Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ilyen állapotban jobb nem vezetni – felismeri, mikor nem szabad volán mögé ülnie?

Hölgy a volán mögött

Több olyan állapot, élethelyzet is adódhat, amikor jobb nem kockáztatni a vezetést – ezek közül csak egy a részegség. Sokan nem figyelnek az intő jelekre, de mi elmondjuk, melyek ezek.

A hiúság nagy úr

Az ittas vezetés hátrányairól rengeteg cikkben, tanulmányban elmélkedtek már, így most csak annyit írunk: a sérüléssel járó közúti balesetek második leggyakoribb oka az alkoholos befolyásoltság. Első a gyorshajtás, de hát ugye e kettő gyakran összekapcsolódik. Az egészségügyi alkalmassági vizsgálatokon arra is figyelnek, van-e olyan (testi vagy értelmi) fogyatékossága, betegsége az egyénnek, ami akadályozhatná a vezetésben. A 40 év alattiak tíz, a 40-60 közöttiek 5, a 60-70 közöttiek 3, a 70 feletti sofőrök kétévente mennek orvosi alkalmassági vizsgálatra. Kizáró ok lehet az erős látásromlás, a szédüléssel, eszméletvesztéssel járó betegségek. Elképzeltük, milyen csúnya baleset történhet egy zsúfolt úton, ha egyszer csak összecsuklik a volán mögött a sofőr? Ám ha egy kis eszünk is van, ezekkel a tünetekkel nem is nagyon akarunk kormányt fogni. Nem mindenki annyira belátó, hogy beismerje: már öreg a vezetéshez, és hát a hiúság nagy úr. Erzsébet királynő férje 97 évesen ismerte ezt fel, miután balesetet okozott – végül is jobb későn, mint soha. Az epilepsziával pedig nem viccelnek. Egyetlen roham után is előírhatnak akár hat hónap vezetésmentes időszakot, mire megkaphatja az alkalmasságit a beteg – ha tünetmentes.

Ha tudott a betegségről, nem ússza meg a jogi utat

A vezetési jogosultságnál kizáró ok az erős látászavar, a homályos látás, az alkohol- vagy kábítószer-függőség. Bizonyos szívbetegségek is jelenthetnek kizáró okot, nem vezethet például, aki súlyos szívritmuszavarban szenved. Kardiológus mérlegel, ha szívinfarktuson átesett vagy szívritmus-szabályozóval élő szívbeteg szeretne jogosítványt hosszabbíttatni. A cukorbetegeknek annyit érdemes megjegyezni, hogy nekik 40 alatt nem tíz-, hanem ötévente kötelező a felülvizsgálat. Ha valaki úgy okoz balesetet betegsége miatt, hogy arról eddig nem tudott, mentesülhet a jogi felelősségre vonás alól. Ha azonban tudott róla, mégsem jelezte azt orvosnak, vállalnia kell a felelősséget. Rövidebb időre is kerülhetünk olyan állapotba, hogy jobb, ha nem ülünk volán mögé, mert nem tudunk a vezetésre összpontosítani. Ilyen lehet a kötőhártyagyulladás, a magas láz, a szédülés, erős hasmenés, durva allergiás tünetek. Van olyan vészhelyzet, amiből kihoz a már ma is elérhető automatika, ha van – sávtartó, vészfékező, és egyebek, ezekről érdeklődjön az autószervizben. Ám korántsem mindegyikből.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata