Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Hogyan tartsuk magunkat ébren hosszú vezetés közben?

Még nem is olyan rég, egy-két évtizeddel ezelőtt az emberek hosszabb távolságokat inkább vonattal tettek meg, manapság szívesebben használnak személygépkocsit. Mivel gyakran hosszú utakra indulnak, pihenés nélkül, vagy nagyon kevés pihenéssel, sokszor éjszaka is vezetve, alapvetően fontos az, hogy az autó vezetője megőrizze frissességét és koncentrálóképességét.

A balesetek és az elalvás

A balesetek jelentős hányada a kormány melletti elalvás következménye. Persze a vezetés közbeni elalvás megelőzésének legkézenfekvőbb módja az, ha a sofőr pihenten indul útra, és ha vezetés közben úgy érzi, hogy kezd elfáradni, akkor megáll, és pihen, annyiszor, ahányszor ezt szükségesnek látja. De nem minden eset ilyen ideális. Mit tehet az a sofőr, aki nem engedheti meg magának a gyakori pihenést, mert nagyon siet? Nagyon változatos módszereket alkalmazhat, hogy ne aludjon el: az emberi leleményesség határtalan. Van, aki semmilyen körülmények között nem szeret egyedül nekivágni az útnak, valamelyik családtagját, vagy ismerősét viszi magával. Ha ez nem lehetséges, mert például munkaügyeket intéz, akkor stoppost vesz fel, akivel beszélgetve megelőzi azt, hogy vezetés közben elnyomja az álom.

Egyéni megoldások

Vannak viszont magányos farkasok, akik nem szívesen társalognak másokkal vezetés közben. Ők zenét hallgatnak, rádióznak (a rádióban gyakran hangzanak el olyan információk, amelyek nemcsak, hogy ébren tartanak, hanem fel is idegesítenek, megemelve az adrenalin szintünket, így garantált az ébren maradás). Vagy alternatív megoldásokhoz folyamodnak: például intenzíven rágnak, almát, rágógumit, hisz köztudott a rágásról, hogy oxigént juttatva az agyba, fenntartja az éberséget. Az autókba beépített klímaberendezések segítségével a hőmérsékletet a kívánt hőfokra állíthatjuk, kiküszöbölve a meleg bágyasztó hatását. Köztudott ugyanis, hogy a hűvösebb levegőben éberebbek vagyunk. Sokan esküsznek arra, hogy ébren tartják őket az orruk előtt lógó csecsebecsék, de nem biztos, hogy ez így van. Vigyázni kell ezekkel, mert lehet, hogy ellenkező hatást érünk el velük, nemhogy ébren tartanának, hanem éppen elaltatnak monoton mozgásukkal. Mert minden monotonitás az éberség ellensége lehet, tehát bármilyen módszerrel is, de arra kell törekednie a hosszú útra induló gépkocsivezetőnek, hogy minél változatosabb módszerekkel törje meg az utazás monotonitását.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.