Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Honnan tudhatom, milyen hűtőfolyadék kell az autóba?

Hűtőfolyadék tartály kupakja

Emlékszem, a kérdésre anno az oktatóm egy igen egyszerű, de kézenfekvő választ adott: olyan, amilyen eddig is volt benne. Tény, hogy ezzel nem lehet mellélőni, de azért a helyzet nem mindig ilyen egyszerű. Egyrészt, mert nem biztos, hogy tudom, mi volt benne eddig, másrészt, mert az sem biztos, hogy az olyan minőségű volt, amit én ideálisnak tartanék az autómnak. Honnan tudhatom tehát, hogy milyen hűtőfolyadék jelent jó választást?

Közeleg a tél, most gondoskodj a hűtőfolyadékról!

Még a komolyabb mínuszok megérkezése előtt érdemes gondoskodnod arról, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű hűtőfolyadék legyen az autódban – vagyis nagyjából most aktuális a kérdés. Amennyiben nemrég vásároltad használtan a kocsidat, nem biztos, hogy tudod, milyen van benne jelenleg, így az említett tanácsra nem tudsz támaszkodni. Amennyiben nincs információd a hűtőfolyadékról, a legegyszerűbb, ha az egészet lecseréled egy általad választottra. Ahhoz, hogy jó döntést hozz, nem árt, ha tudod, miből áll a hűtőfolyadék. Két fő összetevője a desztillált víz, valamint egy koncentrátum, ami glikolalapú. Utóbbi biztosítja a fagyállóságot, illetve a vízpumpa kenését. Amire elsősorban figyelned kell, az az, hogy a fagyállóság hány Celsius-fokig garantált. Magyarországon mínusz 25 fok az egyezményes érték, de legjobb, ha a hűtőfolyadékod mínusz 35 fokig bírja a hideget – csak a biztonság kedvéért, bár már jó régóta nem voltak olyan kemény teleink, hogy erre szükség lett volna. Persze nem ez az egyetlen tényező, amit ajánlott szem előtt tartanod a hűtőfolyadék kiválasztásánál.

Figyelj a számra!

Ha elkezdesz mazsolázni a hűtőfolyadékok között, feltűnhet, hogy mindegyiknek más a színe. Nos, ez nem véletlenül van így, és ahogy azt valószínűleg sejted, nem kimondottan esztétikai jelentőséggel bírnak a különböző színek. A színek alapján lehet következtetni az összetételre, valamint arra, hogy milyen autókhoz lesznek ideálisak a folyadékok. A legtöbb autógyártónak ugyanakkor megvan a maga jóváhagyási szabványszáma. Ezt a számot kell keresni a hűtőfolyadék flakonján, így tudod meg, hogy az autódhoz megfelelő-e az adott folyadék. Amennyiben minden támpont ellenére bizonytalan vagy, nyugodtan vidd el az autódat egy szervizbe, és bízd az autószerelőkre a választást. Nekik van ebben rutinjuk, biztosan tudni fogják, hogy milyen hűtőfolyadékot töltsenek az autódba, így nem teszel rosszat, nem hibázol. A szervizelésről azonban mindig gondoskodj időben, mert az utolsó pillanatban nem garantált, hogy gyorsan kapsz majd időpontot!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!