Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Így készülj fel egy hosszú nyári autós útra

Vezetés napsütésben

A nyár a legtöbb ember életében pörgősebb szokott lenni, mint a többi évszak. A jelenlegi helyzettől eltekintve általában ilyenkor többet mozdulunk ki otthonról, többet utazunk. Semmi sem ronthatna el annál váratlanabbul egy autós kirándulást, mint hogy lerobban a kocsi. Senki sem tud felkészülni egy ilyen helyzetre, legalábbis ami a stresszfaktort illeti. Ettől eltekintve persze azért akad néhány dolog, amiket ha megteszünk, vagy elrakunk az autónkba, akkor azért megelőzhető, de legalábbis csökkenthető az ilyen jellegű „balesetek” esélye.

Megelőző karbantartás

Sohasem lehet eléggé sokszor és nyomatékosan hangsúlyozni az autó rendszeres karbantartásának, időszakos szervizelésének fontosságát. A kocsidban lévő munkafolyadékok idővel elhasználódnak, nem tudják jól ellátni feladatukat, s végül hamarabb tönkremennek azok az alkatrészek, amelyek védelméért felelnek. A hűtőfolyadék korrozívvá válik, és a hűtőrendszernek nem csak a műanyag részeit fogja „megenni”, a fémalkatrészek is berozsdásodhatnak miatta. A fékfolyadék vizet és koszt nyel el a levegőből, ami miatt megduzzadhatnak a tömítések, és belső, valamint külső folyadékszivárgás alakulhat ki. A motorolaj és a váltófolyadék veszít viszkozitásából az idő folyamán, és gyengül a kenési, hűtési hatékonyságuk. A nyaralás előtt mindenképp kérj időpontot a szerelőhöz vagy szervizbe, és vizsgáltasd át a kocsit. A legjobb néhány héttel előtte, hiszen akkor akár még a nagyobb javításokat is meg tudják csinálni, amennyiben szükséges.

Gondolkodj előre

Nem csak az útitervnek kell előre összeállnia a fejedben, nem árt előtte megnézni az időjárás jelentést, híreket sem. Hogy miért? Jobb felkészülni egy nagyobb viharra mondjuk, és belekalkulálni a körülményeket az utazási időbe, hogy ne kelljen kapkodni, gyorsan hajtani. A hírekből kiderülhet, ha netán valamilyen baleset volt a kinézett útvonalon, ami szintén befolyásolhatja az utazást. Ugyanígy bármikor történhet forgalomváltozás is. Lehet elavultnak fog hangzani, de ajánlott magunknál tartani egy papíralapú, nyomtatott térképet is, ki tudja mikor merül le épp a telefonunk. Kalkuláld bele, hogy kell-e valahol tankolni, vagy van elég nafta a kocsiban az úthoz – ha nincs, nézd meg előre, hol találsz töltőállomásokat.

Bármennyire igyekszik az ember, mindig történhetnek váratlan meglepetések, balesetek, így nem árt néhány dolgot magunknál tartanunk, felkészülve az ilyen helyzetekre. Minden nagy út előtt tegyél magadnak 1-2 palack vizet. Nem csak az utasoknak jöhet jól, de kihúzhat a bajból, ha a radiátorba nem tudsz hirtelen fagyállót tölteni, amikor kifogy útközben, ideiglenes megoldásként ez is jó. Nézd át a hosszú utak előtt, hogy milyen állapotban van a pótkereked, minden szerszám megvan-e a kocsiban a kerékcseréhez. Nem árt a klímát sem ellenőrizni, hogy megfelelően működik-e, le tudja hűteni az utasteret. Vészhelyzetben jól jöhet még, ha van nálad mondjuk telefontöltő, toll és papír, zseblámpa, bikakábel stb.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!