Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Ilyen állapotban jobb nem vezetni – felismeri, mikor nem szabad volán mögé ülnie?

Hölgy a volán mögött

Több olyan állapot, élethelyzet is adódhat, amikor jobb nem kockáztatni a vezetést – ezek közül csak egy a részegség. Sokan nem figyelnek az intő jelekre, de mi elmondjuk, melyek ezek.

A hiúság nagy úr

Az ittas vezetés hátrányairól rengeteg cikkben, tanulmányban elmélkedtek már, így most csak annyit írunk: a sérüléssel járó közúti balesetek második leggyakoribb oka az alkoholos befolyásoltság. Első a gyorshajtás, de hát ugye e kettő gyakran összekapcsolódik. Az egészségügyi alkalmassági vizsgálatokon arra is figyelnek, van-e olyan (testi vagy értelmi) fogyatékossága, betegsége az egyénnek, ami akadályozhatná a vezetésben. A 40 év alattiak tíz, a 40-60 közöttiek 5, a 60-70 közöttiek 3, a 70 feletti sofőrök kétévente mennek orvosi alkalmassági vizsgálatra. Kizáró ok lehet az erős látásromlás, a szédüléssel, eszméletvesztéssel járó betegségek. Elképzeltük, milyen csúnya baleset történhet egy zsúfolt úton, ha egyszer csak összecsuklik a volán mögött a sofőr? Ám ha egy kis eszünk is van, ezekkel a tünetekkel nem is nagyon akarunk kormányt fogni. Nem mindenki annyira belátó, hogy beismerje: már öreg a vezetéshez, és hát a hiúság nagy úr. Erzsébet királynő férje 97 évesen ismerte ezt fel, miután balesetet okozott – végül is jobb későn, mint soha. Az epilepsziával pedig nem viccelnek. Egyetlen roham után is előírhatnak akár hat hónap vezetésmentes időszakot, mire megkaphatja az alkalmasságit a beteg – ha tünetmentes.

Ha tudott a betegségről, nem ússza meg a jogi utat

A vezetési jogosultságnál kizáró ok az erős látászavar, a homályos látás, az alkohol- vagy kábítószer-függőség. Bizonyos szívbetegségek is jelenthetnek kizáró okot, nem vezethet például, aki súlyos szívritmuszavarban szenved. Kardiológus mérlegel, ha szívinfarktuson átesett vagy szívritmus-szabályozóval élő szívbeteg szeretne jogosítványt hosszabbíttatni. A cukorbetegeknek annyit érdemes megjegyezni, hogy nekik 40 alatt nem tíz-, hanem ötévente kötelező a felülvizsgálat. Ha valaki úgy okoz balesetet betegsége miatt, hogy arról eddig nem tudott, mentesülhet a jogi felelősségre vonás alól. Ha azonban tudott róla, mégsem jelezte azt orvosnak, vállalnia kell a felelősséget. Rövidebb időre is kerülhetünk olyan állapotba, hogy jobb, ha nem ülünk volán mögé, mert nem tudunk a vezetésre összpontosítani. Ilyen lehet a kötőhártyagyulladás, a magas láz, a szédülés, erős hasmenés, durva allergiás tünetek. Van olyan vészhelyzet, amiből kihoz a már ma is elérhető automatika, ha van – sávtartó, vészfékező, és egyebek, ezekről érdeklődjön az autószervizben. Ám korántsem mindegyikből.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

<