Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Hogyan mossuk az autó motorját károkozás nélkül?

Van aki szereti a dolgokat a saját kezébe venni, mert abban hisz, hogy azok akkor vannak a legjobban megcsinálva. Ezért az autója motorját is maga akarja mosni, de ehhez a károk elkerülése érdekében néhány dologgal tisztában kell lenni. Aki tehát kitart amellett, hogy az autója motorját is maga fogja megmosni, annak néhány fontos dologra nagyon oda kell figyelnie. Még mielőtt ezeket felsorolnánk, el kell mondjuk, hogy az igazán racionális döntés, az autó motorjának mosását szakemberre bízni. A bátraknak és vállalkozó kedvűeknek tehát: eszükbe ne jusson az éppen leállított, még forró motor mosásához látni. A legjobb, ilyenkor a külső mosással és az utastér tisztításával ütni el az időt, és amikor ezzel elkészülnek, addigra a motor már biztosan teljesen lehűlt.

Az első és legfontosabb

Az első és legfontosabb szabály a motor mosásánál, ugyanaz, mint az orvosok vezető elve, hogy legalább ne ártsunk. Ez azonban mégsem olyan egyszerű, mivel a mai autókban már több az elektromos és egyéb nagyon kifinomult érzékelő, jeladó és egyéb érzékeny berendezés, amelyet meg kell óvni a mosóvíztől. Ez komoly odafigyelést igényel, mert minden kábelkötési helyet, elektromos berendezést teljes vízhatlan módon fóliába kell csomagolni és jó erősen ragasztó szalaggal kell rögzíteni. Ha ezt elmulasztjuk, vagy pontatlanul végezzük el, akkor mégiscsak az autószervizbe kell vinni az autót és motormosáson túl sokkal költségesebb átvizsgálás, javítás várható.

Csak speciális, erre a célra szolgáló vegyszereket használjunk

A mosáshoz, akár kézzel végezzük, akár magas nyomású pisztollyal, csak erre a célra kifejlesztett autómosó folyadékot használjunk. Minden egyéb, még a külső mosásra használt sampon is, többet árthat, mint amennyit használ. Ezek ugyanis károsíthatják a motor egyes elemeinek festését, a gumi és egyéb műanyag alkatrészeket, vagy azok szigetelő felületeit. Mivel a mosás vegyszerrel történik, érdemes kesztyűt húzni és vigyázni, semmi ne kerüljön a légutakba és a szembe. És a földre se nagyon, mert – ha például a kertben látunk neki – az egészen valószínű, hogy a gyepet hamarosan újra kell telepíteni, vagy még a földet is ki kell alatta cserélni.

Soha ne kapkodjunk!

Ha végeztünk, még akkor is érdemes óvatosnak lenni, vagyis várjuk meg, amíg minden megszárad, de a legjobb, ha egy légkompresszorral gondoskodunk arról, hogy sehol se maradjon semmi nedves, ami a motor beindításakor kárt okozhat. Csak a mosás után teljesen száraz motort indítsuk újra! Akinek mindezek után is van kedve motort mosni, annak sok sikert! A legnagyobb odafigyelés ellenére sem biztos, hogy minden gond nélkül elsőre menni fog, és akkor mégiscsak találkozunk az autószervizben.