Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan függ össze a szelepszár szimering az olajfogyasztással?

Szelepszár szimering az autóban

Hol helyezkednek el a szelepszár szimeringek? Mi a feladatuk? Milyen jelek utalnak a meghibásodásukra? Hogyan függ össze a szelepszár szimering az olajfogyasztással? Muszáj a hengerfejet is leszedni a csere során? Az alábbiakban megválaszoljuk az említett alkatrésszel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Megakadályozza, hogy a szelepfedélben lévő motorolaj bekerüljön a motorba

A szelepek szabályozzák a hengerben az égéshez szükséges anyag, valamint a levegő keverékét. Ennek érdekében hüvelyekkel és vezetőkkel látják el ezeket az alkatrészeket. A nagy szilárdságú gumiból készült szelepszár szimeringek ezeknek a szelepeknek a tetején helyezkednek el egy kisebb gallér belsejében. Mi a szelepszár szimeringek feladata? Kiegészítő alkatrészként megakadályozzák, hogy a szelepfedélben lévő motorolaj bekerüljön a motorba. Mi történik akkor, ha a szelepszár szimering meghibásodik? A tönkrement szelepszár szimeringek túlzott olajfogyasztást eredményezhetnek, mivel az olaj az üzemanyaggal együtt elég. Az olajveszteség a nívópálcán észlelhető. Az olajveszteség akkor is megtörténik, ha egyébként a motor normál, jó tömörítéssel, gyűrűkkel és szelepvezetőkkel van ellátva. Jó néhány jel utalhat a szelepszár szimering meghibásodására. Például a már említett, túlzott olajfogyasztás, a csökkenő teljesítmény, a túlzott füst és a kipufogóoldal kormosodása. Mindemellett a szelepszár szimering meghibásodását jelezheti az is, ha a kék-fehér kipufogógáz-kibocsátás hosszabb ideig tart az indítás és a gyorsulás során. Akkor is a problémára utal ez a jelenség, ha megszűnik a motor hosszabb időn át tartó járatása során.

A szelepszár szimering cseréje során érdemes a hengerfejet is leszedni

A meghibásodott szelepszár szimering a motorra is káros hatással van, szóval időben el kell végezni a cseréjét. Az alkatrész cseréje számos olyan részfeladattal jár, melyeket biztonságosan csak szervizekben tudnak elvégezni, szóval minden esetben érdemes felkeresni egy szakembert. A csere során erősen ajánlott a hengerfejet is leszedni, hiszen a szelepszár szimeringekkel együtt használódnak el a hengerfejtömítések is. Természetesen ez növeli a munkadíjat, azonban hosszú távon megspórolható egy újabb meghibásodás. A szelepzár szimering kényes elem, ráadásul speciális szerszámok szükségesek a cseréjéhez, például szelepszár szimering fogó. Szóval nem érdemes házilag próbálkozni a szelepszár szimering cseréjével, hiszen a hibásan elvégzett csere jelentős költségekkel járó károkat okozhat az autóban.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!