Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hidrogénhajtású autó – a belső égésű motor alternatívája

Környezetvédelmi szempontból az autókkal kapcsolatos legnagyobb probléma az üzemanyag elégetése során keletkező káros anyagok levegőbe jutása. Ennek csökkentése érdekében a mérnökök számos újítással állnak elő évről évre, vagy vesznek elő egy korábbi fejlesztést, amelyet továbbgondolva elérhető a szennyezőanyagok minimalizálása. A cél az, hogy ezekből semmi se jusson a légtérbe. Lehet, hogy hidrogénhajtású autó lesz a megoldás?

Új technológia?

Jelenlegi formájában biztosan újnak tekinthető, azonban az első hidrogénnel működő motort több, mint kétszáz éve készítették. Azután hosszú évekig a polcra került a fejlesztés, majd néhány évtizede porolták le újra, és alig tíz éve került a piacra az első tömeggyártásra szánt hidrogénhajtású, vagy más néven üzemanyagcellás autó. A globális eladási statisztikákat egyelőre nem vezetik, egy évtized alatt nagyjából ötvenezer példány lelt gazdára, de a számuk évről-évre folyamatosan növekszik. Egyre több gyártó nyúl ehhez a technológiához, így a számuk várhatóan tovább fog emelkedni. A hidrogénhajtású autók piacán egyelőre két gyártó egy-egy modellje dominál, de már elérhető, vagy hamarosan megjelenik további márkák saját járműve is. A Renault, a Peugeot és BMW nagy erőkkel tesztel, a Honda már piacra is dobta a maga üzemanyagcellás autóját Clarity néven, a hidrogénhajtású kocsik eladási statisztikáit azonban még a Hyundai Nexo és a Toyota Mirai uralja. Mi lehet az oka annak, hogy sokak szerint ez a leginkább követendő út, ha autózni is szeretnénk, és a környezetet is meg szeretnénk óvni? Az, hogy a jármű használata közben semmilyen káros anyag nem keletkezik. A technológia ugyanis lehetővé teszi, hogy a hidrogén elégetése során áramot termeljünk, ami képes az autót meghajtani, azonban a folyamat során az égéstermék mindössze vízgőz. Ha ilyen nagyszerű, akkor miért nem lépnek a döntéshozók, és kardoskodnak a hidrogénhajtású autók mellett?

Jó megoldás?

A nagy előny mellett jelenleg még sok hátránnyal is számolnunk kell. A fanyalgók szerint ugyanis hiába nincs menet közben károsanyag kibocsátás, az üzemanyag előállítása és az akkumulátor készítése során sokkal több szennyezőanyag jut a levegőbe, mint a belső égésű autók készítésekor. A nagyobb gond az előbbi során alakul ki, ugyanis ezek nagyrészt fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával történnek, amely folyamat közben nagy mennyiségű szén-dioxid jut a légtérbe. Így viszont hiába a környezetbarát használati mód, mégsem tűnik tisztább megoldásnak, mint a más energiával működő autók. Ráadásul a hidrogén szállítása sem egyszerű feladat – már amennyiben van hova. Egyrészt kifejezetten gyúlékony, ezért csak a megfelelő tartályokkal felszerelt autókkal szállítható, másrészt pedig egyelőre erősen hiányos a hidrogéntöltő állomásokkal felszerelt kutak száma. Egészen pontosan 2021-ben telepítették az első olyan létesítményt Magyarországon, ahol a hidrogénhajtású autók fel tudják tölteni a kiürült üzemanyagtartályukat. Hamarosan továbbiak is várhatóak, azonban így ma még természetesen nem lehet tervezni, ha az ember hosszabb útra kíván utazni. Annál is inkább, mivel egy tank üzemanyaggal három-négyszáz kilométernél többet nem képes megtenni a jármű. A jövőben persze ez is változhat, mint ahogy a hidrogénhajtású kocsik elterjedése is. Erre utal, hogy az Európai Unió több országában kezd egyre inkább előtérbe kerülni a technológia. Például Londonban egyre több üzemanyagcellás busz közlekedik, míg a németek országszerte száz töltőállomás létesítésére tettek ígéretet, amelyeket a következő rövid időszakban fognak telepíteni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata