Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan javult a nagy kategóriájú autók üzemanyag fogyasztása?

Nem titok, hogy az amerikaiak szeretik a nagy kategóriájú autókat, és ez a szeretet valószínűleg sosem fog halványulni. Ennek a szerelmi sztorinak viszont megvoltak a szép és kevésbé szép pillanatai is, ezt pedig leginkább az igazodó üzemanyag árak befolyásolták. De amint az olajárak nagyot zuhantak, a teherautó-eladások azonnal felmentek. Az autógyártók persze tisztában vannak azzal, hogy az üzemanyag árak nem maradnak örökké alacsonyak, és amint újra növekszenek majd az árak, az eladások csökkenni fognak.

A turbófeltöltő

A teherautók esetében a leghatékonyabb intézkedés a turbófeltöltős motorok hozzáadása volt. A turbófeltöltőket eredetileg sportkocsikban és luxusautókban alkalmazták, manapság viszont már a legtöbb kisteherautóban és terepjáróban is megtalálhatóak ezek a turbómotorok. A legjelentősebb példa a Ford EcoBoost motorja, és amikor bemutatták ezt az autót, minden társát túlszárnyalta a turbófeltöltő miatt. A turbófeltöltők a motorból származó hulladék-kipufogógáz kombinációt használják ahhoz, hogy további levegőt juttassanak a motor égéskamrájába, segítve ezzel azt, hogy több üzemanyag égjen el. Ez azt jelenti, hogy a turbófeltöltők lehetővé teszik az autógyártók számára, hogy olyan motort tervezzenek, ami több energiát ad mint a hagyományos motorok, viszont ehhez nem növelik a motor méretét.

Start-stop rendszerek

Egy másik remek technológia, ami lehetővé teszi az emberek számára hogy nagyobb teherautókat vásároljanak anélkül, hogy egy vagyonba kerülnének az a start-stop rendszer. Amikor a gyártók először bemutatták a technológiát elsősorban a hibridekhez használták. Manapság ez már egy közös pont a belső égésű motorok, illetve a tehergépjárművek között. A start-stop rendszerek az üzemanyagot takarítják meg, ha automatikusan leállítjuk a motort, akkor teljesen leállnak, például a piros lámpánál. Ez a rendszer leállítja a motort akkor, amikor a gépkocsivezető leveszi a lábát a gázpedálról és teljesen benyomják a féket, és ez a rendszer lehetővé teszi azt is, hogy újrainduljon amikor a gépkocsivezető leveszi a lábát a fékről és benyomja a gázpedált. A Ram 1500 például ezzel a technológiával készült. Egyes becslések azt mutatják, hogy a start-stop rendszerek három-öt százalékkal is növelhetik az üzemanyag-megtakarítást. A start-stop rendszerek, illetve a turbófeltöltő tehát elérte, hogy az emberek megengedhessék maguknak a teherautókat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata