Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hasznos tanácsok kettőstömegű lendkerék szereléséhez

Kettőstömegű lendkerék rétegei

Meghibásodott a kettőstömegű lendkerék. A mondat hallatán a legtöbb autótulajdonos gyomra görcsbe rándul. Ennek oka nem véletlen, hiszen a meghibásodott kettőstömegű lendkerék cseréje akár több százezer forintos költséggel is járhat. Ráadásul a munkadíj és az esetlegesen szükséges kuplungcsere tovább növeli a kellemetlen kiadást. De mi a szerepe a kettőstömegű lendkeréknek?

Mi a szerepe a kettőstömegű lendkeréknek?

Napjainkban már szinte nem létezik dízeles autó kettőstömegű vagy kéttömegű lendkerék nélkül. Továbbá számos benzines gépjárműnél is előfordul. Ez a zseniális alkatrész tette lehetővé a nagyobb löket térfogatú dízeles motorok elterjedését a gépjárművek piacán. A kettőstömegű lendkerék többek között egy elsődleges lendkerékből és a tekercsrugókkal hozzá kapcsolódó másodlagos lendkerékből, valamint surlódóbetétből áll. A kettőstömegű lendkerék egy rezgéscsillapító alkatrész, mely elnyeli a motor torziós rezgéseit, így nagyban hozzájárul a komfortérzet javításához. Ennek az összetett szerkezetnek a segítségével egyenletesebb alapjárat biztosítható a motornak és csökkenthető a fogyasztás, valamint a sebességváltó és a forgattyús tengely terhelése. Mindez hozzájárul a gépjármű halkabb és rezzenéstelenebb működéséhez és a vezetés közbeni maximális kényelem megteremtéséhez. A kettőstömegű lendkerék élettartama legfeljebb 100-300 ezer kilométerig terjedhet. Ez egy körülbelüli érték, hiszen az alkatrész élettartamát a motor teljesítménye, a műszaki karbantartás, valamint az autó felhasználási jellege is befolyásolja.

Milyen jelekből lehet a kettőstömegű lendkerék meghibásodására következtetni?

A kettőstömegű lendkerék meghibásodásának számos oka lehet. Sőt, bizonyos jelekből következtetni lehet arra, hogy az alkatrész hamarosan javításra szorul. Melyek ezek a jelek? Például az egyenetlen alapjárat, illetve az indításkor és leállításkor jelentkező koppanó hang. Továbbá a meghibásodást jelezheti, ha vezetés közben a megszokottnál jobban rezeg az autó és az alapjárat során zörgő hang hallható. A kettőstömegű lendkerék cseréje során mindenképpen érdemes cserélni a lendkerekek csavarjait, mely a legtöbb alkatrésznél tartozék, azonban néhány modellnél ez külön tétel. A cseréhez mindenképpen javasolt olyan szervizt választani, mely megfelelő szerszámokkal és megbízható szaktudással rendelkezik. Amennyiben túl kevés kilométer után ment tönkre a kettőstömegű lendkerék, érdemes a szükséges csere mellett kideríteni, hogy milyen hiba okozta az alkatrész meghibásodását.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata