Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan kell megfelelően vezetni a manuális sebességváltójú autókat?

Ha valaki nagyon szereti az autókat, akkor semmi más nem számít neki csak az autó amit vezet, mindegy hogy kézi sebességváltójú vagy automata sebességváltójú az adott autó. A kocsiban a sebességváltó nagyobb vezetési élményt okoz, mint például a szervokormány állvány, vagy a szervokormány váltó. A kézi sebességváltó az autóban lehetővé teszi, hogy az autót többféle módon vezesse, nem úgy, mint az automata sebességváltó. A kézi sebességváltójú autók esetében egyszerre elérheti a tengelykapcsolót, a gázt, illetve a féket is.

A kézi működtetésű sebességváltó pedálja

Ahhoz, hogy egy kézi működtetésű sebességváltós autót vezessen a tengelykapcsoló pedál ismerete nagyon fontos, és a vezérlés, illetve már maga az elindulás első lépése az, hogy megismerkedik a pedállal és annak fontosságával. Először a sebességváltót az első fokozatba kell állítani, és lassan csúsztatni kell a tengelykapcsoló pedált, hogy a csűrben levő fogaskerekek megengedjék a tengelykapcsolónak, hogy a motor erejét a kerekekre helyezze. Amikor az autó elkezd mozogni és elindul, a tengelykapcsoló pedált el lehet engedni így a fordulatszám kívánt értékre emelkedhet. Amint az autó eljutott a kívánt váltási pontig, a tengelykapcsoló pedált le kell nyomni, a sebességváltót pedig át lehet állítani egy nagyobb fokozatra.

A nagyobb fokozatból kisebb fokozatba váltás

Amikor kézi működtetésű sebességváltós autót vezet, akkor nemcsak arra kell odafigyelnie, hogy mikor kell nagyobb sebességbe váltani, de onnan vissza is kell tudni váltani, hiszen a zsúfolt utcákon nincs értelme nagy sebességgel haladni, és ez az autót is terhelheti. Amikor vissza szeretne váltani például hármas fokozatból kettesbe, akkor lenyomja a tengelykapcsoló pedált, a sebességváltót pedig visszatolja a kettes fokozatba, és ugyanezek a lépések vezetnek az 1-es fokozatba is. A kézi sebességváltójú autók esetében tehát lehetőségünk van saját magunknak eldönteni, hogy milyen fokozatban haladjunk, így mindenki jobban járhat egy manuális sebességváltóval, mint az automatával. Bár tény, hogy azzal kevesebb a munka és az erőfeszítés, ráadásul az automata sebességváltó esetében nem kell gondolkodni azon sem, hogy melyik fokozat lenne a legmegfelelőbb. A sebességváltó egy nagyon fontos alkatrésze minden autónak, és nagyon oda kell figyelni rá, mer a legapróbb meghibásodások is komoly gondokat okozhatnak, valamint akár baleseteket is.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata