Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan növeljük az elektromos autónk hatótávolságát?

Az elektromos autók iránti kereslet ugrásszerűen megnőtt az utóbbi években. Persze vannak, akik ellene vannak, ők elsősorban ezért nem akarnak váltani, mert szerintük kisebb távolságokat lehet vele megtenni. Ha azonban odafigyelünk, jól megtervezzük az utunkat, akkor nincs határ, szinte bárhová eljuthatunk vele, legalábbis az Európai Unió területén biztosan.

Az elektromos autó hatótávolsága

Az Európai Unió által többször szigorított károsanyag kibocsátási normák, és a környezetvédelem miatt az autógyártók egyre nehezebben készítenek olyan robbanómotoros járműveket, amelyek megfelelnek a szabályozásoknak. Részben ezért a villanyautók fejlesztése felé fordultak, és mára eljutottunk oda, hogy jelentősen csökkent a különbség az elektromos autók egy töltéssel megtehető távolsága és az a hagyományos járművek egy tank üzemanyaggal letudható távolsága között. Míg korábban a hibrid, majd a plug-in hibrid autók a gyakorlatban csak városi közlekedésre voltak alkalmasak pusztán elektromos hajtással, hiszen harminc-ötven kilométer után át kellett váltani a robbanómotoros hajtásra, addig a tisztán villanymotort használó járművek már pár száz kilométer megtételére is alkalmasak lehetnek. A fejlődés pedig nem áll meg, a Nissan, a Kia, az Audi vagy éppen a Volkswagen is piacra dobta már a termékét, amellyel, akár három-négyszáz kilométer is megtehető egy töltéssel, míg például a Tesla egyes járművei már bőven képesek meghaladni az ötszáz kilométeres távolságokat is, anélkül, hogy meg kelljen állnunk és rá kelljen csatlakoztatni a töltőállomásra. Ráadásul, ha igazak a pletykák, akkor hamarosan találkozhatunk olyan kocsikkal is, amelyeknek az akkumulátora akár az ezer kilométeres távolság megtételére is alkalmassá teszi a járművet, tehát várhatóan a mérnökök képesek megduplázni a kapacitást. Persze, a jelenleg kapható villanyautók ára is jóval magasabb még, mint a robbanómotoros autóké, hosszú távon azonban fel fogják váltani a jelenleg az utakon futó négykerekűeket, ezáltal reméljük, hogy az ára is mérséklődni fog, a nagyobb kereslet miatt.

A hatótáv növelése

Amíg azonban kisebb távolságokat lehet megtenni egy elektromos autóval, addig kénytelenek vagyunk különböző trükkökhöz folyamodni a hatótáv növelése érdekében. Persze nem kell nagy dolgokra gondolnunk, sajnos mi nem tudjuk megduplázni az egy töltéssel megtehető távolságot, de néhány tíz plusz kilométert nyerhetünk egy kis odafigyeléssel. Az első lépés, amit tehetünk, hogy jól válasszuk meg a sebességünket. A váltakozó iramban megtett nagyobb távolság több energiát fogyaszt, mint az, ha egyenletes sebességgel közlekedünk. Ha tehetjük, kapcsoljuk be a tempomatot is, így biztosíthatjuk azt, hogy ne kelljen felesleges energiát elhasználnunk. Ha előznünk kell, vagy kikerülnünk valamit, akkor próbáljuk meg azt lendületből megtenni, ne kelljen lassítanunk és újra felgyorsítanunk, persze arra figyeljünk, hogy a többi közlekedőt, és persze magunkat ne veszélyeztessük. Tartsunk nagyobb követési távolságot, hogy ne kelljen minden apró fékezésre azonnal reagálnunk, ha az előttünk lévő is ezt teszi. Állítsuk be az autónak legmegfelelőbb guminyomást, a túl puhán hagyott abroncsok esetén nagyobb a súrlódás, így pedig nagyobb az energiaveszteség is. Lehetőség szerint ne terheljük túl az autót, csak azokat a dolgokat hagyjuk a csomagtérben, amire feltétlenül szükségünk van, mivel a kisebb súlyt a villanymotor is kevesebb energia befektetésével tudja mozgatni. Végezetül pedig tervezzük meg az útvonalat, hogy biztosan eljuthassunk a következő töltőállomásig.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata