Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Így készítsd fel az autódat az őszre

Bordó Volkswagen a csapadékos úton

Sokak nagy bánatára az idei nyártól is fájóan gyorsan el kellett köszönnünk. Szomorú, de lélekben már készülnünk kell a hideg és borús őszi napokra. Az autótulajdonosoknak amellett, hogy erre lélekben felkészülnek, más feladata is lesz. A megváltozott időjárási körülmények miatt nem árt, ha autónkat is ráncba szedjük, nehogy az utakon érjen minket néhány kellemetlen meglepetés.

„Itt van az ősz, itt van újra”

Az autós társadalom valamennyi tagja tisztában van azzal, hogy a tél rengeteg kellemetlen meglepetést tud tartogatni, hiszen akár egy rövidebb út alatt is sok nehézséget kell leküzdeni. Nos, talán nem ennyire drámai a helyzet ősszel, azonban itt is lesznek bőven nehezítő körülmények. Nem elég, hogy az iskolakezdettel rendszeresen reggeli dugókkal kell számolnunk, kalkulálnunk szükséges a kevesebb napsütéses órával, a korai sötétedéssel és természetesen a sokszor véget nem érőnek tűnő esős napokkal is. Beláthatjuk, a vezetési körülmények a hőmérséklet csökkenésével egyenes arányban romlanak, így jó, ha néhány valóban egyszerű lépés segítségével megpróbálunk felkészülni a megváltozott időjárási körülményekre.

Néhány egyszerű tanács

Először is fontos megemlíteni, hogy az őszi balesetek döntő többsége azért következik be, mert a sofőrök hajlamosak megszokásból vezetni és fejben sem alkalmazkodnak a megváltozott feltételekhez. Ha tetszik, ha nem, ködös és csúszós utakon lassabban és körültekintőbben kell vezetni, mint az optimálisnak mondható nyári hónapok alatt. Amennyiben ezt sikerült magunkban tudatosítani, irány egy megbízható autószerviz, ahol körültekintően ellenőrizni fogják autónk akkumulátortöltöttségét, valamint a fékrendszer, az abroncsok és világítás állapotát. Ezt ne akarjuk megspórolni, hiszen ezek megfelelő működése akár életet is menthet. Ne feledkezzünk meg az ablaktörlő lapátokról sem. Sokkal több csapadékkal kell kalkulálnunk, és vélhetően nem szükséges különösebben részletezni, hogy mennyire kellemetlen tud lenni, ha vezetés közben nem látunk ki megfelelően a szélvédő mögül. Ha szeretnénk elkerülni az órákon át tartó kellemetlen várakozást, lassan beszéljünk meg egy időpontot a gumisunkkal, és cseréltessük le a nyári abroncsokat télire. Ezzel egyébként nagy valószínűség szerint novemberig várhatunk, hiszen a gyártók ajánlása szerint, a téli gumi alkalmazása csak akkor elengedhetetlen, ha a napi átlaghőmérséklet 7 Celsius-fok alá süllyed. A hűtőfolyadék cseréje mellett, az ablaktörlő folyadék cseréjéről is gondoskodnunk kell, aminek praktikusan a legegyszerűbb módja, ha elhasználjuk a még tartályban található mennyiséget.