Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Így dolgozik az előtét-ellenállás az autódban

Fűtőventilátor előtét-ellenállása

Mit kell tudni az előtét-ellenállásról? Mindenki hallott már az autóban lévő előtét-ellenállásról, azonban kevesen tudják, hogy pontosan mi a feladata, és hogyan működik. Most eláruljuk, hogy mire való ez az alkatrész, milyen részekből áll, hol helyezkedik el, és honnan lehet tudni, hogy meghibásodott. Sőt arra is kitérünk, hogy mikor szorul cserére az előtét-ellenállás.

Az autóvillamossági rendszerek biztonságos működéséhez járul hozzá

Mi a feladata az előtét-ellenállásnak az autóban? Az előtét-ellenállás egy elektronikus alkatrész, amely a ventilátor sebességének szabályozásához járul hozzá. Ez történhet elektronikusan, a légkondicionáló rendszeren keresztül, továbbá mechanikus módon is hozzájárulhat a szabályozáshoz, méghozzá egy forgókar segítségével. Ezáltal az előtét-ellenállás az autóvillamossági rendszerek biztonságos működéséhez járul hozzá. Általában a műszerfal alatt, középen, a fűtőventilátor mellett található ez az elektronikus alkatrész. A fűtőmotor előtét-ellenállása pár ellenállásból, elektronikus vezérlőegységből és egy házból áll. Hogyan működik az előtét-ellenállás az autóban? Ha elindul a motor, áram halad keresztül rajta. Mivel sorba van kötve a motor az előtét-ellenállással, ugyanaz az áram megy át rajtuk, amit az említett elektronikus alkatrész szabályoz. Az ellenállások sorosan helyezkednek el a fűtőmotor előtét-ellenállásban, ezáltal a meghibásodásuk esetén sajnos az egész alkatrész cserére szorul.

Gondos körültekintést igényel az előtét-ellenállás beszerzése

Honnan lehet tudni, hogy meghibásodott az előtét-ellenállás? Szabályozhatatlanná válik a ventilátor működése. Ez jelentheti azt, hogy egyáltalán nem működik a ventilátor, valamint azt is, hogy csupán a legmagasabb fokozatban használható az alkatrész. A meghibásodás leggyakoribb oka a forrasztóón megolvadása. Ekkor az összeforrasztott elektródákon hő hatására megolvad a forrasztóón és ennek következtében szétválnak az érintkezők. Ennek a folyamatnak az eredményeként megszakad az áramkör és meghibásodik az előtét-ellenállás. Mivel az előtét-ellenállás folyamatos terhelésnek van kitéve, gondos körültekintést igényel a beszerzése. Olyan alkatrészt érdemes vásárolni, amely tartós, ellenálló és bírja a folyamatos terhelést. Kizárólag olyan márkák termékeit érdemes választani, amelyek fontosnak tartják a legmagasabb minőségi előírásoknak való megfelelést, megbízható gyártási technológiát alkalmaznak és így garantálják az előtét-ellenállás stabil, tartós működését.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson