Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan lehet biztonságosan elindítani az autót, ha lemerült az akkumulátor?

A bikázó vezetékek sokszor jól jöhetnek. Ezzel tudunk segíteni majd más autósoknak, illetve önmagunknak is, az autó akkumulátorának lemerülése esetén. A vezetékek helyes használata nagyon fontos, mint általában minden, ami elektromos energiát igényel.

Az autó elindításának első lépései

Először is, győződjünk meg róla, hogy mindkét autóban az akkumulátorok, azonos feszültséggel rendelkeznek-e (általában 12volt), és hogy ugyanolyan polaritásúak-e. Ezt az információt az autó kézikönyvében megtaláljuk. Álljunk az autókkal minél közelebb egymáshoz, hogy a vezetékek elérhessék a két akkumulátort, de győződjünk meg róla, hogy nem érintkeznek-e, mert az rövidzárlatot okozhat. Zárjuk el a lámpákat, és minden tartozékot, majd vegyük ki a kulcsot. Ellenőrizzük át, hogy mindkét autó semlegesítve lett-e, és a kézifék fel van-e húzva. Vegyünk fel egy védőszemüveget, mielőtt elkezdenénk a folyamatot. Ne dohányozzunk a közelében, mert szikra keletkezhet az autónál, ami robbanáshoz vezethet.

Az autó beindítása

Rögzítsük a pozitív (általában piros vagy sárga) vezetéket a gyengébb akkumulátor pozitív termináljához. Győződjünk meg róla, hogy a vezeték másik vége, nem érinti a motor, vagy bármely más részt az autóban, különben szikrázhat. Csavarjuk be a pozitív vezeték másik végét, a jó akkumulátor pozitív termináljához. Ezután rögzítsük a vezeték negatív részét a működő akkumulátor negatív végéhez, majd a másik végét, a gyenge akkumulátorú jármű motorjának tiszta fémrészéhez (egy csavarfej, vagy tartó ideális lehet). Ügyeljünk arra, hogy a bilincset tartsuk távol az akkumulátortól, és a mozgó alkatrészektől, vagy az üzemanyagrendszertől. Fontos, hogy a negatív vezetéket, ne csatlakoztassuk a gyenge akkumulátor negatív végéhez. Ez vezethet az akkumulátor felett lévő hidrogén meggyulladásához, és súlyos sérüléseket okozhat. Miután mindent bekapcsoltunk, indítsuk el a jó akkumulátorral rendelkező autót, majd hagyjuk, hogy töltse a gyengébbet, körülbelül öt percig. Próbáljuk meg elindítani a járművet. Amennyiben ez nem működik, mindkét kocsit állítsuk el, és ellenőrizzük le, hogy a bilincsek, megfelelően illeszkednek-e. Ha a gyengébb akkumulátor elindul, várjunk, 15 másodpercig és engedjük a motort, kb. 5percig működni, hogy az akkumulátor feltöltődjön. Miután bebizonyosodott, hogy a gyengébb akkumulátor fel van töltve, távolítsuk el először a negatív, majd a pozitív vezetékeket. Ne felejtsük el, hogy miközben leválasztjuk a kábeleket, legyünk óvatosak, a szíjat, a ventilátort és a mozgó alkatrészeket kerüljük el.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata