Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Hengerfej tömítés csere – házilag is lehetséges?

Skoda Fabia hengerfej tömítése

A hengerfej tömítés megléte gyakorlatilag elengedhetetlen a hengerfej helyes működéséhez. Az alkatrészt felülről záró tömítés nélkül nem lenne képes hézagmentesen illeszkedni a hengerfej. Ezért is fontos, hogy figyeljünk az állapotára, ugyanis az elhasználódott elem a motor üzemelését gátolja.

A hengerfej tömítés feladata a rendszerben

Ez a tömítés teszi lehetővé, hogy tökéletesen tudjon záródni a dugattyú és az égéstér között lévő felület. Erre azért van szükség, mert az üzemanyag égése közben gyorsan mozog a dugattyú, és ennek következtében magas hőmérsékletre hevül a hengerrel egyetemben. Ekkor válik kulcsszereplővé a rendszerben a hengerfej tömítés, hiszen ha nincs eltömítve a hengerfal és dugattyúperem közötti terület, akkor a hengerben felszabaduló energia megszökne, és nem csak a dugattyú üzemeltetésére lenne felhasználva. Nem is kell mondanunk tehát, hogy a motor kizárólag akkor fog helyesen üzemelni, ha a hengerfej tömítés állapota is megfelelő. Ha nem figyelünk oda az állapotára, és elhasználódott alkatrésszel üzemeltetjük a kocsit, akkor tökéletlen égés következik be, esetleg elszökik a nyomás, egy szóval romlik a motor hatékonysága. Ezt pedig a pénztárcánk is bánni fogja, mivel a megnövekedett üzemanyag fogyasztás miatt az üzemeltetés is drágább lesz.

A tömítés csere esedékessége

Elég sok intő jele lehet annak, ha esedékessé válik a hengerfej tömítés cseréje. Ilyen például, ha vizet találunk a motorolajban, vagy utóbbit a hűtővízben. Ha nem érzed olyan lendületesnek a motort, romlik a hatékonysága, akkor is állhat elhasználódott tömítés a háttérben. Amennyiben a füledet a kipufogó felől érkező visszapufogó hang üti meg, akkor is érdemes ránézned az állapotára. Tipikus hengerfej hibajelenség, hogy egyenetlenül jár a motor, mert nincs nyomás valamelyik hengerben. Ha bármelyik tünetet tapasztalod az autódon, mindenképp érdemes megvizsgáltatni a hengerfej tömítés állapotát, mielőtt még késő lenne.

Hengerfej tömítés cseréje házilag

A hengerfej tömítés cseréje eléggé összetett folyamat, sok mindent kell hozzá szétszedni, de ha van már némi tapasztalatod az autószerelésben, otthon is megpróbálkozhatsz vele. Mint minden alkatrész csere alkalmával, itt is kizárólag szakértelemmel lehet eljárni, ugyanis ha csak „sufni” munkát végzel, akkor bizony többet árthatsz vele a kocsinak, mint használsz. Mielőtt neki állnál a műveletnek, hagyj rá sok időt, ugyanis nem 1-2 órahosszás a csere… Mindenek előtt teljesen szabaddá kell tenned a motort, hogy meg tudd tisztítani, és rá kell próbálnod az új hengerfej tömítést, mielőtt felhelyeznéd. Nagyon fontos, hogy tökéletesen pontos méretet válassz, hiszen elengedhetetlen a motor megfelelő működéséhez. Még mielőtt beraknád az alkatrészt a motorba, előtte érdemes hőálló zsírral bekenegetni. Viszont eszedbe se jusson szilikonpasztával bekenni! Ezután következhet a csavarmenetek megtisztítása és bekenése egy erre alkalmas kenőanyaggal. Ha ezzel megvagy, jöhet a hengerfej tömítés behelyezése, és rá a hengerfejé. Fontos, hogy utána csak a megadott nyomaték és sorrend szerint csavarozd vissza a csavarokat. Ehhez először egy hagyományos kulcsra, aztán pedig egy nyomatékkulcsra lesz szükség. Az új tömítés egy kis idő után összenyomódik majd, így természetesen még egyszer meg kell húzni a csavarokat. Ha ezzel is megvagy, már „csak” a szükséges alkatrészek visszahelyezése marad hátra. Mi azt ajánljuk, hogy ha nem rendelkezel elég szakértelemmel vagy tapasztalattal, akkor semmiképp se állj neki otthon kicserélni a hengerfej tömítést! Nem csak az autódnak, de a saját pénztárcádnak is nagyon rosszat tennél vele…