Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Hasznos tanácsok kettőstömegű lendkerék szereléséhez

Kettőstömegű lendkerék rétegei

Meghibásodott a kettőstömegű lendkerék. A mondat hallatán a legtöbb autótulajdonos gyomra görcsbe rándul. Ennek oka nem véletlen, hiszen a meghibásodott kettőstömegű lendkerék cseréje akár több százezer forintos költséggel is járhat. Ráadásul a munkadíj és az esetlegesen szükséges kuplungcsere tovább növeli a kellemetlen kiadást. De mi a szerepe a kettőstömegű lendkeréknek?

Mi a szerepe a kettőstömegű lendkeréknek?

Napjainkban már szinte nem létezik dízeles autó kettőstömegű vagy kéttömegű lendkerék nélkül. Továbbá számos benzines gépjárműnél is előfordul. Ez a zseniális alkatrész tette lehetővé a nagyobb löket térfogatú dízeles motorok elterjedését a gépjárművek piacán. A kettőstömegű lendkerék többek között egy elsődleges lendkerékből és a tekercsrugókkal hozzá kapcsolódó másodlagos lendkerékből, valamint surlódóbetétből áll. A kettőstömegű lendkerék egy rezgéscsillapító alkatrész, mely elnyeli a motor torziós rezgéseit, így nagyban hozzájárul a komfortérzet javításához. Ennek az összetett szerkezetnek a segítségével egyenletesebb alapjárat biztosítható a motornak és csökkenthető a fogyasztás, valamint a sebességváltó és a forgattyús tengely terhelése. Mindez hozzájárul a gépjármű halkabb és rezzenéstelenebb működéséhez és a vezetés közbeni maximális kényelem megteremtéséhez. A kettőstömegű lendkerék élettartama legfeljebb 100-300 ezer kilométerig terjedhet. Ez egy körülbelüli érték, hiszen az alkatrész élettartamát a motor teljesítménye, a műszaki karbantartás, valamint az autó felhasználási jellege is befolyásolja.

Milyen jelekből lehet a kettőstömegű lendkerék meghibásodására következtetni?

A kettőstömegű lendkerék meghibásodásának számos oka lehet. Sőt, bizonyos jelekből következtetni lehet arra, hogy az alkatrész hamarosan javításra szorul. Melyek ezek a jelek? Például az egyenetlen alapjárat, illetve az indításkor és leállításkor jelentkező koppanó hang. Továbbá a meghibásodást jelezheti, ha vezetés közben a megszokottnál jobban rezeg az autó és az alapjárat során zörgő hang hallható. A kettőstömegű lendkerék cseréje során mindenképpen érdemes cserélni a lendkerekek csavarjait, mely a legtöbb alkatrésznél tartozék, azonban néhány modellnél ez külön tétel. A cseréhez mindenképpen javasolt olyan szervizt választani, mely megfelelő szerszámokkal és megbízható szaktudással rendelkezik. Amennyiben túl kevés kilométer után ment tönkre a kettőstömegű lendkerék, érdemes a szükséges csere mellett kideríteni, hogy milyen hiba okozta az alkatrész meghibásodását.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson