Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hány vezeték dolgozik egy fűtött és egy nem fűtött lambdaszondában?

Lambdaszonda a kocsiban

Összeszorult gyomorral várjuk a szervizben, hogy a mester átvizsgálja az autónkat. Azért vagyunk ott, mert az egyébként eseménytelen kocsikázásunkat a műszerfalon hirtelen felvillanó motorhibajelzés tette aggasztóvá. Nem várhat a hiba feltérképezése, így nyomban szakemberhez fordultunk. Sokként ér minket a vizsgálat eredménye: „Ez a lambdaszonda lesz, főnök!”

Mi az a lambdaszonda?

A városi legenda szerint minden autónál vagy autószerelőnél eljön a pillanat, amikor a fenti mondatnak el kell hangoznia. A rossz nyelvek szerint akkor jönnek elő ezzel a problémával, ha már ők sem tudják, hogy mi lehet a baj. Rossz hírünk van: mint a legtöbb legendának, ennek is van valóságalapja, ugyanis ez egy olyan alkatrésze az autónknak, amelyik könnyen meghibásodhat. Ami ennél is rosszabb, hogy elég mélyen a zsebébe kell nyúlnia az embernek, ha ki akarja a hibát javíttatni. A lambdaszonda ugyanis részben platinából készül, s mivel ez a nemesfémek közé tartozik, így viszonylag kevés van belőle, és a többi között ezt is borsos áron tudják csak az autógyártók beszerezni. Másrészt pedig az újabb labdaszondák már beépített fűtéssel is rendelkeznek, ez pedig tovább drágítja az árát. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos autóknál már nem is csak egy labdaszondát építenek be a gyártók. De mire is szolgál ez az alkatrész? A gépjárművekben az üzemanyag–levegő arány szabályozását tudják vele kontrollálni. Az eszköz folyamatosan figyeli, hogy megfelelő-e az égés, amelyről jelet küld az autó elektronikájának, így az szabályozni tudja, hogy több levegőre vagy több üzemanyagra van-e szüksége a motornak a megfelelő teljesítmény fenntartásához. Ahhoz, hogy tökéletesen működjön, nagy hőre, körülbelül háromszáz Celsius-fokra van szüksége.

Vezetékek a lambdaszondában

Az első alkatrészeket csak egy jelvezeték kötötte össze az autó vezérlésével. Később megjelent hozzá az úgynevezett testvezeték, majd mikor felismerték, hogy a megfelelő hőmérséklet hiányában tökéletlenül működik a lambdaszonda, fűtőszálat is kapott, így újabb vezetékekre volt szükség. Manapság sok régebbi, de még az közlekedésben részt vevő autóban még a három- vagy négyvezetékes alkatrész működik. Az újabbakban viszont már az öt- és a hatvezetékes sem számít ritkaságnak. Ettől függetlenül a legújabb generációs lambdaszondák esetében is három különböző típusú vezetékelés van jelen, méghozzá a jel-, a fűtés- és a testkábel. Így együttesen tudják tökéletesen ellátni a rá bízott feladatokat, és biztosítani az autónk ideális üzemanyag-fogyasztást.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata