Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan cseréljünk olajat az autóban?

A motorolaj lecserélése viszonylag egyszerű feladat. Bárki otthon is, házilag el tudja végezni, de azért érdemes néhány dolgot tudni. Mikor és mire cseréljünk? Az autógyártók általában 20 és 30 ezer kilométer között adják meg az olajcsere időpontját. Autószerviz tapasztalatok alapján jobb gyakrabban cserélni, mivel az autók többsége nagyrészt a városi közlekedésben edződik, vagyis az optimálisnál rosszabb körülmények között. Ajánlott tehát 10-15 ezer kilométerenként és egy évben legalább egyszer. Természetesen a gyártó által a használati utasításban megadott paraméterű olajat kell használni, amin azonban lehet eltérő márkájú is. Fontos tudni, hogy hány liter olajra van szükségünk.

A motorolaj leeresztése

Az autó alján található leeresztő csavar meglazítása előtt gondoskodjunk 10 liternél nagyobb edényről. Hasznos egy tölcsér, mert amit a csavar alá teszünk, hogy az ne essen az olajba. Használjunk gumikesztyűt és figyeljünk, mert az olaj oldalra is spriccelhet. Az autó lehetőleg vízszintesen álljon az emelőn, az akna fölött és a motor legyen még egy kicsit meleg. A teljesen meglazított csavart gyors mozdulattal vegyük ki. Minden olajcserénél cseréjünk olajszűrőt és annak tömítését, ahogy érdemes az olajleeresztő csavar alátétjét is kicserélni.

Friss olaj beöntése

A friss olajat felülről öntjük be. Először csak a 3/4 részét. Aztán a többit. Bekapcsoljuk a motort és alacsony fordulatszámon járatjuk kis ideig. Az olajpálcán az olaj színt jelének a max. és a min. között kell lenni. Ha pont a felénél van, akkor töltsünk még rá vagy két decit. A max. és a min. között általában egy liter a különbség. Ne lepődjünk meg, ha a motor járatása után egy negyed órával azt tapasztaljuk, hogy esett az olajszint. Ez természetes. Az olaj egy része a szűrőben és a kenőrendszerben marad. A használt olajat le kell adni, tilos a csatornába vagy a földre kiönteni. Ha nincs a fenti műveletekhez alkalmas helye, vagy ideje, akkor várja a Kovács autószerviz Szegeden, ahol mindig minőségi olajat és olajszűrőt használunk olajcsere alkalmával.

Így kell csinálni:

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!