Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Így dolgozik az előtét-ellenállás az autódban

Fűtőventilátor előtét-ellenállása

Mit kell tudni az előtét-ellenállásról? Mindenki hallott már az autóban lévő előtét-ellenállásról, azonban kevesen tudják, hogy pontosan mi a feladata, és hogyan működik. Most eláruljuk, hogy mire való ez az alkatrész, milyen részekből áll, hol helyezkedik el, és honnan lehet tudni, hogy meghibásodott. Sőt arra is kitérünk, hogy mikor szorul cserére az előtét-ellenállás.

Az autóvillamossági rendszerek biztonságos működéséhez járul hozzá

Mi a feladata az előtét-ellenállásnak az autóban? Az előtét-ellenállás egy elektronikus alkatrész, amely a ventilátor sebességének szabályozásához járul hozzá. Ez történhet elektronikusan, a légkondicionáló rendszeren keresztül, továbbá mechanikus módon is hozzájárulhat a szabályozáshoz, méghozzá egy forgókar segítségével. Ezáltal az előtét-ellenállás az autóvillamossági rendszerek biztonságos működéséhez járul hozzá. Általában a műszerfal alatt, középen, a fűtőventilátor mellett található ez az elektronikus alkatrész. A fűtőmotor előtét-ellenállása pár ellenállásból, elektronikus vezérlőegységből és egy házból áll. Hogyan működik az előtét-ellenállás az autóban? Ha elindul a motor, áram halad keresztül rajta. Mivel sorba van kötve a motor az előtét-ellenállással, ugyanaz az áram megy át rajtuk, amit az említett elektronikus alkatrész szabályoz. Az ellenállások sorosan helyezkednek el a fűtőmotor előtét-ellenállásban, ezáltal a meghibásodásuk esetén sajnos az egész alkatrész cserére szorul.

Gondos körültekintést igényel az előtét-ellenállás beszerzése

Honnan lehet tudni, hogy meghibásodott az előtét-ellenállás? Szabályozhatatlanná válik a ventilátor működése. Ez jelentheti azt, hogy egyáltalán nem működik a ventilátor, valamint azt is, hogy csupán a legmagasabb fokozatban használható az alkatrész. A meghibásodás leggyakoribb oka a forrasztóón megolvadása. Ekkor az összeforrasztott elektródákon hő hatására megolvad a forrasztóón és ennek következtében szétválnak az érintkezők. Ennek a folyamatnak az eredményeként megszakad az áramkör és meghibásodik az előtét-ellenállás. Mivel az előtét-ellenállás folyamatos terhelésnek van kitéve, gondos körültekintést igényel a beszerzése. Olyan alkatrészt érdemes vásárolni, amely tartós, ellenálló és bírja a folyamatos terhelést. Kizárólag olyan márkák termékeit érdemes választani, amelyek fontosnak tartják a legmagasabb minőségi előírásoknak való megfelelést, megbízható gyártási technológiát alkalmaznak és így garantálják az előtét-ellenállás stabil, tartós működését.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata