Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hol találom az autómban a lambdaszondát?

Eltávolított lambdaszonda

Tudod, hogy mi a szerepe az autók kipufogórendszerébe épített lambdaszondának? Mi kell ahhoz, hogy tökéletesen működjön? Hol található? Illetve honnan lehet tudni, hogy meghibásodott? Megválaszoljuk a lambdaszondával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

A lambdaszonda a kipufogógáz oxigéntartalmának mérését végzi

A lambdaszonda, vagyis oxigénszenzor egy érzékeny kerámiacső, amit külső perforált fémház takar és a gépjárművek kipufogórendszerében, általában a katalizátor környékén, a kipufogócsonkban található. A modern autók esetében mindkét helyen megtalálható a lambdaszonda. Akár négy vagy nyolc lambdaszonda is tartozhat egy motorhoz. A kipufogógáz oxigéntartalmának mérését végzi, az üzemanyag-levegő arány szabályozásához és a katalizátor megfelelő működéséhez szükséges oxigénszint beállításához nyújt elektromos jelet. Két elektródával rendelkezik az alkatrész, melyek között a feszültségszintet az oxigénkoncentráció szabja meg. A negatív elektróda a kipufogógáz oxigénszintjét érzékeli, a pozitív elektróda pedig a külső levegőét. Ennek a két koncentrációnak a különbsége szolgál a mérés alapjául. Másrészt fontos szerepe van a környezetvédelemben, mivel a használatával jóval kevesebb károsanyag kerül a levegőbe. Mindemellett óvja a katalizátor állapotát és fokozza a motorteljesítményt. A lambdaszonda megfelelő működéséhez minimum 300 fokos hőmérséklet szükséges. Emiatt a mai modellekben fűtőszállal látják el az alkatrészt.

Általánosságban 200 ezer kilométerenként szorul cserére

A lambdaszonda adatot szolgáltat a kipufogógáz oxigénszintjéről. Amennyiben ez magas, kevés üzemanyag-levegő keverék került a motor égésterébe, ezáltal pedig gyengébben teljesít a motor. Mi történik akkor, ha a lambdaszonda meghibásodik? Hiba esetén az autó motorja nem fog megfelelően működni. Ráadásul nemcsak az erőforrás teljesítményére van hatással, a katalizátoréra is. Amennyiben felvillan a check engine lámpa, érdemes ellenőrizni a lambdaszondákat. Továbbá utalhat az elromlott lambdaszondára a fekete füst, a kopogó motor, a megnövekedett üzemanyag-fogyasztás, az autó nehézkes indulása, illetve alapjáratának és fordulatszámon történő működésének ingadozása. A rendszeres karbantartás során a lambdaszondára ugyanúgy kell figyelni, mint a gyertyákra és a szűrőkre. Egy rosszul működő lambdaszonda miatt romolhat a motor teljesítménye és emelkedhet az üzemanyag-fogyasztás. Általánosságban 200 ezer kilométerenként cserére szorul, mivel kopóalkatrész. A lambdaszonda cseréjéhez érdemes szakember segítségét igénybe venni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.