Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan mossuk az autó motorját károkozás nélkül?

Van aki szereti a dolgokat a saját kezébe venni, mert abban hisz, hogy azok akkor vannak a legjobban megcsinálva. Ezért az autója motorját is maga akarja mosni, de ehhez a károk elkerülése érdekében néhány dologgal tisztában kell lenni. Aki tehát kitart amellett, hogy az autója motorját is maga fogja megmosni, annak néhány fontos dologra nagyon oda kell figyelnie. Még mielőtt ezeket felsorolnánk, el kell mondjuk, hogy az igazán racionális döntés, az autó motorjának mosását szakemberre bízni. A bátraknak és vállalkozó kedvűeknek tehát: eszükbe ne jusson az éppen leállított, még forró motor mosásához látni. A legjobb, ilyenkor a külső mosással és az utastér tisztításával ütni el az időt, és amikor ezzel elkészülnek, addigra a motor már biztosan teljesen lehűlt.

Az első és legfontosabb

Az első és legfontosabb szabály a motor mosásánál, ugyanaz, mint az orvosok vezető elve, hogy legalább ne ártsunk. Ez azonban mégsem olyan egyszerű, mivel a mai autókban már több az elektromos és egyéb nagyon kifinomult érzékelő, jeladó és egyéb érzékeny berendezés, amelyet meg kell óvni a mosóvíztől. Ez komoly odafigyelést igényel, mert minden kábelkötési helyet, elektromos berendezést teljes vízhatlan módon fóliába kell csomagolni és jó erősen ragasztó szalaggal kell rögzíteni. Ha ezt elmulasztjuk, vagy pontatlanul végezzük el, akkor mégiscsak az autószervizbe kell vinni az autót és motormosáson túl sokkal költségesebb átvizsgálás, javítás várható.

Csak speciális, erre a célra szolgáló vegyszereket használjunk

A mosáshoz, akár kézzel végezzük, akár magas nyomású pisztollyal, csak erre a célra kifejlesztett autómosó folyadékot használjunk. Minden egyéb, még a külső mosásra használt sampon is, többet árthat, mint amennyit használ. Ezek ugyanis károsíthatják a motor egyes elemeinek festését, a gumi és egyéb műanyag alkatrészeket, vagy azok szigetelő felületeit. Mivel a mosás vegyszerrel történik, érdemes kesztyűt húzni és vigyázni, semmi ne kerüljön a légutakba és a szembe. És a földre se nagyon, mert – ha például a kertben látunk neki – az egészen valószínű, hogy a gyepet hamarosan újra kell telepíteni, vagy még a földet is ki kell alatta cserélni.

Soha ne kapkodjunk!

Ha végeztünk, még akkor is érdemes óvatosnak lenni, vagyis várjuk meg, amíg minden megszárad, de a legjobb, ha egy légkompresszorral gondoskodunk arról, hogy sehol se maradjon semmi nedves, ami a motor beindításakor kárt okozhat. Csak a mosás után teljesen száraz motort indítsuk újra! Akinek mindezek után is van kedve motort mosni, annak sok sikert! A legnagyobb odafigyelés ellenére sem biztos, hogy minden gond nélkül elsőre menni fog, és akkor mégiscsak találkozunk az autószervizben.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata