Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Hogyan figyeljünk oda a gyalogosokra vezetés közben?

Amikor valaki sofőr akar lenni, akkor annak elengedhetetlen alapfeltétele, hogy megszerezze a jogosítványt. Ehhez pedig szükséges, hogy autósiskolába járjon, megtanulja a KRESZ szabályait, és sikeresen le is vizsgázzon belőle.

Amit a könyvből nem lehet megtanulni…

A KRESZ-ben leírtak nem csak szabályokat és megkötéseket tartalmaznak, hanem olyan hasznos információkat és tanácsokat is, amelyek biztosítják a zavartalan közlekedést. Hogy ezeket mind figyelemmel tudjuk követni, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szabályokkal. Azonban az is nagyon fontos, hogy a sofőr is tisztában legyen a dolgokkal, és ráérezzen arra, hogy mikor kell megállni, vagy lelassítani, hogy ne akadályozza a közlekedést és a gyalogosok testi épségét. A KRESZ felkészít arra, hogy melyek azok a szabályok, amelyeket be kell tartani, hogy ne büntessenek meg, és természetesen hogy ne veszélyeztessünk másokat és magunkat. Az ilyen dolgok persze több időbe és tapasztalatba telnek, azonban nem nehéz elsajátítani őket, és idővel, annak, aki sokat vezet, biztosan sikerül majd. Az is fontos, hogy mindig odafigyeljünk a többiekre, mert nem csak rajtunk múlik az, hogy a vezetés zökkenőmentes legyen, hanem attól is, hogy a környezetünkben ki hogy vezet. Ezeken a dolgokon sok más is múlik, és a legalapvetőbbek közé tartoznak, úgyhogy mindenképpen érdemes odafigyelni rájuk.

Nem csak az átjáróknál kell figyelni

Az a legfontosabb, hogy amikor vezetünk, közben fél szemmel figyeljük a táblákat is. Hogyha ezeket mindig megfigyeljük és betartjuk, akkor sokat teszünk vele a testi épségünkért. Azok a táblák, amelyek a gyalogosokra figyelmeztetnek, azok megkönnyítik, hogy oda tudjunk figyelni ezekre a részletekre, viszont egyáltalán nem elég csak a táblákat figyelni, mert szükség van arra, hogy figyelmesek legyünk, és időben meglássuk, ha véletlenül valaki ki akar ugrani az útra. Sajnos az emberek nem mindig közlekednek szabályosan, és nem mindig az átjárón mennek át, azonban hogyha odafigyelnek a sofőrök, akkor előre ki tudják számolni, hogy mennyi idő szükséges ahhoz, hogy megvárják, amíg az emberek átkelnek az úttesten. Hogyha mindenki odafigyel, vagyis ugyanúgy a sofőrök, ahogy a gyalogosok is, akkor biztosan nagyban lecsökken a balesetek száma. Erre vonatkozó törvények is léteznek, és ezek betartatása nagyon fontos, mert ezzel is nagyon sok balesetet lehet megelőzni.