Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hét gyakorlati tipp a fékrendszer élettartamának megőrzéséhez

rozsdás féktárcsa és fékbetét

Mennyit bír a fékrendszer? A biztonságos autózás legfontosabb feltétele a gépjármű tökéletesen működő fékrendszere. Természetesen nagyrészt a sofőrön múlik, hogy mennyit bír ez az alkatrészcsoport. Elárulunk néhány gyakorlati tippet a fékrendszer élettartamának megőrzése érdekében.

Nem csak akkor kell figyelmet szentelni a fékrendszerre, amikor már baj van vele

Amennyiben kellő figyelmet kap az autó fékrendszere, jelentősen meghosszabbodik annak élettartama. Ennek ellenére mégis kevesen szentelnek elegendő figyelmet erre a területre. A legfontosabb gyakorlati tipp a rendszeres ellenőrzés. Érdemes évente elvinni az autót szervizbe, majd fékpadon, fékhatásméréssel ellenőriztetni a rendszert. Amennyiben nem megfelelő az eredmény, azonnal célszerű elvégeztetni a javítást, hiszen megfelelően működő fékrendszer nélkül nem lehet biztonságos az autózás. Emellett fontos, hogy nem kell mindig a gázt nyomni, ha az adott helyzet engedi, érdemes gurulni hagyni az autót, így kevesebb fékezésre lesz szükség, ezáltal is kímélhető a fék. A gyors kopás megelőzhető szakaszos fékezés alkalmazásával, illetve a sebesség felesleges növelésének és a magas tempóról indított fékezésnek a mellőzésével. Érdemes figyelni a megpakolt csomagtérre, az autó megengedett össztömegére, hiszen annak túllépése is jelentős terhelést jelent utazás közben az autó fékrendszerére. Mindemellett arra is ajánlott figyelni, hogy lejtőkről lejövet jobb döntés a motorféket használni, hogy a fékre kisebb nyomás nehezedjen.

Milyen jelenségek utalnak a fékrendszer meghibásodására?

Az említett gyakorlati tippek betartásával jelentősen növelhető a fékrendszer élettartama. Azonban egyszer minden alkatrész meghibásodik. Hogyan ismerhetőek fel a fékrendszer problémái? Meghibásodásra utalhat, ha fékezés közben, a fékpedálon lüktetés érezhető. Szintén problémát jelez, ha kiengedett kéziféknél a fékvisszajelző jelez a műszerfalon. Amennyiben fékezés esetén valamelyik irányba húz az autó annak ellenére, hogy rendben van a keréknyomás, minden bizonnyal gond van a fékrendszerrel. Amennyiben meghibásodott, érdemes szervizbe vinni a gépjárművet. Továbbá az új alkatrészek megvásárlásakor kifizetődő arra figyelni, hogy a főalkatrészek kizárólag neves gyártóktól kerüljenek beszerzésre. Lehetőleg olyan gyártóktól, akik komplett rendszereket készítenek. Szóval érdemes ugyanattól a brandtől beszerezni a tárcsát és a betéteket, valamint a még szükséges fékalkatrészeket.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata