Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hét gyakorlati tipp a fékrendszer élettartamának megőrzéséhez

rozsdás féktárcsa és fékbetét

Mennyit bír a fékrendszer? A biztonságos autózás legfontosabb feltétele a gépjármű tökéletesen működő fékrendszere. Természetesen nagyrészt a sofőrön múlik, hogy mennyit bír ez az alkatrészcsoport. Elárulunk néhány gyakorlati tippet a fékrendszer élettartamának megőrzése érdekében.

Nem csak akkor kell figyelmet szentelni a fékrendszerre, amikor már baj van vele

Amennyiben kellő figyelmet kap az autó fékrendszere, jelentősen meghosszabbodik annak élettartama. Ennek ellenére mégis kevesen szentelnek elegendő figyelmet erre a területre. A legfontosabb gyakorlati tipp a rendszeres ellenőrzés. Érdemes évente elvinni az autót szervizbe, majd fékpadon, fékhatásméréssel ellenőriztetni a rendszert. Amennyiben nem megfelelő az eredmény, azonnal célszerű elvégeztetni a javítást, hiszen megfelelően működő fékrendszer nélkül nem lehet biztonságos az autózás. Emellett fontos, hogy nem kell mindig a gázt nyomni, ha az adott helyzet engedi, érdemes gurulni hagyni az autót, így kevesebb fékezésre lesz szükség, ezáltal is kímélhető a fék. A gyors kopás megelőzhető szakaszos fékezés alkalmazásával, illetve a sebesség felesleges növelésének és a magas tempóról indított fékezésnek a mellőzésével. Érdemes figyelni a megpakolt csomagtérre, az autó megengedett össztömegére, hiszen annak túllépése is jelentős terhelést jelent utazás közben az autó fékrendszerére. Mindemellett arra is ajánlott figyelni, hogy lejtőkről lejövet jobb döntés a motorféket használni, hogy a fékre kisebb nyomás nehezedjen.

Milyen jelenségek utalnak a fékrendszer meghibásodására?

Az említett gyakorlati tippek betartásával jelentősen növelhető a fékrendszer élettartama. Azonban egyszer minden alkatrész meghibásodik. Hogyan ismerhetőek fel a fékrendszer problémái? Meghibásodásra utalhat, ha fékezés közben, a fékpedálon lüktetés érezhető. Szintén problémát jelez, ha kiengedett kéziféknél a fékvisszajelző jelez a műszerfalon. Amennyiben fékezés esetén valamelyik irányba húz az autó annak ellenére, hogy rendben van a keréknyomás, minden bizonnyal gond van a fékrendszerrel. Amennyiben meghibásodott, érdemes szervizbe vinni a gépjárművet. Továbbá az új alkatrészek megvásárlásakor kifizetődő arra figyelni, hogy a főalkatrészek kizárólag neves gyártóktól kerüljenek beszerzésre. Lehetőleg olyan gyártóktól, akik komplett rendszereket készítenek. Szóval érdemes ugyanattól a brandtől beszerezni a tárcsát és a betéteket, valamint a még szükséges fékalkatrészeket.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.