Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Húsz százalékos fizetésemelést akart bevezetni a győri Audi, sztrájk lett belőle

Két év alatt húsz százalékkal akarta megemelni minden dolgozójának fizetését a győri Audi Hungaria Zrt., azok azonban nem fogadták el ezt az ajánlatot. Az Audi Hungária Független Szakszervezete egy évben és tizennyolc százalékban gondolkozott, emellé pedig jó pár egyéb jellegű bérfejlesztést is be akartak vonni a tárgyalások során. A kéréseiknek egy négyezer dolgozót megmozgató sztrájkkal adtak hangsúlyt.

Kétszer tíz helyett inkább egyszer tizennyolc

Az Audi Hungaria Zrt. bejelentette, hogy az elkövetkezendő két évben húsz százalékkal növelné minden munkavállalója fizetését – idén januárban lépett volna életbe az első tíz százalék, jövő ilyenkor pedig a második tíz. Az alaphír hallatán talán elsőre azt hihetnénk, hogy aznap este örömtüzek gyúltak Győrben, ám teljesen más történt: az ajánlatot az Audi Hungária Független Szakszervezete nem fogadta el, sőt sztrájkbizottságot alapítottak, majd sztrájkoltak is. Hogy miért? Azt mondják, szóljon inkább egy évre a bérmegállapodás, a fizetéseket pedig emeljék meg a kétszer tíz helyett egyszer tizennyolc százalékkal, de minimum hetvenötezer forinttal. További kéréseik, követeléseik is voltak: a mozgóbér egy részét szeretnék beépíteni az alapfizetésükbe, emellett havi egy szabad hétvégét kérnek, valamint a gyermekek és az életkor után járó szabadságokról szabadon akarnak dönteni. Emellett szóba került a lojalitási bónusz és a jubileumi bónusz: előbbit a szakszervezet szerint fejleszteni kell, utóbbit bevezetni.

Amikor megáll az élet: kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a dolgozók

Az Audi Hungaria Zrt. vezetése szerint viszont az ajánlatuk versenyképes volt, ráadásul azt mondták, hasonlóan kiemelkedő emelésről nem sűrűn beszélhetünk hazánkban. Ezzel együtt nem „háborúzni” akarnak, hanem megoldani a helyzetet, azaz egy minden fél számára elfogadható megállapodásra törekedtek. Ami viszont január első felében nem valósult meg, így 2017 első hónapja után idén január 18-án is kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a szakszervezet tagjai négyezer résztvevővel. A dolgozók azért is türelmetlenkedtek, mert szeptember óta tartott a huzavona a felek között – nagyobb eredmény nélkül. Végül a megegyezés megszületett a cég és a szakszervezet között január végén; a béreket tekintve diadalmaskodtak, ám a béren kívüli juttatásokból engedett a szakszervezet. Az Audi Hungaria Zrt. 1993 óta létezik és gyárt motorokat, járműveket és karosszériaelemeket Győrben, az egyik legnagyobb külföldi befektetőnek számítanak Magyarországon. Már évekkel ezelőtt átlépte a bűvös tízezres határt a dolgozók létszáma, amely azért jelzi, mekkora jelentősége lehet a vállalat számára akár egy százalék is, ha a fizetésemelésekről és juttatásokról van szó.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárm