Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan függ össze a szelepszár szimering az olajfogyasztással?

Szelepszár szimering az autóban

Hol helyezkednek el a szelepszár szimeringek? Mi a feladatuk? Milyen jelek utalnak a meghibásodásukra? Hogyan függ össze a szelepszár szimering az olajfogyasztással? Muszáj a hengerfejet is leszedni a csere során? Az alábbiakban megválaszoljuk az említett alkatrésszel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Megakadályozza, hogy a szelepfedélben lévő motorolaj bekerüljön a motorba

A szelepek szabályozzák a hengerben az égéshez szükséges anyag, valamint a levegő keverékét. Ennek érdekében hüvelyekkel és vezetőkkel látják el ezeket az alkatrészeket. A nagy szilárdságú gumiból készült szelepszár szimeringek ezeknek a szelepeknek a tetején helyezkednek el egy kisebb gallér belsejében. Mi a szelepszár szimeringek feladata? Kiegészítő alkatrészként megakadályozzák, hogy a szelepfedélben lévő motorolaj bekerüljön a motorba. Mi történik akkor, ha a szelepszár szimering meghibásodik? A tönkrement szelepszár szimeringek túlzott olajfogyasztást eredményezhetnek, mivel az olaj az üzemanyaggal együtt elég. Az olajveszteség a nívópálcán észlelhető. Az olajveszteség akkor is megtörténik, ha egyébként a motor normál, jó tömörítéssel, gyűrűkkel és szelepvezetőkkel van ellátva. Jó néhány jel utalhat a szelepszár szimering meghibásodására. Például a már említett, túlzott olajfogyasztás, a csökkenő teljesítmény, a túlzott füst és a kipufogóoldal kormosodása. Mindemellett a szelepszár szimering meghibásodását jelezheti az is, ha a kék-fehér kipufogógáz-kibocsátás hosszabb ideig tart az indítás és a gyorsulás során. Akkor is a problémára utal ez a jelenség, ha megszűnik a motor hosszabb időn át tartó járatása során.

A szelepszár szimering cseréje során érdemes a hengerfejet is leszedni

A meghibásodott szelepszár szimering a motorra is káros hatással van, szóval időben el kell végezni a cseréjét. Az alkatrész cseréje számos olyan részfeladattal jár, melyeket biztonságosan csak szervizekben tudnak elvégezni, szóval minden esetben érdemes felkeresni egy szakembert. A csere során erősen ajánlott a hengerfejet is leszedni, hiszen a szelepszár szimeringekkel együtt használódnak el a hengerfejtömítések is. Természetesen ez növeli a munkadíjat, azonban hosszú távon megspórolható egy újabb meghibásodás. A szelepzár szimering kényes elem, ráadásul speciális szerszámok szükségesek a cseréjéhez, például szelepszár szimering fogó. Szóval nem érdemes házilag próbálkozni a szelepszár szimering cseréjével, hiszen a hibásan elvégzett csere jelentős költségekkel járó károkat okozhat az autóban.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata