve, míg a másik a motorhoz. A közöttük található gumirétegre azért van szükség, mert az erőforrás által keltett rezgéseket ez tudja az egyik leghatékonyabban módon elnyelni. Tulajdonképpen ez a legfontosabb feladata is egyben, nélküle a motor remegése miatt az egész autó is hasonlóan viselkedne, amely elviselhetetlenné, sőt veszélyessé tenné a közlekedést. Minél kisebb a fordulatszám, annál intenzívebb a motor remegése, ezért annál nagyobb munkát végez a motortartó bak. A rezgés természetesen nem szűnik meg teljesen, de ez a rázkódás elhanyagolható, ha tökéletes állapotban van az alkatrész. Másik fontos feladata, hogy stabilan tartsa a motort. Ha ugyanis gázt adunk, akkor a működési elv miatt le szeretne az erőforrás fordulni a támasztékról, ezt hivatott megakadályozni a bak. Az évek során több változata is kialakult, ezt is, mint minden alkatrészt folyamatosan próbálják a gyártók fejleszteni, jobbá, hatékonyabbá tenni. Ezért a klasszikusnak nevezhető, merev gumibetétes gumibak mellett, a modern autókban megjelentek a hidraulikus motorbakok. Ezek nem csak a gumi segítségével tompítják a remegést, hanem a két, beépített kamrában lévő olaj segítségével is. Az ezekben lévő folyadék hatékonyabban elnyelik a motor rezgéseit. Sőt, újabban a vákuumos motortartó bakok is kezdenek elterjedni.

A motortartó bak hibájának jelei

Bármelyik bakkal is van rögzítve a motor az autóban, azok mindegyike tartalmaz gumit, amely viszont szerves anyag, így az évek során elöregedhet. Emiatt a motortartó bak már nem képes maradéktalanul elvégezni a feladatát, ezért kénytelenek leszünk cseréltetni az alkatrészt. Hogy ez mikor következik be, azt több intő jelből is tudhatjuk: bizonyos esetekben megváltozik az autó viselkedése. Az legszembetűnőbb tünet, hogy az autó remegése a megszokotthoz képest felerősödik alapjáraton. Ha a zöld jelzésre várakozva a közlekedési lámpánál rázkódik a kezünk a kormányon, csörög a két ülés közötti tárolóba dobott váltópénz vagy fodrozódik a víz az anyósülésen hagyott flakonban, akkor számíthatunk arra, hogy hamarosan cserélni kell a motortartó bakot. Főleg igaz ez akkor, ha ez a remegés gyors ütemben fokozódik, és egyre kellemetlenebbé válik az idő múlásával. Szintén az alkatrész elhasználódására kell gondolnunk, ha az autó függőleges mozgásakor, amikor a motor nagyobb súllyal nehezedik a bakokra, a rezgés változik. Egy járdára való felálláskor, vagy egy nagyobb, kikerülhetetlen kátyún való lassú áthajtáskor az autó egy másodpercre elhallgat, majd újra remegni kezd. Ha már él bennünk a gyanú, hogy baj lehet a bakokkal, akkor ellenőrizhetjük álló helyzetben felnyitott motorháztetőnél, hogy hogyan viselkedik a motor. Ha ránézésre is ide-oda mozog, akkor a motortartó bak elfáradására következtethetünk. Minél idősebb az autó, annál nagyobb valószínűséggel számíthatunk rá, hogy baj lehet a bakokkal, ezért egy idő után nem árt ellenőriztetnünk az alkatrészt.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata