Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Itt a január – ne felejtsd el megvenni a 2019-es autópálya-matricát

Sokaknál előforduló hiba, hogy elfelejtik megújítani autópálya-matricájukat, így az újévet büntetéssel kezdik. Többféle verzió létezik a frissítésre, és egyik sem vesz igénybe többet néhány percnél. A szolgáltatások díjai pedig nem változtak.

Figyeljük a dátumot

Már tavaly december elején elérhetővé váltak a 2019-es évre érvényes országos és megyei autópálya-matricák, mégis a legtöbben az új év első napjaiban kezdik el megvásárolni ezeket. Vagy akkor sem: gyakori hiba, hogy valaki úgy indul útnak, hogy lejárt az úthasználati engedélye, emiatt pedig később büntetést fizethet. Megijedni azért nem kell: mivel a 2018-as évre váltott matricák 2019. január végéig érvényesek, még van idő az új matricák beszerzésére, a büntetéstől csak februártól kell félni.

Több hatékony módszer is létezik a matricák megvásárlására. Még mindig be lehet hajtani a benzinkutakra, ahol az aktuális cég munkatársánál személyesen megváltható a matrica, legyen szó tíznaposról, haviról vagy éppen évesről. Az árak nem változtak tavalyhoz képest: a személygépkocsiknál, azaz a D1-es kategóriában, legfeljebb hét személy szállítására alkalmas jármű esetén a tíznapos matrica 3500 forint – ezt egyébként októberben emelték fel erre az összegre –, a havi 4780, a féléves 28 ezer 680, az éves pedig 42 ezer 980 forintba kerül. A továbbra is népszerű megyei megoldás díja 5000 forint maradt megyénként.

A D2-es kategóriában, azaz a hét személy szállításánál többre alkalmas járműveknél az éves matrica díja szintén 42 ezer 980 forint, így ez a megoldás éri meg leginkább. A tíznapos 7000, a havi matrica 9560 forint, féléves megoldás ebben a kategóriában nem létezik, a megyeiért pedig 10 ezer forintot kell fizetni. Fontos: a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak előzetes bejelentés után részleges díjmentességre jogosultak, azaz a D2-es díjkategóriába tartozó kocsijukra elég a D1-es matricát megvásárolniuk.

Sokan vásárolnak e-matricát

Egyre többen online vásárolnak: az adatok szerint országos és megyei e-matricákból is több fogyott decemberben, mint egy évvel korábban az azonos időszakban. Az autósok az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon kezelési költség nélkül vásárolhatják meg e-matricájukat. A 2019-es jogosultságok érvényességi ideje is tizenhárom hónapra érvényes, azaz a már megszokott gyakorlat szerint 2019. január 1-től 2020. január 31-tart majd az úthasználati lehetőség. A fenti lehetőségeken kívül a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató ügyfélszolgálati irodáiban, SMS-ben vagy mobil applikáción keresztül is lehet e-matricákat venni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.