Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Háziállatok az autóban – mit tegyünk a szőr, a kosz ellen?

Kutya az autóban

Ha gyakran szállítunk háziállatot az autóban, szériatartozék is lehet pár kiló kutyaszőr – de nem kell annak lennie. Otthon is ki tudja úgy tisztítani az autó belsejét, hogy ne maradjon nyomuk.

A kutya is rakomány, csak szőrösebb, mint a hűtő

A kutya manapság már nem láncra kötött házőrző a legtöbb gazdinál, hanem társ, családtag. Ennek megfelelően viszi is magával szinte mindenhová. A jó gazdinak az első nyilván nem az autó tisztasága, hanem a biztonság: a cicákat lehet macskakosárban szállítani, a kutyákkal már nem ennyire egyszerű a helyzet. Sokszor látunk kutyust az anyósülésen vagy a hátsó ülésen, amint viccesen kidugja a fejét az autóból: a kutyáknál jóval nehezebb megoldani, hogy egy helyben maradjanak, ne okozzanak és ne is szenvedjenek el balesetet. Ennek megfelelően a szőrük is több helyen megjelenhet a gépjárműben, előfordulhat, hogy odahánynak, odapiszkítanak az autóba. A KRESZ azt mondja ki a teherszállítás szabályairól: a rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Arról is gondoskodni kell, hogy a rakományt megfelelően rögzítsék: nem szabad elcsúsznia, kiesnie, kiömölnie. Ha szabályosan akarunk utazni, meg kell oldani, hogy az állat is rögzítve legyen egy nagyobb fékezés, elmozdulás esetére, és ne zavarja a gazdáját a vezetésben. Akár a gazdinak is nekirepülhet a rögzítetlen eb, és annak csúnya baleset lehet a vége.

Spray, hab, kefe

Akár kisebb, akár nagyobb felületével találkozik az állat az autónak, a nyomokat előbb-utóbb el kell takarítani. Az alapos porszívózás – lehet már kapni állatszőrre kifejlesztett készülékeket is, bár kimondottan autóporszívóban még nem láttunk ilyet – elengedhetetlen, és nem maradhat el a szőnyegek, üléskárpitok tisztítása sem. Tisztítószereket többféle formában is kaphatunk a szaküzletekben, webshopokban – a gyártók azt ígérik, a spray, a hab nem hagy nyomot, nem marad nedves utánuk a kárpit, és a legmakacsabb szennyeződéseket is eltávolítják. Lehet kapni tisztítószert külön a szőnyegre, amire a lábunkkal a legtöbb koszt felhordjuk. Arra is figyeljünk, hogy a bőr kárpithoz külön bőrre kifejlesztett tisztítószert használjunk, mert ez a nedvességtartalmát is helyreállítja, megakadályozva a berepedezést. A mindennapokban jó szolgálatot tehet még egy állatszőrgyűjtő kefe is, mert nyilván nincs időnk nap, mint nap nagytakarítást végezni az autóban. A szennyeződés legnagyobb és legfeltűnőbb részét kis kedvencünk szőre adja, és nem baj, ha nem kell mentegetőzni, amikor ember ül be hozzánk, nem állat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.