Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hol találom az autómban a lambdaszondát?

Eltávolított lambdaszonda

Tudod, hogy mi a szerepe az autók kipufogórendszerébe épített lambdaszondának? Mi kell ahhoz, hogy tökéletesen működjön? Hol található? Illetve honnan lehet tudni, hogy meghibásodott? Megválaszoljuk a lambdaszondával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

A lambdaszonda a kipufogógáz oxigéntartalmának mérését végzi

A lambdaszonda, vagyis oxigénszenzor egy érzékeny kerámiacső, amit külső perforált fémház takar és a gépjárművek kipufogórendszerében, általában a katalizátor környékén, a kipufogócsonkban található. A modern autók esetében mindkét helyen megtalálható a lambdaszonda. Akár négy vagy nyolc lambdaszonda is tartozhat egy motorhoz. A kipufogógáz oxigéntartalmának mérését végzi, az üzemanyag-levegő arány szabályozásához és a katalizátor megfelelő működéséhez szükséges oxigénszint beállításához nyújt elektromos jelet. Két elektródával rendelkezik az alkatrész, melyek között a feszültségszintet az oxigénkoncentráció szabja meg. A negatív elektróda a kipufogógáz oxigénszintjét érzékeli, a pozitív elektróda pedig a külső levegőét. Ennek a két koncentrációnak a különbsége szolgál a mérés alapjául. Másrészt fontos szerepe van a környezetvédelemben, mivel a használatával jóval kevesebb károsanyag kerül a levegőbe. Mindemellett óvja a katalizátor állapotát és fokozza a motorteljesítményt. A lambdaszonda megfelelő működéséhez minimum 300 fokos hőmérséklet szükséges. Emiatt a mai modellekben fűtőszállal látják el az alkatrészt.

Általánosságban 200 ezer kilométerenként szorul cserére

A lambdaszonda adatot szolgáltat a kipufogógáz oxigénszintjéről. Amennyiben ez magas, kevés üzemanyag-levegő keverék került a motor égésterébe, ezáltal pedig gyengébben teljesít a motor. Mi történik akkor, ha a lambdaszonda meghibásodik? Hiba esetén az autó motorja nem fog megfelelően működni. Ráadásul nemcsak az erőforrás teljesítményére van hatással, a katalizátoréra is. Amennyiben felvillan a check engine lámpa, érdemes ellenőrizni a lambdaszondákat. Továbbá utalhat az elromlott lambdaszondára a fekete füst, a kopogó motor, a megnövekedett üzemanyag-fogyasztás, az autó nehézkes indulása, illetve alapjáratának és fordulatszámon történő működésének ingadozása. A rendszeres karbantartás során a lambdaszondára ugyanúgy kell figyelni, mint a gyertyákra és a szűrőkre. Egy rosszul működő lambdaszonda miatt romolhat a motor teljesítménye és emelkedhet az üzemanyag-fogyasztás. Általánosságban 200 ezer kilométerenként cserére szorul, mivel kopóalkatrész. A lambdaszonda cseréjéhez érdemes szakember segítségét igénybe venni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata